İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, temiz bir İzmir Körfezi için Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde kapasite artırma çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Tesisin dördüncü faz inşaatı Nisan 2025’te tamamlanacak ve devreye girecek yeni ünitelerle tesisin kapasitesi yüzde 36 artacak. Böylece, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi yeniden Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi unvanını kazanacak.
820 Bin Metreküplük Kapasite Hedefi
Büyük Kanal Projesi kapsamında Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi olarak inşa edilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, dördüncü fazın tamamlanmasıyla günlük 820 bin metreküp atık su arıtma kapasitesine ulaşacak. Betonarme yapılar tamamlanmak üzere olup mekanik montaj çalışmaları devam ediyor. Kapasite artırımı sayesinde, özellikle yağmurlu günlerde gelen yüksek debi rahatlıkla karşılanabilecek ve bakım-onarım süreçleri daha kolay yönetilecek.
Atıksu Arıtma Kapasitesi Yüzde 36 Artacak
İZSU Genel Müdürlüğü Elektrik Mühendisi Ekin Polat, tesisin ilk üç fazındaki bakım ve ekipman yenileme çalışmalarının tamamlandığını ve tesisin tam kapasite ile standartlara uygun şekilde çalıştığını belirtti. Polat, “Dördüncü fazın devreye girmesiyle birlikte Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesi yüzde 36 oranında artacak. Böylece tesis, günlük 820 bin metreküp arıtma kapasitesine ulaşacak ve yeniden Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi olacak” dedi.
İzmir’in Atıksu Yükünün Yüzde 70’i Çiğli’de Arıtılıyor
Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, İzmir’in atıksu arıtma yükünün yüzde 70’ini üstleniyor. İlk üç fazın bakım-onarım çalışmaları 2022’de tamamlanarak devreye alınmış, bu süreçte İzmir Körfezi’ne deşarj edilen suyun kalitesi önemli ölçüde artırılmıştı. Dördüncü faz tamamlandığında tesisin günlük arıtma kapasitesi 820 bin metreküpe çıkarılarak, Türkiye’nin en büyük kapasiteye sahip arıtma tesisi unvanını yeniden kazanacak.