CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, İzmir'de art arda yaşanan yangınlara karşı toplumsal seferberlik çağrısında bulundu. Nalbantoğlu, Orman Genel Müdürlüğü ve belediyelerin itfaiye ekiplerinin büyük çabalarına rağmen yangınlarla mücadelede yaşanan zorluklara dikkat çekti ve toplumun tüm kesimlerinin harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Tugay’a sert tepki: İzmir’in sorunlarına ilgi gösterilmeli Tugay’a sert tepki: İzmir’in sorunlarına ilgi gösterilmeli

Nalbantoğlu, İzmir'de peş peşe çıkan orman yangınları nedeniyle hükümete toplumsal seferberlik ilan edilmesi çağrısında bulundu. Konuyu TBMM gündemine taşıyan Nalbantoğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya yangınlarla mücadelede alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığını sordu. İzmir’in orman varlığının her yıl azaldığını belirten Nalbantoğlu, şu açıklamaları yaptı:

“Havaların ısınmasıyla birlikte orman yangınları ülkemizin kâbusu haline geldi. Her yıl çıkan binlerce yangın sonucu yüzbinlerce hektarlık ormanlık alan yok oluyor ve adeta ciğerlerimiz sönüyor. Son 50 yılın istatistiklerine göre, yangın sayısı artarken, yanan ormanlık alanın miktarı da hızla büyüyor. Yangınların en çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde görüldüğü ve İzmir’in bu yıl sıklıkla yangınlara sahne olduğu görülüyor. Nisan ayından itibaren peş peşe çıkan yangınlar, hem ormanlık alanların yok olmasına hem de can ve mal kaybına yol açıyor. Yangınlarla mücadelede özverili çalışmalar yapan Orman İşletmesi ve belediyelerin itfaiye ekiplerine rağmen, önleyici tedbirler ve yangın söndürme ekipmanları yetersiz kalıyor. Topyekûn bir mücadeleye ihtiyaç var.”

Nalbantoğlu, İzmir’in yaşadığı yangınların bir afet boyutuna ulaştığını vurgulayarak, “Bu durumu görmek ve seferberlik ilan etmek için daha ne kadar alanın yanması, daha ne kadar can ve mal kaybı yaşanması gerekiyor? Hükümeti bu konuda göreve davet ediyorum” dedi.

Yangınların İzmir ekonomisine de büyük zarar verdiğine dikkat çeken Nalbantoğlu, bu zararın tespit edilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini belirtti. Meclis’e sunduğu önergede ise şu soruları sordu:

  1. İzmir’de son 10 yıl içinde çıkan doğal ya da insan kaynaklı yangın sayısı nedir ve yıllara göre dağılımı nasıldır?
  2. Yangınların yol açtığı can ve mal kaybı ile toplam ekonomik bilanço nedir?
  3. Yok olan ormanlık alanlarda ne kadarında fidan dikimi veya ağaçlandırma yapılmıştır?
  4. Yangınlarla mücadeledeki gelişmelere ve ekipman artışlarına rağmen yangın sayısındaki artışın sebepleri nelerdir?
  5. İzmir’de erken uyarı sistemleri ve yangın gözetleme kuleleri yeterli midir?
  6. Yangınlara etkin müdahale için mevcut ekipman ve personel yeterli midir?
  7. Bu yıl art arda meydana gelen yangınlar göz önüne alındığında, toplumsal bir seferberlik ilan edilmesi konusunda bir girişimde bulunacak mısınız?

Kaynak: Bülten