Buca Belediyesi, ilçenin tarım kültürünü yeniden canlandırmak amacıyla faaliyete geçireceği Tarım Okulu ve Atalık Tohum Merkezi ile tarımsal üretim alanında eğitimler sunacak. Bu proje, Köy Enstitüsü ruhunu canlandırarak çiftçilere ve vatandaşlara geleneksel ve modern üretim teknikleri, gübreleme, ilaçlama gibi konularda eğitimler verecek. Aynı zamanda, çocuklar ve gençler de toprakla buluşturulacak. Tarım Okulu bünyesinde yer alacak Atalık Tohum Merkezi, yerli tohumun sürdürülebilirliği için özel çalışmalar yürütecek.

KADİM TARIM KÜLTÜRÜ YENİDEN HAYAT BULACAK

Buca'nın en önemli değerlerinden birinin tarım olduğunu vurgulayan Başkan Duman, şunları söyledi:

Bayraklı'da bitkisel atık yağ denetimleri sıkılaştırıldı Bayraklı'da bitkisel atık yağ denetimleri sıkılaştırıldı

“Cennet Buca’nın geçmişine baktığımızda tarımsal üretimin yaşamın merkezinde olduğunu görüyoruz. 17. yüzyılda yaşamış ünlü gezgin Evliya Çelebi, Buca'yı şöyle anlatmış: ‘Bu köye vardım ki, sanki dünya üzerinde bir cennet mekânıdır. Uzun sarımtırak çekirdeksiz üzümlerini yedik, soğuk pınarlarından içtik’. Buca her dönemde zengin tarım ürünleri ile İzmir’in ve bölgenin gözdesi olmuştur. Tarımsal zenginliği ile cumhuriyet öncesinde Avrupalı tüccarların ilgisini çeken Buca, ünlü üzümlerini Alsancak Limanı'ndan tüm dünyaya ulaştırmak için Alsancak - Buca demiryolu hattının kurulmasına vesile olmuştur. Bu kadim kültürün mirasçıları olarak Tarım Okulu ile tarım kültürümüzü yeniden canlandıracak projelere imza atmaya hazırlanıyoruz.”

Buca Tarim Okulu (6)

PROJEDE NELER VAR?

Buca Belediyesi Tarım Okulu projesi kapsamında, İzmir’de yaşayan çocuklar ve gençler bilimsel tarım metotlarıyla tanışacak; geleneksel üretim araçlarını öğrenme fırsatı bulacak. Yetişkinlere ise uzmanlar ve akademisyenler tarafından budama, tarımsal sulama, besleme ve aşılama gibi konularda eğitimler verilecek.

Kaynak: Bülten