Çanakkale Savaşları'ndan kalma 110 yıllık batıklar, 2024 yılında yerli ve yabancı yaklaşık 6 bin dalgıca ev sahipliği yaptı. Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki sualtı parkı, savaşın izlerini suyun altından görmek isteyen dalış tutkunları için önemli bir cazibe merkezi haline geldi. Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Gelibolu Sualtı Parkı'nın dünya çapında talep gören bir dalış alanı olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti.
2018 yılından itibaren yapılan iyileştirmeler ve tanıtım çalışmalarının meyvesini vermeye başladığını söyleyen Kaşdemir, “Gelibolu Sualtı Parkı, 2024 yılında yaklaşık 6 bin dalgıcı ağırladı. Çanakkale, önümüzdeki yıllarda dalış dünyasında ilk üçte, hatta ilk beşte yer alacak bir konumda olacak” dedi. Çanakkale Savaşları’nın izlerini taşıyan bu batıklar, aynı zamanda bir tarih yolculuğu sunuyor. 1915'te batan İngiliz Kraliyet Donanması’na ait 'HMS Majestic' ve diğer gemi kalıntıları, dalgıçlar tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Park, 21 farklı dalış noktası ve 150 kilometrelik alanı ile Türkiye'nin ve dünyanın dikkatini çekiyor.
Dalgıçlar, bu eşsiz sualtı parkında yalnızca bir spor yapmıyor, aynı zamanda tarihin derinliklerine dalarak savaşın izlerini suyun altından da keşfetme imkânı buluyor. Tarihi Gelibolu Yarımadası'nın derinliklerindeki batıklar, dalış tutkunlarına hem görsel güzellikler sunuyor hem de savaşın kanlı tarihine tanıklık etme fırsatı veriyor. İsmail Kaşdemir, "Gelibolu Sualtı Parkı'nda dalış yapanlar, bir tarihi yolculuğa çıkıyorlar. Zaman tünelinde bir yolculuk yapıyorlar ve savaşın izlerini suyun altında görme şansı elde ediyorlar. Bu batıklar, sadece dalış sporunun ötesinde, tarihsel bir keşif sunuyor" diye konuştu.