Nihat AK/EGE TELGRAF- Yurt genelinde çıkan yaklaşık 50 yangın yürekleri ağızlara getirdi. Bu yangınların üst risk grubundan 9, orman yangınlarından 34, 14'ü ise orman dışı yangından oluştu. Foça, Bergama ile Gaziemir ve Buca arasındaki yangınlarda rüzgara karşı büyük bir söndürme çalışması yürütüldü. 

ÇOK ZORLANDILAR

Gaziemir ve Buca arasında etkili olan yangın dolayısıyla İzmir'e gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "7 uçağımız, 19 helikopterimiz, 50 arazöz, 10'a yakın iş makinesi, 360'a yakın arkadaşımızla müdahale etmeye başladık. Diğer tüm kurum ve kuruluşlara da buradan hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Onların da vatandaşlarımızın da desteğiyle birlikte yangınların kontrol altına alındığını belirtmek istiyorum. Yüksek sıcaklıkların üst üste seyrettiği bir dönem. İzmir'de bunun örneğini verecek olursak, 40 derecelere ulaşan sıcaklıklar var, ardı ardına takip eder hale gelmiş durumda. Bugünden itibaren özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında yoğun şekilde alarmdayız. Buralarda da sıcaklıklar ciddi bir şekilde yüksek, nem oranları düşük, rüzgar hakikaten çok büyük problem. Burada da dün yaşanan konu buydu zaten. Yani kararsız bir rüzgar, tek tarafa değil, birden farklı yönlere alevi ve ateşi götürdüğü için arkadaşlarımız gerçekten çok zorlandılar" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Eğitim Şube Müdürü Serkan Korkmaz son dönemde artan orman yangınlarıyla ilgili muhtarlara yönelik bir eğitim düzenlediklerini belirterek, “İzmir’de birçok ilçemizde orman yangını çıktı. Bu yangınların neredeyse yüzde 80-90'ı insan kaynaklı faktörlerden kaynaklanıyor. Bu sebeple alınacak önlemler ve bilinçlendirme faaliyetleri ile hem yaşam alanlarını korumamız hem de gelecek nesillere miras bırakmamız mümkün” diye konuştu.

İzmir'de marketteki cinayet davasında tahliye edilen kişi yeniden tutuklandı İzmir'de marketteki cinayet davasında tahliye edilen kişi yeniden tutuklandı

RÜZGÂRA KARŞI SAVAŞ

Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Sarnıç bölgesindeki yerleşim yerlerine doğru ilerleyen orman yangınına karşı gerçekleştirilen olağanüstü mücadeleyi koordine etti. Orman yangınlarına karşı toplumsal bilincin oluşması gerektiğine vurgu yapan Başkan Duman, “Bölgede 17 kişilik ekip, 5 araç ve 2 arazöz ile söndürme çalışmalarına katıldık. Su tankerlerimiz yangın boyunca tüm gün ve tüm gece bölgeye su taşıdı. Burada yangının evlere sıçramasının engellenmesi ile büyük bir felaketin önüne geçilmiş oldu. Ekibimiz yangının evlere sıçramasını engellemek için rüzgâra karşı yoğun bir mücadele gösterdi. Ancak yaz sıcaklıklarının da artmasıyla bölgemizde yangınların arttığını gözlemliyoruz. Oksijen depomuz ormanlar gözlerimizin önünde yanıyor. Çok üzülüyoruz. Bu konuda en büyük sorumluluk halkımıza düşüyor. Herkes daha bilinçli davranmalı. Ormanlık alanda kesinlikle mangal ve ateş yakılmamalı. Sigara izmaritleri doğaya atılmamalı” ifadelerini kullandı.

IŞIK, VATANDAŞI UYARDI

Sarnıç bölgesindeki ormanlık alanı kapsayan yangının büyük üzüntüsünü yaşadığını dile getiren Gaziemir Belediye Başkanı Ünal ışık, Ege Telgraf TV'nin canlı yayınına katıldı. Başkan Işık, “Buca ve Gaziemir ilçelerimizin arasında meydana gelen orman yangınında ciğerlerimiz yandı. Rüzgarın yönünü değiştirmesi nedeniyle farklı yönlerde yayılan yangın, Sarnıç Piknik Alanı civarında yerleşim birimlerine yaklaştı. Alevlerin yerleşim birimlerine yakın noktada etkili olması üzerine rüzgara karşı ekiplerimiz büyük bir mücadele verdi. Yangının Adnan Menderes Havalimanı'na yakın konumda olması ve yükselen duman nedeniyle hava trafiğinde aksamalara neden oldu. Yangın söndürme çalışmalarına vatandaşlarımız da destek oldu. Buca-Gaziemir sınırında çıkan ve Sarnıç bölgemizdeki ormanlık alanda yayılan yangın kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları yapıldı. Zaman zaman soğutma çalışmaları yapılan alandan alevler yükseldi. Söndürme çalışmalarında görev yapan, çalışmalara destek veren herkese teşekkür ediyorum. Yanan sigara izmaritlerini kesinlikle atılmasın. Ormanlık alanlarda, piknik alanlarında ve ormana yakın yerlerde izinsiz ateş kesinlikle yakılmasın. Ormanlık alanlara cam şişe, plastik gibi atıklar bırakılmasın. Tarım alanlarında anız yakma işlemlerini yapmasın. Ormanlık alanlarda bulunan uyarı levhalarına ve yetkililerin talimatlarına kesinlikle uyulsun. Ormanda veya orman yakınında yangına sebep olabilecek şüpheli durumlar çağrı merkezi aracılığıyla yetkililere bildirilsin” dedi.

‘YANGIN KADER DEĞİL’

Afete dönüşen orman yangınlarının aslında kader olmadığına vurgu yapan Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) yangın koordinatörü Vehbi Tutmaz, “Kasıttan daha kötü bir durumla karşı karşıyayız, keşke kasıt olsa. Ne demek istiyorum? Eğer bu coğrafyada orman yangınları varsa kader değildir. Eğer Türkiye'de orman yangını çıkışlarının yüzde 90’ı yanan alanların yüzde 99'u insan kaynaklıdır. Kimi ihmalden kimi dikkatsizlikten. Bu coğrafyada yaşayan insanımızın yangınla yaşamasını öğrenmesi gerekiyor. Eğitim kolay. Verilen eğitimle insanımız ne yapmasını ne yapmaması gerektiğini bilir. Ama bunun bir kültür haline gelmesi lazım. Kültür oluşması lazım. Bence eksikliği bu. Bu insanları yangın kültürüne alıştırması lazım. Ormanlar girişlerin yasaklanması çözüm değil. Yangınla yaşamayı bilen, yangınla yaşamayı öğrenmiş bir toplum oluşturulmadıkça bu hepsi tırnak içinde söylüyorum; bir ‘kasıt’ yangını gibi gözükür” diye konuştu.

AFETE DÖNÜŞEBİLİR

Ormanda çıkan bir kıvılcımın afete dönüşmesine şu anki şartların müsait olduğuna dikkati çeken Tutmaz, “İklim krizi, çöl sıcakları veya sert rüzgarlar yangının çıkış sebebi değildir. Çıkan yangını afet noktasına taşıyacak etkenlerdir. O kıvılcımın çıkmaması gerekiyor. Çıkmışsa acil sönmesi gerekiyor. Daha fazla ilerlememesi için yangın öncesinde tedbirlerin alınmış olması gerekiyor. Farklı kurumların eliyle on binlerce vatandaşa yangınlar konusunda eğitim veriliyor. Eğitim görenlerin çok az bir kısmına yangına müdahalede kullanılabilecek ekipman veriliyor. Bu ekipmanların yerinde kullanılması toplumsal faydanın sağlanabilmesi için ekipman verilecek kişilere daha üst düzeyde bir eğitime tabi tutulması gerekir. Oluşturulan kriz merkezleri yangınların çıkışlarını önlemeye yönelik çalışmalara yapmalıdır. Yangın çıktığında koordineli bir çalışma yapılabilmesi için görevler tanımlanmalıdır. Orman yangınlarında tahliye edilecek evlerin belirlenmesi, yangında kurtarılacakların netleştirilmesi ve bunların kimlerin eliyle nereye yapılacağı planlanmalıdır” diye konuştu. 

Kaynak: EGE TELGRAF