Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, yeterli lif alımının bağırsak sağlığına katkısının yanı sıra kötü kolesterolü düşürdüğünü ve kalp hastalığı, tip 2 diyabet ile bazı kanser türlerinin riskini azalttığını açıkladı. Gündüz, lif ve fermente gıdaların bağırsak mikrobiyomunu destekleyerek genel sağlık ve ruh haline olumlu etkiler sağladığını vurguladı.

Bağırsak Mikrobiyomu

Bağırsak mikrobiyomu, kalın bağırsakta bulunan bakteriler, virüsler ve diğer mikroorganizmaların bir bütününü oluşturduğunu belirten Gündüz, yeme alışkanlıkları, çevresel etmenler ve diğer faktörlerin bu yapıyı etkilediğini ifade etti. Gündüz, bağırsak mikrobiyomunun, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, kronik iltihapların azaltılması ve sağlıklı bağırsak hücrelerinin korunmasında kritik rol oynadığını vurguladı. Gündüz, bağırsak-beyin ekseni aracılığıyla bağırsakların beyinle iletişim kurduğunu, ancak mikrobiyom değişikliklerinin ruh hali bozukluklarıyla doğrudan ilişkisinin henüz netleşmediğini belirtti.

Işlenmiş Gıda-1

İşlenmiş Gıdaların Azaltılması Önemli

Gündüz, sağlıklı bir diyetin, işlenmiş gıdaların minimumda tutulduğu ve lif ile fermente gıdaların bolca yer aldığı bir yapıda olması gerektiğini vurguladı. Lifin, dışkıyı yumuşatmak ve hacim ekleyerek sindirimi kolaylaştırmak için önemli olduğunu kaydeden Gündüz, yüksek lifli bir diyetin vücut ağırlığını kontrol altında tutmaya yardımcı olduğunu ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürdüğünü sözlerine ekledi. Ayrıca, yeterli lif alımının kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanser türleri riskini azaltabileceğini belirtti.

Lifli Gıdalar2

Lif Miktarı Önemli

İki tür lif bulunduğunu belirten Gündüz, çözünmeyen lifin tok hissettirdiğini, çözünür lifin ise kolesterol ve kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü açıkladı. Ancak son araştırmalar, lif türünden ziyade diyetin toplam lif miktarına odaklanılması gerektiğini gösteriyor.

Yıllardır birlikte tükettiğimiz bu iki besinin fazlası sağlığı etkiliyor! Yıllardır birlikte tükettiğimiz bu iki besinin fazlası sağlığı etkiliyor!

Gündüz, her 1000 kalori için 14 gram lif alımının hedeflenmesi gerektiğini belirtti. Örneğin, bir orta boy muz 3 gram, bir kase yulaf 16.5 gram lif içeriyor. Ayrıca, ıspanak yemeği 2.5 gram, orta boy domates 15 gram, orta boy enginar 7 gram ve bir kase brokoli 2.5 gram lif barındırıyor.

Gündüz, lif içeren gıdaları diyetine eklemeye çalışan kişilere bol su içmelerini ve yeni alışkanlıklara yavaşça alışmalarını tavsiye etti. Sindirim sisteminin, yüksek lif alımına adapte olmasının zaman alabileceğini hatırlatan Gündüz, bu geçişin rahat bir şekilde yapılmasının önemini vurguladı.

Kaynak: İHA