Efes Selçuk, Büyük Taarruz’un 102. yıl dönümünü Kurtuluş Yolu Anıtı’ndaki törenle coşkuyla kutladı. İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Selçuk Efes Kent Belleği Sorumlusu Tarihçi Tolga Mert, konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’daki Samsun çıkışından Büyük Taarruz emrine kadar geçen süreyi detaylandırdı. Mert, Atatürk’ün başarısının zekâsı, cesareti ve halkına olan inancı sayesinde elde edildiğini vurguladı. “Atatürk, devrimleri aklıyla gerçekleştirdi. Modern Türkiye Cumhuriyeti’ni aklıyla kurdu. Tüm dünyanın saygı duyduğu lider özelliğini aklıyla kazandı. Zaferimizin 102. yılı kutlu olsun,” dedi.

“BU ANIT BİR ATATÜRK SAATİDİR”

Kurtuluş Yolu Anıtı’nı Efes Selçuk’a kazandıran Heykeltıraş Mehmet Aksoy, yaptığı konuşmada, anıtın bir “Atatürk saati” işlevi gördüğünü belirtti. “Saat tam 12.30’da güneş, Kurtuluş Anıtı’nın içine girecek. Güneş yerinde durdukça, Atatürk’ün gölgesi buraya düşecek. Bu anıt şaşmaz bir Atatürk saatidir,” dedi.

İzmir’de moda rüzgarı esti: IF Wedding 14 bin ziyaretçiyle büyüledi! İzmir’de moda rüzgarı esti: IF Wedding 14 bin ziyaretçiyle büyüledi!

SANATI TARİH VE BİLİMLE BİRLEŞTİREN ESER

Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, konuşmasında Aksoy’a Artemis Heykeli hediye etti. Sengel, “Kurtuluş Anıtı, Efes Selçuk’a büyük bir değer kattı ve katkı sağlamaya devam ediyor. Her 26 Ağustos’ta, Büyük Taarruz gününde saat 12.30’da Atatürk’ün gölgesi tekrar doğacaktır. Sanat tarihle ve bilimle birleşmiştir. Mehmet Aksoy’a teşekkür ediyorum,” dedi.

Filiz Başkan’ın ardından, Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi kursiyerlerinden Zeynep Arslan, “30 Ağustos” adlı şiirini okudu. Efes Selçuk Belediyesi Zeybek Ekibi’nin dans gösterisi ise büyük beğeni topladı.

Saat 12.30’da, katılımcılar, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün silüetinin Kurtuluş Yolu Anıtı’nda belirmesine yine heyecan ve duygular içinde tanıklık ettiler.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un imzasını taşıyan Kurtuluş Yolu Anıtı, hem Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye destanını taşıması hem de Kurtuluş Savaşı’nın aşamalarını anlatan yapıtı ile büyük bir öneme sahip. Bu özel anıt, Efes Selçuk’un yanı sıra Türkiye genelinde de özel bir yere sahiptir.

Kaynak: Bülten