Çatalhöyük’teki 9 bin yıllık tarihi mirası simgeleyen bir eserin geri dönüşü, Konya’da büyük bir anlam taşıyor. 1960'lı yıllarda Çatalhöyük kazılarında bulunan ve ABD'ye kaçırılan Ana Tanrıça Heykelciği, Türkiye'ye geri getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığının yoğun çabalarıyla, uzun yıllar yurt dışında tutulan heykelcik, sonunda ait olduğu topraklarda sergilenmeye başlandı.
Heykelciğin geri getirilmesi, Uluslararası Kültür Varlığı Yasadışı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü'nde, Konya’daki Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi’nde düzenlenen bir sergiyle duyuruldu. Heykelciğin yanı sıra, jandarma ve polis ekipleri tarafından ele geçirilen bazı tarihi eserler de sergiye dahil edildi.
Konya Müzeler Müdürü Ömer Faruk Türkan, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Anadolu topraklarının tarihsel önemine vurgu yaptı. Türkan, "Çatalhöyük, dünyanın en eski yerleşim alanlarından biri olarak, büyük bir kültürel mirasa sahip. 1960'larda yapılan kazılarda ortaya çıkan Ana Tanrıça Heykelciği, bu mirasın önemli bir parçası. Heykelciğin geri getirilmesi, büyük bir kültürel kazanımdır" dedi.
Türkan, eserin geri dönüşü için Kültür ve Turizm Bakanlığının gerçekleştirdiği uluslararası girişimlerin önemine değinerek, "Büyük mücadelelerle yurt dışından getirdiğimiz bu tür eserler, tarihsel mirasımızı koruma noktasında attığımız önemli adımlardır" ifadelerini kullandı.