Memduh GÜNEY/EGE TELGRAF- Çocukluğundan itibaren resimle iç içe yaşayan, resmin yanında üç kuşaktır devam eden semazenliği de icra eden 75 yaşındaki Hasan Muçay, yıllardır Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor. Ağaç kütükleri üzerinde çalışmalar yaparak kütükleri birer sanat eseri haline getiren Muçay gerçekleştirdiği sergilerle de büyük beğeni topluyor. Muçay aynı zamanda sadece ağaç kütükleri üzerindeki çalışmalarıyla da yetinmeyip birçok tuval çalışmasını da sergilerde görücüye çıkarıyor. İlkokul mezunu Muçay ilkokulun ardından eğitimine devam edememiş ve tabelacılığa başlamış. “13 yaşından beri resimle uğraşıyorum hala amatörüm bu işin okulunu okumadım dersler eğitimler almadım. İçimden geldiği gibi yapmaya devam ettim bu yüzden hala daha amatörüm. Bu işin okullarını okuyup eğitimler alan sanatçılar var. Ben onların yanında kendime profesyonelim diyemem” diye aktarıyor Muçay.
“GERİ DÖNÜŞLER”
İlk tablosunu 61 yıl boyunca aktif olarak yürütmüş olduğu semazenliği konu alarak icra eden Muçay, bugüne kadar 120 tablo yapmış. “Tablolarla birlikte ağaç kütüklerinde yaptığım çalışmalarda büyük ilgi gördü. Ağaç kütüklerinde çalışmalar yapmaya 40 yıl önce başladım. Sonra uzun bir süre ara verdim. Geçtiğimiz yıllarda tekrar ağaç kütükleri üzerinde çalışmaya başladım. Şu an için 400’e yakın ağaç kütüğü eserim var. Sergilere katılan ziyaretçilerden güzel geri dönüşler aldıktan sonra bu çalışmalarıma da ara vermeden devam ettim” diyor.
“KESMEYELİM YAŞATALIM”
Ağaçların kesilmesine ve yakılmasına son derece karşı olan Muçay, “Ağaçlarımızı kesmeyelim yaşatalım” vurgusu yapıyor. Ağaç kütüğü çalışmalarının son derece külfetli ve zahmetli olduğunun da altını çizen Muçay, “Bu alanda çalışma yapmak oldukça zor. Bu iş evinizin bir odasında ya da atölyenizin bir bölümünde istediğiniz zaman yapabileceğiniz bir iş değil” diye vurguluyor.
“KEYİF VERİCİ”
Kütükler üzerinde yaptığı çalışmaların detaylarını aktaran ve neden zahmetli olduğunu belirten Muçay, “Bulduğum ağaç kütüklerini öncelikle kestirip zımparalıyorum. Zımpara işi günlerce sürebiliyor. Bu açıdan zaman zaman eziyetli bir iş oluyor ancak sonucu görmek son derece keyif verici. Birçok enteresan ağaç olsa da her ağaç kütüğünden çalışma yapılabilir. Ancak kütüğün mutlaka kurumuş olması gerekiyor. Yoksa bu işi yapmak çok zor. Sürekli geziyorum ve her ağaç kütüğünü değerlendirmeye çalışıyorum. Bu işi severek yaptığım için o zorlu süreç bana keyif veriyor” diye belirtiyor.
SEMAZENLİKTE 61.YIL
Sanat eserlerinin yanında semazenlik görevini de devam ettiren Muçay, semazenliğe nasıl başladığını anlatıyor. Muçay, “Konya’da 13 yaşında başladım. Dede, oğul ve torun olarak ailemizde üç kuşaktır semazenlik yapılıyor. 61 yıldır hiç ara vermedim ve hala daha gerek eğitimlerle gerek etkinliklere katılarak devam ediyorum” diyor.
“AYNI SÜREDE BAŞKA YOK”
Muçay, İzmir’de bir semazen gruplarının olduğunu ancak çalışmalar anlamında hiçbir yerden destek görmediklerini de belirtiyor. Semazenlikteki geçirdiği uzun yıllara atıfta bulunan Muçay, “Aktif olarak aynı süreye sahip semazenliğe devam eden başka biri yok. Yıllardır semazenliğe hem devam ediyorum hem de yeni semazenler yetiştirmeye çalışıyorum. Hiçbir kar amacım yok yeter ki kurallara uyan ve severek yapacak yeni semazenler olsun” diyor.
“EDEP BİLMEYEN SEMAZENLER”
Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yeni semazenler yetiştiğini söyleyen Muçay, bu durumdan memnuniyet duysa da şikayetçi olduğunu aktarıyor ve semazenliğin doğru bir şekilde icra edilmemesinden yakınıyor. Muçay, “Kuralları doğru uygulayan semazenlerin bulunduğu dört şehir var. Konya, İzmir, İstanbul, Ankara. Diğer şehirlerde bulunanlar internetten izleyerek ya da doğru eğitimleri vermeyen hocaların derslerine katılarak kendilerini semazen ilan etmiş. Bunun sonucunda da edep adap bilmeyen birçok semazen ortaya çıktı. İlginin alakanın günümüzde hala yoğun olması beni çok mutlu etse de kurallara uyulmaması beni ve benim gibi bu işe yıllarını vermiş birçok semazeni üzüyor” diye derdini anlatıyor.
“SOYER’İN İLGİSİ”
Sergilerinin birçok yerden ilgi gördüğünü anlatan Muçay, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sergilerime çok ilgili ve bu beni çok mutlu ediyor. Kendisiyle sergi konusunda birkaç kez sözleşsek de kısmet olmadı. Belediyenin sergi imkanı sunduğu yerlere halkın ilgisi yoğun olmayabiliyor. Saat ve gün konusunda sıkıntılar yaşanabiliyor. AVM’lerde gün içerisinde binlerce insan bulunuyor ve ilgi alakada daha yoğun oluyor. Bu yüzden sergileri böyle yerlerde gerçekleştirmek daha çok içime siniyor” dedi.
“PROFESYONEL DEĞİLİM”
Kendisine bir kurs vermesi konusunda çok fazla teklif geldiğini belirten Muçay bu istekleri geri çevirmesinin sebebi olarak, “Eğitim almadığım için bir eğitmen gibi insanlara bir şey aktarmayı doğru görmüyorum. Bu konu da insanların ısrarı beni mutlu etse de bu hassas olduğum bir konu. Kendi doğrularıma göre bir ders vermeyi düşünmüyorum. Ben hala amatörüm kendimi hiçbir zaman profesyonel görmedim” diyor.
“HALKIN İLGİSİ ÇOK FAZLA”
Muçay, bugüne kadar açmış oldukları tüm sergilerde ilginin çok fazla olduğunu ve insanların fotoğraf çekme yarışına girdiklerini belirterek, “Başka sergilerde buna izin verilmeyebiliyor ama ben her yere “fotoğraf çekebilirsiniz” yazısı asıyorum. O anın ölümsüzleştirmesini ve insanlarda birer hatıra bırakmak güzel bir şey. Bu hem beni hem insanları mutlu eden bir an oluyor” diyerek sergisinin diğer sergilerden farkını aktardı.
“SERGİLER CIVIL CIVIL”
“İnsanların renge susamışlığı var” diyen Muçay, sergilerinin renkli ve cıvıl cıvıl olduğunu belirterek, “Her rengi kullanmayı seviyorum ve bu çok renklilik insanları rahatlatıyor. Sergilere her yaş grubundan birçok farklı insan katılım gösteriyor. Her gelen de “Serginizde renklerden dolayı ferahladık” diyor. Belki çok sanatsal bir çalışmam yok ama insanların bu renk bolluğunu beğeniyor olması hem onları hem beni çok mutlu ediyor” diyor.
“SERGİ TALEBİ YOĞUN”
Sergi açması konusunda çok fazla talep olduğunun da altını çizen Muçay, “20 Ekim-19 Kasım tarihleri arasında Point Bornova’da olacağız. Ardından İstinye Park’ta bir sergi olacak. Bir yandan yeni çalışmalara devam edip bir yandan sergilerde bulunacağım. 75 yaşındayım Allah ne kadar sağlık verirse yeni eserler üretmeye ve sergiler açmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı. Muçay, sanat severleri ve sevenlerini sergiye bekliyor.