Yerel Yönetim Haberleri

Büyükşehir'den yeni hamle: İlaçlamada dijital adım

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, yaklaşık 300 bin ilaçlama noktasını Coğrafi Bilgi Sistemi ile takip ederek, ilaçlama süreçlerini hızlandırmayı ve sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, sinek ve haşereyle mücadele çalışmalarını dijital platforma taşıdı. Artık yaklaşık 300 bin ilaçlama noktasının bilgileri Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) aracılığıyla takip ediliyor. Bu sistem sayesinde, ilaçlanan alanlar, yeni üreme noktaları gibi veriler anında kaydedilerek, mücadele çalışmalarının daha hızlı ve sürdürülebilir hale gelmesi sağlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Vektör Mücadele Birimi, 30 ilçede 12 ay boyunca sinek ve haşerelerin üreme alanlarına yönelik mücadelesini sürdürüyor. Küresel iklim değişikliği ve değişen yağış rejimlerinin etkisiyle artan sivrisinek popülasyonuna karşı yoğun bir çaba gösteren ekipler, bu süreçte dijital teknolojileri kullanarak etkinliklerini artırıyor. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ve Kent Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı iş birliğiyle oluşturulan CBS çalışması, ilaçlanan alanların kaydedilmesini, güncellenmesini ve takibini kolaylaştırarak, ekiplerin çalışmalarını daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yürütmesine katkıda bulunuyor.

Üreme Alanları Dijital Olarak Tanımlandı

Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürü Huri Aldırmaz, dijitalleşmenin daha etkili, sürdürülebilir ve kontrol edilebilir bir çalışma yürütmelerine olanak tanıdığını ifade etti. Aldırmaz, “İlaçlama yaptığımız sokaklar, mahalleler, sulak alanlar, park havuzları ve çöp konteynerleri gibi tüm alanları sisteme tanımladık. Bu sayede üreme kaynaklarını daha görünür hale getiriyoruz. Eğer bir üreme kaynağı çeşitli nedenlerden dolayı yok olursa, bunu sistemden kolayca çıkarabiliyoruz veya yeni bir üreme alanı oluşursa verileri güncelleyebiliyoruz. İlaçlama çalışmalarını belirli bir rutin içerisinde yürütüyoruz ve ilaçlama yapılmadığında sistem bize uyarı gönderiyor,” diye belirtti.

Yaklaşık 300 Bin Nokta

Aldırmaz, şu anda İzmir’de yaklaşık 300 bin rutin ilaçlama noktasının bulunduğunu vurgulayarak, “Sahada çok aktif çalışıyoruz ve veriler sürekli değişiyor. Bu nedenle bu sistem bizim için çok kritik. Örneğin, bir mahallede bulunan bir çöp konteynerinin ilaçlandığı tarihi bile görebiliyoruz. Sistem, güncel durumu daha sağlıklı ve sistemli bir şekilde takip edebilmemizi sağlıyor,” dedi.