Bilim ve Teknoloji

Bursa Uludağ Üniversitesi'nin Otonom Araç Geliştirme Grubu, kampüs için özgün aracını tanıttı

Bursa Uludağ Üniversitesi'nin Otonom Araç Geliştirme Grubu (OTAGG), kampüs içi kullanım için tasarladıkları otonom aracı tanıttı. 105 gönüllü üyenin katkısıyla geliştirilen araç, TEKNOFEST'te Robotaksi Otonom Araç kategorisinde finale kalarak büyük bir başarıya imza attı. Aracın, gelecekte tamamen insansız hareket edebilmesi hedefleniyor

Abone Ol

Bursa Uludağ Üniversitesi'ne bağlı Otonom Araç Geliştirme Grubu (OTAGG), kampüs içi kullanım için geliştirdikleri otonom aracı tanıttı. Geliştirilen araç, TEKNOFEST Robotaksi Otonom Araç kategorisinde finale kalarak büyük bir başarı elde etti.

OTAGG'nin Yıllar Süren Çalışması

105 gönüllü üye ve çeşitli mühendislik disiplinlerinden oluşan OTAGG, Bursa Uludağ Üniversitesi çatısı altında bir araya geldi. Araç, ulusal ve uluslararası üniversitelerden mühendislik, fen ve sosyal bölümlerden öğrenciler ve mezunların katkılarıyla üretildi. Aracın şasi ve kabuk üretimi grup üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Bu yılki TEKNOFEST'te Robotaksi Otonom Araç kategorisinde finale kalan OTAGG-01, 2.5 metre uzunluğunda ve otonom-4 seviyesinde bir araç olarak tanıtıldı. Gelecekte, otonom-5 seviyesine ulaşarak tamamen insansız bir şekilde kampüs içinde dolaşması hedefleniyor.

Hedef Otonom-5 Seviyesi

Proje yürütücüsü Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Koray Aki, araçlarının sensörler yardımıyla otonom olarak hareket edebildiğini belirtti. Otonom-5 seviyesinde ise araçların direksiyon, fren ve gaz pedalına ihtiyaç duymadan hareket etmesi bekleniyor. Aki, bu seviyeye ulaşmak için büyük bir ekip çalışması gerektiğini vurguladı ve ekiplerinin Türkiye’nin dört bir yanından gönüllülerin katılımıyla oluştuğunu ifade etti.

TEKNOFEST’te Derece Hedefi

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, aracın uzun süreli çalışmalar sonucunda geliştirildiğini ve TEKNOFEST'te finale kalarak önemli bir başarı elde ettiğini söyledi. Yılmaz, kısa vadede aracın kampüs içinde kullanılabilmesi için çalışmaların devam ettiğini ve bu hedefe ulaşacaklarına inandığını belirtti. Rektör Yılmaz, “OTAGG, çeşitli mühendislik bölümlerinin ve sanayi Ar-Ge departmanlarında çalışan mühendislerin desteğiyle müthiş bir grup oluşturdu. Kısa zamanda kampüsümüzde kendi otonom aracımızın hareket edeceğine inanıyoruz” dedi.

Tanıtım etkinliğinde, aracın önünde kurdele kesildi ve projeye destek veren sponsorlara plaket verildi.