Yağmur Daştan / EGE TELGRAF- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in, ‘İzmir’i demir ağlarla örüyoruz’ vizyonuyla, 183 milyon Euro maliyetle İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) tarafından hayata geçirilen Çiğli Tramvayı’nın açılışı coşkulu bir törenle gerçekleşti. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, CHP’li siyasiler, STK temsilcileri, muhtarlar ve yüzlerce vatandaş katıldı. Törende konuşan Başkan Soyer, Çiğli Tramvayı’nın 19 Şubat’a kadar ücretsiz olacağının müjdesini verdi. Soyer, konuşmasında dikkatleri çekecek mesajlar da verdi.
¨Demokrasi aşığı güzel İzmir! Bugün, her türlü haksızlık, hamaset ve yobazlık karşısında dimdik duran İzmir’in günüdür. Bugün!¨ diyerek açıklamalarına başlayan Başkan Soyer, ¨Oyunu her zaman demokrasiden, laiklikten, Atatürk’ten yana kullandığı için üvey evlat muamelesi gören İzmir halkının hakkını söke söke aldığı gündür… Bugün… Pandemiye, afetlere ve ekonomik krize rağmen İzmir aşkıyla birbirine kenetlenen 4.5 milyonun günüdür. Bugün İzmir’den 40 alıp, 1 verenlerin utanç, kırka bire rağmen dev yatırımlar yapmayı başaranlarınsa gurur duyacağı gündür… Bugün, onların kur korumalı mevduat hesaplarının değil, İzmir’deki emek korumalı hizmet anlayışımızın meyvelerini verdiği gündür. İzmir’i demir ağlarla öreceğimize söz vermiştik. Bugün, İzmirlilere verdiğimiz sözü tutmanın haklı gururunu, heyecanını yaşadığımız gündür. Çiğli Tramvayı şehrimize hayırlı, uğurlu olsun!¨ dedi.
‘MEMLEKETE BAĞLILIĞIMIZIN AŞAMAYACAĞI ENGEL YOK’
Çiğli Tramvayı’nın engellemelere rağmen hayata geçtiğini aktaran Başkan Soyer, emeği geçenlere teşekkür etti. İzmir’i demir ağlarla örmek istediklerini söylediklerinde birçok kişinin kendilerine inanmadığını söyleyen Soyer, ¨Birileri, bunlar hayal satıyor, bundan öncekiler yapamadı, bunlar da yapamaz dediler. Yaptık. “Bunlar parayı bile bulamaz” dediler. Bulduk. Bunlar kendi söküğünü dahi dikemez, İzmir’i bize verin dediler. Fakat her seferinde yaptıkları gibi unuttular. Bizler, Mustafa Kemal’in evlatlarıyız. Güzel İzmirliler, Bizim bu şehre, bu memlekete duyduğumuz bağlılığın aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Bizi gömmeye çalıştılar, tohum olduğumuzu unuttular. Her daim çoğaldık. Onların bizi yıkıldık sandığı yerden, her daim şahlanıp ayağa kalktık. Biz, bu topraklar için canını vermeye hazır Kuvayi Milliyeyiz. Yörük Ali Efe’yiz, Börklüce Mustafa’yız, Hasan Tahsin’iz. İzmir’i bilenler bilir. Bu şehirde Ulaştırma Bakanlığı’na ait metroları simgeleyen tek bir “U” harfi yok. Yani Bakanlık tarafından yapılmış tek bir metre metro tüneli yok. Onun yerine, kendi metro hattını, sadece kendi imkanlarıyla yapan bir belediye var. Sizin Belediyeniz var. İzmir Büyükşehir Belediyesi var¨ diye konuştu.
‘İZMİRLİ BU NUMARALARI YUTMAZ’
¨Sadece 5 yıllık görev sürem boyunca İzmir’de 1 Milyar 235 milyon Euroluk raylı sistem yatırımı yapıyoruz, yani bugünkü rayiçle yaklaşık 41 milyar lira¨ diyerek devam eden Soyer, şunları söyledi: ¨Üstelik tüm bunları sadece İzmir’de bizim Belediyemiz başarmadı. Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler, İstanbul’da, Ankara’da, Eskişehir’de ve tüm Belediyelerimizde bir yerel yönetim destanı yazdı. 5 yıl gibi kısa bir sürede metrolar, yollar yaptık; sosyal belediyeciliği 11 büyükşehir hep birlikte omuz omuza yeniden ayağa kaldırdık. Peki bu beş yılda 5 yılda merkezi hükümetin İzmir’e layık gördüğü raylı sistem yatırımı ne kadar biliyor musunuz? 3 milyar lira değil. 3 milyon lira değil. 300 bin lira değil. 30 bin lira değil. Sadece 3 bin lira. 3 bin lira, 3 bin! Biliyoruz ki şimdi şu saatlerde bundan 10 yıl önce, 2014 yılında temelini attıkları şehir hastanesinin açılışını nihayet yarım yamalak yapmaya çalışıyorlar. Üstelik bunu, Hazine garantili, sermayedarın bütün riskini, zararını halkın sırtına yükleyen, 5’li çetelerin servetine servet katan bir sistemle yapıyorlar. Bu ülkeyi, gençsiz, mühendissiz ve doktorsuz bıraktıktan sonra, gelecek hayallerini yok edip insanları küstürdükten sonra bina yapsan ne olur yapmasan ne olur. İzmir’den kırk alıyorsun bir veriyorsun. Verdiğin biri de bir lütufmuş gibi bu şehrin insanlarının kafasına kakıyorsun. Hiç kimse kusura bakmasın. İzmirli bu numaraları yutmaz. Yıllarca İzmir’e geldiniz gittiniz. Gördes Barajı’nı yaptık, İzmir’in suyunu biz getirdik dediniz. Halbuki parasını İZSU’ya, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, yani İzmir halkına ödettiniz. Siz, İzmirlilerin vergileriyle tabanı çatlak, su tutmayan Gördes Barajı’nın müteahhidini zengin ettiniz. İzmir ise hala gelmeyen suyun barajı için DSİ’ye ödeme yapmaya devam ediyor.¨
‘BU TRAMVAYIN TEMELİNDE DÜRÜSTLÜK VE CESARET VAR’
Çiğli Tramvayı’nın İzmir tarihinin dönüm noktalarından biri olduğunu belirten Soyer, ¨183 milyon Euro’luk göz kamaştıran bir yatırımla İzmir'e kazandırdığımız Çiğli Tramvayımızın kurdelesini kesiyoruz. Tramvayın inşaatını kendi dönemimizde başlatmıştık, yine kendi dönemimizde tamamladık. Narlıdere Metrosu’nu bir önceki dönemden yüzde 12 düzeyinde devralmıştık, yüzde 100’ünü bitirdik. Birkaç hafta sonra 287 milyon Euro’luk yatırımla Narlıdere Metrosunu açarak Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına armağan etmek üzere yine birlikte olacağız. O metro Buca’ya gelecek dedik. Getiriyoruz. 9 Ocak’ta Buca’da, “dev köstebek” denilen tünel sondaj makinelerini toprağın altına indirdik… İzmir tarihinin en büyük raylı sistem projesi olan Buca Metromuzun yapımı, 765 milyon Euro’luk bir yatırımla, son sürat devam ediyor. Bu dev raylı sistem yatırımımızın her bir katresinde, her metresinde, her adımında sarayın değil, halkın alın teri vardır. Kimseye eyvallahı olmayan, kimsenin önünde el bağlamayan alnı ak, başı dik İzmir'in... Mustafa Kemal'in evlatlarının emeği vardır! Bu tramvayın temelinde hırsızlık ve haramilik yok. Dürüstlük ve cesaret var. Bizim yatırımlarımızın özünde adam kayırmacılık, rantçılık yok. Birlik var, beraberlik var. Bu meydan muhterislerin ve kifayetsizlerin meydanı değil. Bileğiyle, aklıyla ve vicdanıyla mücadele edenlerin meydanıdır¨ dedi.
¨İZMİR’İ GANİMET OLARAK GÖREN HARAMİLER…¨
Çiğli Tramvayı’nın toplamda 14 duraktan ve 12 kilometreden oluştuğunu kaydeden Soyer, ¨Karşıyaka’daki mevcut tramvay hattıyla bağladığımız Çiğli Tramvayı ile günde 100 bin İzmirli güvenle seyahat edecek. Tramvayımız 19 Şubat’a kadar tüm yolcularımıza ücretsiz hizmet verecek. Biz 5 yılda kimsenin cebinden 1 kuruş çıkmadan, tek bir lira kamu kaynağını israf etmeden, İzmir tarihinin en büyük yatırımlarını İzmir'e getirdik. İzmir’in tarihinde bir dönüm noktası olan raylı sistem devrimlerimizi, görev sürem içinde tamamlamanın gururunu yaşıyorum. Bu tarihi günde, huzurunuzda bir kez daha söz veriyorum. Sizlerin takdirleriyle, son nefesime kadar İzmir aşkıyla, bu güzel şehre hizmet etmeye devam edeceğim! İzmir’in hakkını çalmak isteyen yolsuzlara… İzmir’i ganimet olarak gören haramilere… Bu şehrin kendi karakterini ve Cumhuriyete olan sadakatini hor gören dalkavuklara… Asla geçit vermedim! Vermeyeceğim… İzmir, bir kere daha halkın cebini boşaltıp, kendi kesesini doldurmaya çalışan haramilerin hayallerini süslüyor. Ben, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da onların hepsiyle göğüs göğse mücadele etmeye hazırım! Benimle birlikte direnmeye var mısınız? İzmir’i bu ülkenin, demokrasi, refah, kardeşlik ve barış neferi olarak daha da güçlendirmeye hazır mısınız? Birlikte daha da umutlu ve coşkulu bir yürüyüşe hazır mısınız! Çiğli Tramvayı, buradaki kararlılığımızın en güzel eserlerinden biridir. İzmir’in en yeni raylı sistem hattı, Çiğli Tramvayımız, 4 buçuk milyon İzmirliye, bütün İzmir’e armağan olsun. Daima demokrasi. Daima Cumhuriyet. Daima İzmir!¨ mesajı verdi.
GÜMRÜKÇÜ’DEN SOYER’E MESAJ: BİZ SİZDEN RAZIYIZ
Çiğli Tramvayı’nın temel atma töreninde konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de ¨Bizim ilçemiz bir demiryolu kenti. Kasaplar Meydanı’nda bir istasyon var İtalyanlar tarafından yapılmış neredeyse 250 yıllık. İZBAN geçti her ne kadar kenti kesse de biz onu benimsedik. Bugün Çiğli Tramvayı için buradayız. Bu tramvayın yapılması için başta Başkanımız olma üzere tüm ekibe çok teşekkür ediyoruz. Bu, Çiğli’yi geliştiren bir araç. Artık kesintisiz ulaşım yapabiliyoruz ve içinden tramvay geçiyor. Tramvay devam ediyor; Çiğli’nin Kasaplar Meydanı’nı arkasındaki cadde ikinci meydan oldu. Tramvay ilçemize ikinci bir meydan kazandırdı. Tramvay bizim için meydan demek, cadde demek, deniz demek. İzmir’in kalbi Çiğli’de atacak demiştik; Çiğli artık tramvayla İzmir’in dışında değil tam kalbindedir. Artık Çiğli’ye metropol ilçe diyebiliriz. Başkan Çiğli üniversite kenti, arsa yok mu kız yurdu yapalım demişti. Ben de Çiğli Belediyesi’nin yurt yapılacak arsası yok demiştim. Ne tesadüftür ki bugün burada üzerinde bulunduğunuz 10 bin metrekarelik arsa kız yurdu olacak. Yakında üzerimize alıyoruz, inşallah Büyükşehir ile temel atmamız da olur. Kız yurdunun adına da bence Türkan Saylan yakışır. Birçok icraat yürüyor, Sayın Başkanım biz Çiğlililer olarak sizden razıyız. Haydi Çiğli! Haydi Çiğli tramvayı tam yol ileri!¨ diye konuştu.