Aytaç Abla'ya vefa
Ekonomi basınının unutulmaz ismi, 2000 yılında yitirdiğimiz gazeteci Aytaç Sefiloğlu'nun yaşamı kitap oluyor. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi, gazeteci Sefiloğlu'nun anısını yaşatmak, değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla, önümüzdeki yıl yaşama veda edişinin 25. yıldönümünde yayımlanmak üzere bir kitap çalışması başlattı.
EMD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu'nun Mayıs ayı toplantısında 17 Nisan 2000 günü yaşamını yitiren gazeteci Aytaç Sefiloğlu'na vefa kitabının hazırlık çalışmaları ele alındı. Saadet Erciyas ve Hüseyin Erciyas, gazetecilerin el birliğiyle hazırlayacağı kitabın editoryal çalışmalarını gönüllü olarak üstlendiklerini dile getirdi.
Çalışma grubu oluşturuldu
Kitabın EMD İzmir Şubesi yönetiminin gözetimi ve koordinasyonunda gerçekleştirilmesi, bu amaçla bir çalışma grubu oluşturulması öngörüldü. Nisan 2025 tarihine kadar yayımlanması planlanan kitap için oluşturulan çalışma grubunda Aytaç Sefiloğlu'nun aile bireyleri, çalışma arkadaşları ve EMD üyeleri yer aldı.
Kitapta Aytaç Sefiloğlu'nun yaşam öyküsü, eğitimi, aldığı ödüller, çalışma tarzı, gazeteciliğe bakışı, yer aldığı meslek örgütleri, Amerika'daki dil kursu anıları, Yeni Ekonomi, Ticaret, Söz, Yeni Asır gazetelerinde çalıştığı dönemler ele alınacak. Sefiloğlu'nun EBSO'da basın müşavirliği ve Kanal 1'de ekonomi programları yaptığı evre de kitapta yer bulacak.
Gazetecilerin 24 yıldan bu yana her fırsatta andığı, onurlu duruşuyla genç gazetecilere de örnek olan Aytaç Sefiloğlu'na vefa kitabı arkadaşlarının, birlikte çalıştığı iş insanlarının, ailesinin anılarından oluşacak. Kitap aynı zamanda ekonomi muhabirliğinin 1990'lı yıllardan günümüze yaşadığı değişimi, gelişimi de kayda geçiren bir çalışma olacak. Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şube Başkanı Murat Demircan, konuyla ilgili şu görüşleri dile getirdi:
Herkesin gönlünde yeri var
"Ekonomi basını alanında çalışan herkesin gönlünde bir yer edinmiş olan, hepimizin Aytaç Ablası'nın unutulmaz anısını bu kitapla kayda geçirmek istiyoruz. Aytaç Ablamızı, vefanın vücut bulmuş hali olan rahmetli Sancar Maruflu'nun önderliğinde anmaya başlamıştık. 24 yıldır anmaya devam ettik. Önümüzdeki yıl vefatının 25. yıldönümünde bu kitabı onun için hazırlamak istedik ve harekete geçtik. Aytaç Ablamız ile çalışmış tüm meslek büyüklerimizi, çalışma arkadaşlarını, aile bireylerini ve iş insanlarını kitap için yazı göndermeye çağırıyoruz."
Kitapta yer alması için gönderilecek yazıların Arial yazı karakteriyle 12 punto olarak yazılması isteniyor. En fazla iki A4 sayfası boyutunda olabilecek yazıların emdizmiryönetim@gmail.com adresine gönderilmesi gerekiyor. Yazı ve fotoğrafların son gönderim tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlendi.
***
TKD Belediye Kütüphaneleri Çalışma Grubu oluşturdu
Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) Genel Merkez çatısı altında "Belediye Kütüphaneleri Çalışma Grubu" oluşturdu. Gönüllü olarak hizmet vermeyi amaçlayan grup, belediye kütüphanelerinde yapılması gereken iş ve işlemlerde rehberlik edecek yol haritası hazırlamak üzere yola çıktı. Çalışma grubu kurulması kararı Türk Kütüphaneciler Derneği üyesi kütüphanecileri buluşturan Bursa Nilüfer Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen, "Belediye Kütüphaneleri Bölge Semineri"nde alındı.
Çalışma Grubu kütüphanelerde uygulanması gereken standartlar hakkında ilgilileri bilgilendirecek. Belediye kütüphanelerinde çalışanların özlük haklarını korumak ve geliştirmek, yapılan çalışmaların geniş kitlelere ulaşabilmesi yönünde çaba harcamak grubun oluşturulma nedenleri arasında.
Türk Kütüphaneciler Derneği Belediye Kütüphaneleri Çalışma Grubu'nda belediye kütüphanelerinde çalışanlar, belediye kütüphanelerinde çalışmayı düşünenler, kütüphaneci adayları, bilgi belge yönetimi bölümü öğrencileri ve alana katkı koymak isteyenler görev alabilecek.
Konuyla ilgili açıklamada, belediyelerin kütüphane hizmetlerinde keyfi uygulamaların yer aldığı, kütüphanelere yönelik politika, standart ve yönetmeliklerden bihaber uygulamalarla hizmet verdiklerine dikkat çekildi.
Grup Ali Fuat Kartal (TBMM Kütüphanesi, TKD Başkanı), Arzu Tan (Bursa Nilüfer Belediyesi Kütüphane Koordinatörü), Bülent Yılmaz (Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü), Fatih Karan (İstanbul Eyüp Sultan Belediyesi Kütüphane Koordinatörü), Hatice Gümüş (İzmir Karabağlar Belediyesi Arşiv Müdürü), Mustafa Özyürek (Aydın Kuşadası Belediye Kütüphane Koordinatörü), Şeref Demirtaş'tan (Muğla Büyükşehir Belediyesi Kütüphane Koordinatörü) oluştu.
"Belediye Kütüphaneleri Çalışma Grubu"na katılmak ve aktif görev almak isteyenler belediyekutuphaneleri@gmail.com adresine mail göndererek bağlantı kurabilecek. Grubun çalışmaları sosyal medya hesaplarından da izlenebilir.
Facebook: Belediye Kütüphaneleri - Instagram: @kutuphanebeltr - X:@kutuphanebeltr
••••
Kısa kısa... Kısa kısa...
• Ahmet Kadıbeşegil'in yeni kitabı
Deneyimli parlamento muhabiri Ahmet Kadıbeşegil, 9 Eylül Gazetesi'nde “Çarşamba Yazıları” başlığıyla yayımlanan yazılarını kitaba dönüştürdü. Ahmet Kadıbeşegil'in "Türkiye Nerede Yanlış Yaptı?" adlı kitabı Yakın Kitabevi'nce yayımlandı. Gerçek gazeteciliğin yapılabildiği bir dönemin usta kalemi Kadıbeşegil, kitabını Yakın Kitabevi'nde okurları ve dostları için imzaladı. Ahmet Kadıbeşegil'in parlamento muhabirliği günleri yazılarını topladığı "06 Ankara", 2000’li yıllardaki yazılarını derlediği “Stratejik Bataklık” başlıklı kitapları da bulunuyor.
• Varyant Yayınları'ndan iki kitap
Gazeteci Reşat Yörük'ün kanser tedavisinde çoğu mutlu sonla biten umut yolculuklarıyla yardımlaşmanın, paylaşmanın ve yorulmadan koşmanın sembolü olan güzel yürekli insanları anlattığı “Umut topla benim için” adlı kitabı Varyant Yayınları'nca yayımlandı. Yörük, telif haklarını Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı'na (KİTVAK) bağışladığı kitabını 24 Mayıs 2024 Cuma günü Yakın Kitabevi'nde imzaladı.
Yazar Melek Madanoğlu'nun üçüncü kitabı “Zümrüt'ü Anka / Bir Dostluk Hikâyesi” Varyant Yayınları'ndan çıktı. Madanoğlu'nun gerçek yaşamdan kurgulanan kitabında dört kadının hikâyesini anlatıyor. Melek Madanoğlu kitabını 25 Mayıs 2024 Cumartesi günü Yakın Kitabevi'nde düzenlenen imza gününde okurları için imzaladı.
••••
Ben Ne Okudum?
İzmir Hikayeleri / Halid Ziya Uşaklıgil
İzmir Büyükşehir Belediyesi Yayınları'ndan çıkan "İzmir Hikayeleri", Türk Edebiyatı'nın önemli yazarlarından Halid Ziya Uşaklıgil'in kaleme aldığı lezzetli bir İzmir romanı. Kitap 1865 yılında İstanbul'da doğan yazarın 12 yaşında ailesiyle birlikte taşındığı, günümüzden oldukça farklı bir İzmir portresi sunuyor okura. Buca'nın, Bozyaka'nın henüz mesire yerleri olduğu, Göztepe'den denize girilen, Basmane'deki geniş konaklarda İzmir'in varlıklı ve güngörmüş ailelerinin yaşadığı, Pasaport'ta efendilerin nargilelerini tüttürdüğü, incirde çalışan kızların Yemiş Han'da ekmek parası kazandığı, Yahudi kızların günlük yaşamın içinde olduğu, sakin, zarif, cana yakın İzmir'i anlatıyor yazar Uşaklıgil. Uşaklıgil etkileyici betimlemelerinin yanı sıra kentte yaşayan ilginç insan tiplemelerini de okurla tanıştırıyor. "İzmir Hikayeleri"ni günümüz Türkçesi'ne Tamer Erdoğan uyarlamış. Kitap benim gibi İzmir'in o eski dönemlerini sevenler için hazine değerinde.
••••
Yeni Çıktı
Saklı Misket Çağları / Yunus Bekir Yurdakul
Değerli yazar, eğitimci, gazeteci ama en çok İzmir'de çocuk edebiyatı denilince akla ilk gelen isimlerden birisi olan yazar Yunus Bekir Yurdakul'un yeni kitabı "Saklı Misket Çağları" Sadık Uygun Yayınları'ndan çıktı. Değerli yazarın matbaadan çıkar çıkmaz gönderdiği, imzası üstünde tüten kitabı hepimizi aslında bir yerlere gitmeyen çocukluk çağlarımıza doğru yolculuğa çıkartıyor. Dinçer Sezgin'den İsmail Sivri'ye, Nevzat Erkmen'den Muzaffer İzgü'ye, Aytül Akal'dan Mavisel Yener'e çocuklar için yazan 28 güzel insan, bu kez kendi çocukluklarından kalan unutamadıkları anılarını paylaşıyorlar. 10 yaş ve üstü için hazırlanan kitabın birbirinden zarif çizimlerini illüstratör Mustafa Delioğlu hazırlamış.