Kültür-sanat

Çanakkale’deki İnkaya Mağarası’nda 86 bin yıllık insan izleri ve ilk kazı çalışmaları

Çanakkale’nin Çan ilçesindeki İnkaya Mağarası’nda bu yıl yapılan kazılarda, 86 bin yıl öncesine tarihlendirilen yaşam izleri ve insitu saplı aletler bulundu. Kazı ekibi, mağaranın Orta Paleolitik dönemine ait detaylarını gün yüzüne çıkarıyor

Abone Ol

Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Bahadırlı köyü sınırlarındaki İnkaya Mağarası'nda 2017 yılından bu yana süren kazı çalışmalarında bu yıl önemli bir gelişme yaşandı. Daha önce 86 bin yıl öncesine tarihlendirilmiş insan yaşam izlerinin bulunduğu bölgede ilk kez kazı yapıldı. Çalışmalar sırasında, 86 bin yıl öncesine kadar inen insan izlerine rastlandı ve insitu olmayan saplı aletler bulundu.

2017-2020 yılları arasında Troya Müze Müdürlüğü önderliğinde, Prof. Dr. İsmail Özer'in bilimsel koordinatörlüğünde uluslararası bir ekip tarafından yürütülen kazılar, 2021'den itibaren Prof. Dr. Özer başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsüne alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izin ve destekleri ile Truva Bakıe Maden sponsorluğunda yürütülen bu yılki kazı çalışmaları 15 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor. Çalışmalar, Orta Paleolitik Dönemde bölgede yaşamış fosil insanların, çakmaktaşı hammadde ve sıcak su kaynakları nedeniyle mağarada uzun süre ve yoğun şekilde yaşadıklarını ortaya koydu.

Bu yıl, İnkaya Mağarası'nın Kuzeydoğu yamaçlarında 86 bin yıl öncesine tarihlendirilmiş bir alanda kazıya başlandı. Kazılar sırasında, insitu olan saplı aletler ile birlikte, 86 bin yıl öncesine kadar uzanan insan yaşam izlerine rastlandı.

Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Antropoloji Bölümü, Paleoantropoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İnkaya Mağarası Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Özer, "Burası, daha önce bulduğumuz ve tarihlendirdiğimiz yaklaşık 500 metrekarelik bir alandı. Burada tipik Orta Paleolitik döneme ait aletler buluyoruz ve bu buluntular biraz daha eskiye iniyor. Kazı çalışmamız 86 bin yıl öncesine kadar gidiyor ve bu yıl ilk kez kazı yapıyoruz. Buluntular, önceki insitu olmayan saplı aletlerin orijinal pozisyonlarında bulunduğunu gösteriyor. Yaklaşık on dönümlük bir arazi içinde mağaranın farklı bölgelerinde açmalar yaparak, dönem insanlarının bu alanı nasıl kullandığını anlamaya çalışıyoruz. Şu ana kadar 41 metrekarelik bir alanda çalıştık ve mağaranın potansiyelini anlamak için daha geniş alanlarda kazı yapmamız gerektiğini görüyoruz" dedi.

Prof. Dr. Özer, Kuzeydoğu Yamaçlarında bu yıl kazıya başlanan alanda, tipik Orta Paleolitik dönem aletlerinin yanı sıra, önceki kazılarda insitu olmayan saplı aletleri de orijinal pozisyonlarında bulduklarını belirtti. Bu aletlerin, insan beyninin gelişiminde önemli bir adımı ve taş aletlerin farklı materyallerle birleştirilip daha kullanışlı hale getirildiğini gösterdiğini vurguladı. Bu durum, insanların daha karmaşık ve faydalı aletler yapma yeteneğine ulaştığını ortaya koyuyor.