Ekonomi

Büyük şirketler mercek altında: 3.400 şirket vergi denetimine çağrılıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergide adalet sağlamak amacıyla ülke genelinde büyük şirketlere yönelik kapsamlı bir denetim süreci başlatıyor. Riskli olarak değerlendirilen 3.400 şirket izaha davet edilirken, milyonlarca liralık vergi kaybının kamuya kazandırılması hedefleniyor

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyük şirketlere yönelik kapsamlı bir vergi denetim programı başlatılacağını duyurdu. Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından yürütülecek bu operasyonla, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergide adaletin sağlanması amaçlanıyor. Riskli olarak değerlendirilen 3.400 büyük şirketin izaha davet edileceğini belirten Şimşek, denetimlerin ilk aşamada 31 ilde, 500 vergi müfettişinin katılımıyla yoğunlaşacağını ifade etti.
 

KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE HIZ KAZANIYOR

Denetimlerin temel amacının, kazancı yüksek olmasına rağmen az vergi ödeyen şirketleri tespit etmek olduğunu vurgulayan Şimşek, "Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz doğrultusunda, dürüst mükelleflerin haklarını korurken, vergi yükümlülüğünü yerine getirmeyen mükellefleri de yakından izliyoruz," dedi.

İzaha davet edilecek konular arasında enflasyon düzeltmesinin mevzuata aykırı uygulanması, kayıt dışı hasılat elde edilmesi ve üçüncü kişilerin IBAN hesapları üzerinden yapılan tahsilatlar yer alıyor. Şimşek ayrıca sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi gibi 30’a yakın hususun da mükelleflerden izah isteneceğini belirtti.
 

23 MİLYAR LİRALIK VERGİ KAYBI

İlk incelemelerde, riskli şirketlerin toplamda 23 milyar liralık vergi matrah farkını eksik beyan ettiği tespit edildi. Bu sürecin sonunda, eksik beyan edilen milyarlarca liralık verginin kamuya kazandırılması öngörülüyor. Şimşek, izahları kabul edilen mükelleflerin vergi inceleme sürecinden muaf tutulacağını, ancak izah vermeyen veya yeterli görülemeyenlerin incelemeye sevk edileceğini söyledi.
 

DENETİMLER DEVAM EDECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, vergide adaleti sağlamak amacıyla denetimlerin aralıksız süreceğini ve kayıt dışılıkla mücadelede kararlı olduklarını yineleyerek, "Dürüst mükellefleri haksız rekabetten korurken, kazancını gizleyenleri de adalet önünde sorumlu tutacağız," dedi.