Yerel Yönetim Haberleri

Çeşme Yarımadası’nda deniz çevresi sorunları ele alındı

Çeşme Belediyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı iş birliğiyle düzenlenen “Çeşme Yarımadası Deniz Çevresi Sorunları ve Çözümleri Çalıştayı”, deniz ekosisteminin korunmasına yönelik önemli tartışmalara sahne oldu.

Abone Ol

Çeşme’de deniz ekosisteminin korunmasına yönelik gerçekleştirilen “Çeşme Yarımadası Deniz Çevresi Sorunları ve Çözümleri Çalıştayı”, Çeşme Belediyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) iş birliği ile bir otelde yapıldı. Çalıştayda, denizlerin karşılaştığı sorunlar ve bu sorunlara çözüm önerileri tartışıldı.

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, çalıştayda deniz patlıcanlarının avlanmasının denizlere geri dönülemeyecek zararlar verdiğine dikkat çekerek, “Deniz patlıcanlarının korunması, sağlıklı yarınlarımız için büyük bir önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Bilim insanlarının açıklamalarına atıfta bulunan Denizli, çevre koruma bilincinin önemine vurgu yaptı.

Çalıştaya, Tarım Orman Bakanlığı Temsilcisi Nadir Uslu, Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Çeşme Belediye Başkanvekili Banu Ayhan ve Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin gibi önemli isimler katıldı. Ayrıca, İlçe Sahil Güvenlik Karakol Komutanı Akın Satkan, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Güler, TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve Çeşme Turistik Otelciler İşletmeciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Orhan Belge de çalıştaya katılanlar arasında yer aldı.

Çalıştayda video bağlantısıyla bir konuşma yapan Başkan Denizli, deniz patlıcanlarının avlanmasının deniz ekosistemine verdiği zararlara dikkat çekti. “Daima bilimin ışığında, çevreyi koruma ve ona sahip çıkma bilinci olması gerektiğine inanıyoruz” diye ekledi.

“Bu güzel coğrafyayı korumalıyız”

Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, bölgenin tarihi ve doğal zenginliklerine vurgu yaparak, “Geçen yaz orman yangınlarıyla zor zamanlar yaşadık. Ormanlarımız, doğamızın en kıymetli hazinelerindendir ve korunmaları için daha fazla çaba göstermeliyiz” dedi. Denizlerin korunması konusunun da önemine değinen Maraşlı, “Koruma-kullanma dengesini iyi kurmalıyız. Bu güzel coğrafyayı sadece insanlar için değil, hayvanlar ve doğa için de saygı göstererek korumalıyız” ifadesini kullandı.

Bilimsel ölçüm gerekliliği vurgulandı

TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Ege Denizi'nde yürütülen bilimsel çalışmaların önemine dikkat çekerek, Çeşme için düzenlenen çalıştayın bir ilk olduğunu ve devamının geleceğini ifade etti. Öztürk, “Ildır’daki denizel biyoçeşitlilik çalışmalarından elde edilen dersler, Çeşme’de deniz patlıcanı ve balıkçılığın sürdürülebilmesi için bilimsel ölçüm yapmanın gerekliliğini ortaya koyuyor” dedi. Ayrıca, TÜDAV’ın gelecekteki çalışmaları için Çeşme ile iş birliğine hazır olduklarını belirtti.

Çalıştay, 20 akademisyenin katılımıyla dört ana oturumda gerçekleştirildi. Oturumlar, Çeşme Yarımadası’nın değişen deniz ekosistemi ve biyoçeşitliliği, mavi büyüme ve mavi ekonomi, deniz ekosisteminde kirlilik ve kaynakları, çevre koruma ve farkındalık faaliyetleri konularını kapsadı. Çalıştay, tartışmalar ve çözüm önerilerinin sunulmasıyla sona erdi.