DEVA Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal: Gelir adaletsizliği derinleşiyor DEVA Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal: Gelir adaletsizliği derinleşiyor

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Türkiye'de sahte içki ölümlerinin 2024 yılında üç kat arttığını ve sahte içki ele geçirme oranının da dört katına çıktığını açıkladı. Kılıç, 2024 yılında 47 kişinin sahte içkiye bağlı hayatını kaybettiğini, geçen yıl bu sayının yalnızca 17 olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soru önergeleri verdi. Sahte içki tüketimi konusunda vatandaşı da uyaran Kılıç, açıklamasında şunları söyledi:

“Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu’nun verilerine göre 2024 yılında 4 milyon 264 bin 679 litre kaçak içki ele geçirilmiştir. Bu sayı 2023 yılında 1 milyon 8 bin 493 litreydi. Aynı Platformun verilerine göre 2024 yılında sahte içkiye bağlı 47 kişi yaşamını yitirmiştir. Bu sayı 2023 yılında 17’ydi.

Rakamlar ele geçirilen sahte içki miktarının geçen seneye göre 4 kat; sahte içkiye bağlı ölüm oranının ise neredeyse 3 kat arttığını göstermektedir.

‘ÇOK DAHA BÜYÜK BİR SORUN GÜNDEME GELDİ’

Vatandaşlarımızın sahte içkiye yönelmelerinin nedeninin içki fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları olduğu ortadayken, iktidar içki fiyatlarında yeniden vergi zammına yönelmiştir.

Alkollü içeceklerden alınan vergiler söz konusu olduğunda kanun koyucunun amacı ‘kişi başına düşen alkol tüketiminin azaltılmasıydı…  Ancak yaşanılan elim olaylar, bu iddianın şüpheli olduğunu ortaya koymuştur. Türkiye’de alkollü içkilere yönelik uygulanan kısıtlayıcı politikalar, bir sorunu gidermek için yürürlüğe konulurken, çok daha ciddi ve büyük bir sorun meydana getirmiştir.

Kaçak içki ve kaçakçılık faaliyetleri neticesinde yasadışı bir Pazar haline gelen sahte içki piyasası maalesef yıllardır birçok insanın canına mal olmuştur. Sahte içki artık halk sağlığına yönelik korkunç bir tehdit teşkil etmektedir.

Derhal Alkolden alınan başta ÖTV olmak üzere yüksek vergilerin makul seviyeye çekilmesi gerekmektedir. Alkol satış saatlerine ilişkin yasaklar esnetilmelidir. Alkol kaçakçılığı ve merdiven altı üretimlere karşı denetim ve tedbirler arttırılmalıdır. Alkol tüketimine ilişkin ideolojik ve kutuplaştırıcı söylemlerden vazgeçilmelidir.”

Kaynak: Bülten