Bu adımlar ile hazımsızlığı önleyin

Abone Ol

Dispepsi veya diğer adıyla hazımsızlık; yemek sonrası dolgunluk,erken doyma, gastrik yanma ve ağrı ile yaşam kalitesini bozan ve önem gösterilmezse ciddi mide problemlerine yol açan bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Nedenleri kişiden kişiye değişmekle birlikte duygusal durum, yanlış beslenme öyküsü, mevcut mide veya bağırsak hastalıkları tetikleyiciler arasında. En sık görülen belirti yemek sonrası şiddetli mide yanması olmakla birlikte beraberinde mide bulantısı ve kusma da görülebiliyor.

NE KADAR YEDİĞİNİZİ FARK EDİN

Yaşa, cinsiyete, geçmiş beslenme öyküsüne ve mevcut hastalıklara göre değişebilen mide hacmi farkındalıklı beslenmede dikkat edilmesi gereken ilk nokta. Mide hacminden fazla besin tüketen kişilerde kronik hastalık oluşma olasılığı çok daha yüksek. Alınan her bir besinin sindirimi için özel salgılar üreten vücut kapasitesinden fazla besin ile karşı karşıya kalınca hazımsızlık problemleri yaşamakta. Sindirimde meydana gelen aksamalar sonucunda oluşan vitamin ve mineral eksikleri de başta bağısak sağlığını tehlikeye sokarak hazımsızlığın şiddetini daha da arttırmakta. Kişilerin bu noktada atması gereken ilk adım tek bir tabağa önce her besinden yeteceğini düşündüğü kadar besin almak ve doygunluk oluşmadığı hissedildiği takdirde sonradan eklemek olabilir.

HAZIMSIZLIK TETİKLEYİCİLERE DİKKAT

Uygun porsiyona rağmen hala hazımsızlık problemi yaşayan kişilerin öncelikle incelemesi gereken nokta porsiyonların sağlık dengesi oluyor. Margarin, tereyağ, yağlı etler, tam yağlı süt ürünleri, mayonez, kaymak, krema, hamur işleri, kızartma, et veya tavuk suyu tabletleri, acı baharatlar, tuz, konserve gıdalar, korbonatlı veya asitli besinler, çay ve kahve fazla tüketildiği takdirde sağlıklı beslenme dengesini bozarak mide problemlerine neden oluyor. Bu besinleri olabildiğinde beslenme planlarından çıkarmak veya en az miktarda tüketmek hazımsızlığın kontrol altına alınmasını sağlıyor.

BU NOKTALARA DİKKAT

Hazımsızlık problemini en az indirmek için öncelikle az az ve sık sık beslenme modeli tercih edilebilir. Yiyeceklerin yavaş ve iyi çiğnenmesi, yenilen besinlerdeki tuzun azaltılması, yemekten hemen sonra uzanır pozisyona geçilmemesi de son derece önemli. Ciddi hazımsızlık problemi yaşayan kişiler öğün esnasında sıvı alımlarına da dikkat etmeli. Öğün esnasında su tüketimi hazımsızlığı artırıyor. Probiyotik içeriği yüksek yoğurt ise gün içerisinde daha kontrollü bir mide sağlığı yaşamanıza katkı sağlıyor.