Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde bulunan ve bölgedeki tarım arazilerinin sulanmasında önemli rol oynayan Çaygören Barajı, yeni sezon öncesi alarm veriyor. Barajdaki su seviyesi, uzun süredir devam eden kuraklık ve az yağış nedeniyle yüzde 10’a kadar düşerken, son günlerde yüksek rakımlı mahallelerde etkili olan kar ve yağmur, doluluk oranını yüzde 20’ye çıkarabildi. Ancak bu artış, çiftçilerin endişelerini tam olarak dindirmedi.

Çaygören Barajı (1)

Kurtuluş Savaşı'nın resimlerle anlatıldığı özel sergi açıldı Kurtuluş Savaşı'nın resimlerle anlatıldığı özel sergi açıldı

Çaygören Barajı, toplamda 20 bin 26 dekar tarım arazisini sulayacak kapasiteye sahip ve son yıllarda özellikle yağışların yetersiz olması nedeniyle ciddi bir su sıkıntısı çekiyor. Kasım ayında yağan karlar, toprakta su ihtiyacını karşılamaya yetse de barajın doluluk oranını artırmaya yetmedi. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi de bölgedeki su seviyelerinin beklenenden düşük kalmasına sebep oldu. Sındırgı-Simav yolunda ve Hisaralan mevkiinde yapılan incelemelerde, suyun ciddi şekilde azaldığı ve bazı bölgelerde ise hiç su olmadığı gözlemlendi.

Çiftçiler, mart ve nisan aylarında da kuraklık devam ederse sulama konusunda büyük zorluklar yaşayacaklarını belirtiyor. Çaygören Barajı’nda yaşanan bu su kaybının, özellikle sulu tarım yapan üreticiyi olumsuz etkilemesi bekleniyor. Bu nedenle Devlet Su İşleri (DSİ) ve Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) tarafından barajın su seviyesindeki düşüşe karşı çeşitli kısıtlama ve önlemler alınacağı bildirildi.

Barajın, 62 metre temelden yüksekliği ve 159 milyon metreküplük depolama hacmiyle Sındırgı bölgesinin en önemli su kaynaklarından biri olduğu göz önüne alındığında, yaşanan bu su sıkıntısının bölge ekonomisini olumsuz etkileyebileceği endişesi taşınıyor.  

Kaynak: İHA