A. Buğra TOKMAKOĞLU/EGE TELGRAF- Zeytini, zeytinyağı, coğrafi işaretli Akhisar köftesi, göçmen kültürü ve mahallelerindeki dayanışma kültürü ile Akhisar ziyaretçilerini şaşırtan, her ziyarette bambaşka duygular yaşatan bir destinasyon.

Gastronomi alanında ünü Türkiye sınırlarını aşan Akhisar, son yıllarda gerçekleştirilen farklı organizasyonlarla ismini ve görünürlüğünü artırmayı başardı. Akhisar Belediyesi’nin gerçekleştirdiği etkinlik, festival ve tanıtım çalışmalarıyla Akhisar’ın lezzetleri başta olmak üzere doğal güzellikler ve tarihi duraklar ziyaretçi akınına uğruyor.

UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar listesinde yer alan ve bu yıl 565'incisi düzenlenecek Türkiye'nin en köklü festivallerinden Akhisar Çağlak Festivali Akhisar’ı hala keşfetmeyen kişiler için şahane bir fırsat sunuyor.

27 Mayıs’ta başlayacak Akhisar Çağlak Festivali 2 Haziran’a kadar onlarca farklı etkinlikle devam edecek. Çağlak Festivali öncesinde Türkiye’nin önde gelen dijital içerik üreticilerini davet eden Belediye Başkanı Besim Dutlulu, dijital dünya aracılığıyla Akhisar markasının tanıtılması, aktarılması ve Akhisar’ın geçilen değil uğranılan ve zaman geçirilen bir destinasyona dönüşmesi için canla başla mücadele ediyor.

Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, çevre il ve ilçelerdeki tüm vatandaşları festivale ve Akhisar’ın kültürünü, gastronomisini ve tarihi rotalarını keşfetmeye davet etti. 

İlki 1459 yılında gerçekleştirildiği varsayılan Akhisar Çağlak Festivali, 15. yüzyılda yaşayan Akhisarlı Alim Şeyh İsa'nın, eğitimini tamamlayıp şehre geri döneceği zaman Akhisar halkının Çağlak bölgesinde onu karşılamak için yaptığı kutlamalardan doğmuş.

Türkiye’nin yağlı güreşlerden sonra en eski ikinci organizasyonu olan Akhisar Çağlak Festivali bu yıl önceki organizasyonlardan farklı olarak Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliği ile hayata geçiyor.

Kültürel etkinlikler, cirit müsabakaları, spor turnuvaları, kültürel ürün ve yiyeceklerin yer alacağı alışveriş stantları, birbirinden ünlü sanatçıların sahne alacağı muhteşem konserler, tiyatro oyunları, eğlence programları ile Akhisar Çağlak Festivali, İzmir’den yalnızca 1 saatte ulaşılabilen Akhisar’ı görmek için şahane bir fırsat sunuyor.

FESTİVAL PROGRAMI

27 Mayıs - 2 Haziran arasında düzenlenecek olan Akhisar Çağlak Festivali 27 Mayıs’ta Şeyh İsa Mahallesi’nde bulunan camide anma programı ve kortej yürüyüşü ile başlayacak.
28 Mayıs’ta ‘Başka Sen Yok Ki’ adlı tiyatro oyunu, 29 Mayıs’ta Simge, 30 Mayıs’ta Madrigal, 31 Mayıs’ta Buray ve 1 Haziran’da Pinhani konseri gerçekleştirilecek. 

2 Haziran Pazar günü Akhisar Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu’nun konseri ile 3 Haziran Pazartesi günü Halk Müziği Konseri müzik severleri buluşturacak. Konser ve ana etkinliklerin tamamı Hüsnü Kahraman Kültür Parkı ve gölet yaşam alanı içerisinde yapılacak.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden sonra Türkiye’nin en uzun soluklu festivali Akhisar Çağlak Festivali kapsamında hayata geçen Akhisar Çağlak Yağlı Güreşleri de birbirinden namlı başpehlivanların katılımı ile 8 Haziran Cumartesi günü güreş severleri buluşturacak. 

LEZZET CENNETİ

Akhisar’da ne yenir sorusunun yanıtını birkaç cümleyle özetlemek pek mümkün değil. Bu nedenle kendinizi Akhisar sokaklarına bırakıp Akhisar’ın güleryüzlü esnafına emanet etmeniz yeterli. 

Özellikle sokak lezzetleri, çorba, sakatat ve köfte konusunda rakip tanımayan Akhisar’ın bu lezzetlerini deneyimleyebilmek için de birkaç günden fazlasına ihtiyacınız var.

Akhisar birçok insanın bildiği gibi köftesiyle öne çıkıyor. Akhisar Köftesi’nin Türkiye ve dünya çapında tanınmasında Köfteci Ramiz’in payı büyük olsa gerek. Köfteci Ramiz‘in Akhisar’da köfte yaptığı ilk dükkan da Akhisar ilçe merkezinde. 

Akhisar’da Akhisar köftesi yiyebileceğiniz bir başka mekan Can Köfte. Arasta yakınındaki Köfte Ahmet, Köfteci Demo, Özlem Kebap gibi duraklarda köfte deneyimleyebilirsiniz.

Doğrama pideli paça çorbası ise Akhisar’ın en ünlü lezzetlerinden biri. Kara Kazan Çorbacısı Tayfun Usta işinin hakkını vererek hizmet veren esnaflardan. Çorba molasını bu dükkanda verebilirsiniz.

Akhisar’ın tuzlu katmeri de damak çatlatan lezzetlerin başında geliyor. Yıldız Katmer ve Uğur Katmer katmeri yiyebileceğiniz iki iyi esnaf arasında.

Yıldız Katmer 1935’ten bu yana çıtır çıtır, tulum peynirli, yumurtalı, maydanozlu katmer yapan benim de favorilerimden olan dükkan. İşletmecileri de çok tatlı, naif insanlar.

Akhisar Belediyesi, ilçedeki zengin gastronomik değerlerin geniş kitlelerce tanınması ve öne çıkması için esnafı desteklerken bir yandan da iyi işletmelerin sayısının artmasına öncülük ediyor.

Bu kapsama belediye tesisleri de nitelikli hizmet veriyor. Akhisar Belediyesi Kayalıoğlu Sosyal Tesisleri, ilçe merkezine 8 km mesafede şahane bir restoran. Hem açık hem de kapalı bir alana sahip olan restoranda rezervasyonla hizmet veriliyor.

Öğle ve akşam yemeğinden mezeli bir arkadaş eğlencesine kadar farklı alternatifler sunan tesis çevrede yaşayan birçok aile için de keyifle vakit geçirebilecekleri, nitelikli hizmet alabilecekleri bir mekana dönüşmüş. Ünü o kadar yayılmış ki Akhisar çevresindeki ilçelerden de rezervasyonla gelip yemek yiyenler oluyormuş. 

Yine Kayalıoğlu Tesisleri’ne bağlı olan Cumhuriyet Parkı’nda yer alan kahvaltı kafesi yemyeşil çam ağaçlarının altında nezih bir işletme. Fiyat algısının kaybolduğu şu günlerde Akhisar’daki uygun fiyatlı yiyecekler sizin de aklınızı başınızdan alabilir.

Kaynak: EGE TELGRAF