Çiğli Belediyesi’nce 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Farkındalık Günü nedeniyle düzenlenen söyleşide, kadına yönelik şiddetin toplumsal etkileri ve bu sorunun çözümüne dair atılması gereken adımlar tartışıldı. Etkinlikte, kadın hakları savunucuları ve belediye yetkilileri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yapılması gerekenleri aktardı.

Etkinlikte konuşan Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, kadına yönelik şiddetin toplumda bir kader olarak algılanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Başkan Yıldız, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden kabul edilmesinin önemine değinerek, “Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı bir partinin mensubu olarak, kadınların her an yanında durmayı bir görev biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasıyla kadınların ötekileştirildiğini ve eve hapsedildiğini söylemek istiyorum.  Kadın sadece çocuk doğuran, ev işi yapmaktan başka bir görevi olmayan, erkeğe biat eden ve ona hizmet eden bir köle anlayışına dönüşmüştür. Artan kadın cinayetlerini ve şiddeti ortadan kaldırmak için ben ne yapmam gerekiyorsa yapmaya hazırım, hem de buna gövdemi koyarım” dedi. Yıldız, kadınların siyasette daha fazla yer alması gerektiğini belirterek, “Kadınlar isterse dünya değişir” ifadesini kullandı.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI HUKUKİ ADIMLAR

Avukat Deniz Seyrek Tütüncübaşı, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir hukuki araç olduğunu belirterek, "İnsan hakları sözleşmeleri, Anayasa'nın bile önündedir" dedi. Kadınların şiddetle karşı karşıya kaldıklarında, çeşitli hukuki koruma tedbirlerinden faydalanabileceğini ve bu tedbirlerin İstanbul Sözleşmesi ile sağlandığını vurguladı.

Whatsapp Image 2024 11 26 At 08.54.32-1

Balçova Belediye Başkanı Yiğit’ten eşitlik ve şiddete karşı mücadele taahhüttü! Balçova Belediye Başkanı Yiğit’ten eşitlik ve şiddete karşı mücadele taahhüttü!

KADIN VE AİLE HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN DESTEKLERİ

Sosyolog Şimal Karabulut Kaçar, Çiğli Belediyesi’nin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından sağlanan desteklerden bahsederek, kadınların hem psikolojik hem de hukuki destek aldıklarını belirtti. Ayrıca, kadınlara yönelik hobi ve meslek edindirme kursları, istihdam alanları ve eğitim destekleri de sunulmakta.

ŞİDDETİN ÇEŞİTLERİ VE ÖNLENMESİNE YÖNELİK ÇÖZÜMLE

Şimal Karabulut Kaçar, şiddetin farklı türlerini tanımlayarak, fiziksel, psikolojik, ekonomik, cinsel ve dijital şiddet gibi farklı şekillerde kendini gösterebileceğine dikkat çekti. 2014 yılında İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesiyle kadın cinayetlerinde bir azalma olduğunu ifade etti, ancak bu sözleşmenin kaldırılmasının ardından rakamların yeniden yükseldiğini belirtti.

Çiğli Belediyesi’nin sunduğu desteklerin yanı sıra, kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumsal farkındalık yaratmanın önemi de vurgulandı. Başkan Yıldız, kadınların siyasette daha aktif rol almasını ve toplumda daha fazla yer edinmelerini sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüleceğini söyledi.

Kaynak: Bülten