MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF-İzmir Büyükşehir Belediyesi kasım ayı olağan meclis toplantısı altıncı birleşimi İZBB Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirilen toplantıda Büyükşehir Belediyesinin 2025 yılı programı ve bütçesi gündemdeydi.

Bütçe görüşmelerinde söz alarak “Siz bu kentin belediye başkanı olarak hangi planlarla bu kentin öne çıkmasını sağlayacaksınız” Başkan Tugay’a sorusunu yönelten AK Parti Gaziemir Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca, “Kent kimliğiyle ilgili özdeşlemiş bir alan göremiyoruz. İlk yağmurda her yer göle dönerken kentsel dönüşüm konusunda bir arpa boyu yol alınamıyor. Kentin kronikleşmiş sorunları ortadayken tekrar sormak istiyorum İzmir’in kent kimliği konusunda ne düşünüyorsunuz? Halk TV’ye 500 bin lira kaynak aktarılmış reklam adı altında 300 bin TL tekrar verilmiş. Kent Vizyon 4 buçuk milyon lira gibi bir para verilmiş. Okan Bayülgen’e 670 bin lira. Konserler fuar etkinlikleri adı altında 35 milyon lira. Günlük geçici personel alımları yapılmış. Şirketimizin uzmanlık alanı fuarcılık olmasına rağmen fuarcılık alanında 7 milyon liralık para aktarımı var. Şirketler konusundaki kaygılarımızı tekrar dile getiriyoruz” dedi.

“ÖNCELİĞİMİZ İZMİRLİLER”

AK Partili Atmaca’nın söylediklerine cevap veren Tugay, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak önceliğimiz, İzmir’de yaşayan insanların bu şehirde huzurlu, sağlıklı, konforlu ve her türlü tehditten arınmış şekilde yaşamasını sağlamak. Ulaşım planlaması, Körfez’in temizlenmesi, kirli havadan ve trafikten arındırılması, gıda, su, enerji krizleriyle ilgili çalışmalar yapılması ve kentsel dönüşüm için teşvik edici projeler geliştirilmesi gerekiyor” dedi.

“UYDURUK YATIRIMLAR YAPMASIN”

Turizm konusuyla ilgili olarak Tugay, “O gün bir gazetecinin sorduğu soruyla ilgili olarak da ‘Turizm kenti yapmayı amaçlamıyorum’ dedim. Turizm denince akla turist sayısı geliyor, ancak turizm konusunda genelde ucuz bir hizmet sunuyoruz. Turist sayısı çok gibi görünse de 100 turistin harcadığı parayı Avrupa’da bir kişi harcıyor. Avrupa’nın birçok kentinde, “Turist istemiyoruz” diyerek kampanyalar yapılıyor. Buradaki “Turist istemiyoruz” demek, İzmir’in kalkınmasına katkıda bulunacak nitelikli turist istiyoruz demektir. Doğru düzgün hiçbir harcama yapmayan turisti istemiyoruz. Benim görüşüm bu yönde. İzmir’i çok seven biri olarak söylüyorum ki İzmir, nitelikli turizmi hak eden bir şehir. Turizme karşı değilim ancak turizm adı altında yapılan ucuz hizmetlere karşıyım. Turiste hizmet etmekten çok İzmirliye hizmet etmek önemli. Çağrım şuydu: İzmir’de turizm yatırımı yapmak isteyenler, uyduruk yatırımlar yapmasın” ifadelerini kullandı.

“BAZI ŞEYLER PARAYLA ALINMAZ”

Kent kimliğiyle ilgili olarak da Tugay şu açıklamalarda bulundu:

“İzmir’e bir şey katacaksak, doğanın, yaradanın bize bahşettiği güzellikleri korumak ve onun üzerinde sağlıklı, dengeli bir İzmir için çalışmaktır. Bir yatırım gelecekse çevreye zarar veren toprağı kirleten yatırımlardan kaçınmalıyız. İzmir, dağlarını ve taşlarını kirleten bir şehir olmamalıdır. Eğer bunu başarabilirsek, tarım topraklarımız sayesinde kendimize yönelik tarım yaparak aç kalmayız. Yaşamın tüm güzelliklerini yaşarız. Bazı şeyler parayla alınamaz. İzmirlilerin bu konuda en fazla yüzleşmesi gereken konu sahip olduğumuz güzellikleri korumak için hepimizin bireysel sorumluluk almasıdır. Yapılan araştırmalarda, gastronomi ve nitelikli tarıma dayalı sanayinin İzmir için uygun olduğu görülüyor.”

YILDIZ’DAN BÜTÇE KALEMLERİNE TEPKİ

Bütçe görüşmelerinde kürsüye gelerek değerlendirmelerde bulunan AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, “Sayın başkanın ilk bütçesi bu yüzden sakin bir bütçe. Bu bütçeyi önümüzdeki yıl tartışabiliriz çünkü bütçeye koyduklarınızı o gün değerlendireceğiz. Geçtiğimiz yıllara nazaran ciddi bir bütçeyle karşı karşıyayız. Kaynak kullanmayı ve süreçleri doğru yönetmeliyiz. Geçen yıl 51 milyar TL’lik bütçe kullanmıştık. Bu yıl yüzde 80 gibi bir artış görüyoruz. Yüzde 18’lik bir borçlanma öngörüyorsunuz. Geçtiğimiz yıllara göre yatırımlar bakımından gerilemiş bir bütçeyle karşı karşıyayız. Mesela Buca tünelleri keşke çok önce bitseydi. Bütçedeki rakam çok iyi bir rakam inşallah bitiririz. Birinci amacı değerlendirmeye alırsak önemli bir kaynağı Buca Metrosuna ayırmış bulunmaktayız bu kıymetli. Bu kaynaklar yüzde yüz kullanılır ve Buca Metrosu planlanan zamanda biter. Bundan memnuniyet duyarız. Kültürpark’ın yenilenmesi için başlık var ancak ayrılan kaynak sıfır TL. Doğal Yaşam Parkı için ayrılan bütçe 180 bin TL. Bunun tamamı da sermaye gideri. Harmandalı katı atık depolama merkezinde zemin iyileştirmek için ayırdığımız bütçe 200 milyon TL. zaten burada birçok sorun var ama bunun zemin iyileştirmesi için devasa bütçeden sadece 200 milyon TL ayırıyoruz” dedi.

“KARŞILIĞINI GÖRMEYİNCE…”

Bütçe kalemlerinde Süt Kuzusu projesi için ayrılan bütçeyi eleştiren Yıldız, “Süt Kuzusu projesi için 252 milyon TL ayırdınız. Geçtiğimiz yıllara göre yüzde 51 düşüş var. Artık herkese değil Sosyal Hizmetler Başkanlığımızın belirlediği vatandaşlara verilecek söyleniyor. Böyle bir talep varsa bu yanlıştan dönmek için bütçe aktarması yaparız. Bu projenin algısının değiştirilmesini sağlıklı bulmuyoruz. Konuşulan şeylerin karşılığını kitapçıkta görmeyince insan üzülüyor. Bu bütçenin gerçekleşmesinin ve yüzde yüz olmasını çok arzu ederiz. Kaynağın İzmirlilere dönmesini çok arzu ederiz. Kentsel dönüşümde kenti yeni bir yolculuğa sürüklüyorsunuz bu sağlıklı değil. 4 bin 500 konutlu kooperatifin nasıl çözüleceği konuşulurken yeni konutları nasıl yapacağınızı bilmiyoruz. Kalemler ve temel sorunlar bütçede yetersiz. Ortaya koyulan vaatleri karşılama konusunda da yetersiz olduğundan ret oyu vereceğimizi belirtmek isterim” diyerek konuşmasını tamamladı.

“BELEDİYEMİZ ÇALIŞMAK İSTİYOR”

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız’ın bütçe ile ilgili yorumlarına cevap veren Başkan Tugay, “İzmir gibi gerçekten büyük bir şehrin ve sorunları da çok olan bir şehrin bütçesini böyle bir ekonomi ortamında yapmak kolay bir şey değil” dedi. Bütçenin mantığını aktaran Tugay, “İlk başta 160 milyar TL’lik rakam ortaya çıktı. Bu beni mutlu etti çünkü belediyemiz çalışmak istiyor. Diğer taraftan hayatın gerçekleri var. Bu ortamda çok istesek de her şeye para ayıramıyoruz. Bu noktada daha öncelikli problemler nelerdir onlara yöneliyoruz. Ulaşım ve trafik projeleriyle ilgili çok ciddi bir bütçe ayırdık. Basın, yayın ve halkla ilişkiler kalemindeki rakam personel giderleriyle ortaya çıkan bir rakam. Bir gazeteye ya da televizyona giden para değil” dedi.

“AZ PARAYLA ÇOK İŞ YAPAN”

“Biz az parayla az kaynakla çok iş yapan insanlar olacağız” diyen Tugay, “Bu iddiayı Karşıyaka’da da ortaya koydum. Başladığımız noktada belediyenin mali durumları ortadaydı ekonomik kriz ortadaydı. Şapkadan tavşan çıkardığımız birçok şey yaptık. Yakıt, elektrik ve su giderimizi azaltalım diye birim kurduk. Sahip olduğumuz mülkler, binalarda da bu anlayışı sürdüreceğiz. Kiradan uzaklaşmalıyız. Her türlü lüksten ve konfordan uzak durup projelerimizi hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

“KOOPERATİFTE KİMSE ZARAR ETMEYECEK”

İZBB bütçesini değerlendiren Tugay, “Ulaşım projeleri bizim için önemli ve değerli projeler. Ulaşım masterplanı revizyon çalışması önümüzdeki yıl içerisinde bitecek. Aynı zamanda sürdürülebilir planda tamamlanacak. Hali hazırda limanda kesilen bisiklet yolunun projesi hazırlandı orası Kordon’daki bisiklet yoluna bağlanacak. Karşıyaka içinde bisiklet yolu hazırlanacak. Önümüzdeki yıl pek çok şeyin başladığı bir yıl olacak. Kentsel dönüşüm projeleri için 400 milyon lira civarında bir para ayırdık. Biz bu süreci bize yapılan uyarılarla mecburi olarak olması gereken hukuki noktaya taşımaya çalışıyoruz. Taşıdıktan sonra mutlaka yapacağız. Kooperatif yönetimiyle anlaşınca devralıp inşaatı tamamlayacağız. Belediye garantör dedik. Biz bunun sahibiyiz. Hak sahipleri bizim için daha öncelikli ilk önce onlarınkini yapacağız. Alternatif bazı önerilerde sunacağız. Başka yerden konutlar teklif ederiz. Kooperatif ortakları için ya da ortaklıktan çıkmak istiyoruz derlerse biz onların haklarını satın alabiliriz. Tüm bunlardan kimse zarar etmeyecek. Gecikmiş bir durumdan kaynaklı yaşanan bir durum. Sonunda zararlı çıkmayacağınız hakkınızı alacağınız bir yol olacak. Bu bizim boynumuzun borcu ve yapacağız. Sürecin sonuna geldik. Hak sahipleri öncelikli ve haklarını alacaklar” dedi.

Başkan Tugay, Karşıyaka'daki o görüntülerin ardından bakanlığa seslendi: Bu ihanetin gereği yapılsın Başkan Tugay, Karşıyaka'daki o görüntülerin ardından bakanlığa seslendi: Bu ihanetin gereği yapılsın

OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Deprem gerçeğine değinen Başkan Tugay, “Konak ve Karşıyaka’da yapı envanterine çıkaracağız. Ayağımızı yorganımıza göre uzatalım bütçemizi dikkatli kullanalım. Bütçemizde serbest alanımız olduğunda yatırımlarımızın önünü açalım. Şirketlerdeki zarar tablosu üzücü. Hızlı bir şekilde düzeltmeye çalışıyoruz. Şirketler üzerinden yapılacak çok iş olduğunu söylemek isterim” diyerek oylamaya geçti. Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2025 yılı için kullanacağı 91 milyar 300 milyon TL’lik bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.

Kaynak: Ege Telgraf