Yerel Yönetim Haberleri

Bornova’nın zemin yapısı için 30 bin test

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova’da yapılan zemin araştırmaları kapsamında 30 bin test gerçekleştirdi. Elde edilen veriler, bölgenin jeolojik yapısını ve riskli zeminleri belirlemek için kullanılacak.

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova'da deprem riskini azaltmak ve güvenli yapılaşma sağlamak amacıyla zemin araştırmalarını sürdürüyor. 30 Ekim 2020 depreminin ardından Bornova’da yapılan çalışmalar kapsamında, yaklaşık 30 bin test gerçekleştirildi. Bu testlerin sonuçları, riskli zeminlerin belirlenmesine ve yeni yapıların tasarımına rehberlik edecek.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN DEPREM ARAŞTIRMALARI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin afetlerden en az hasarla etkilenmesi için deprem araştırmaları ve risk azaltma projelerine devam ediyor. Bu projeler, yapı envanteri, zemin çalışmaları ve depremsellik araştırmaları olmak üzere üç ana başlık altında yürütülüyor.

EGEŞEHİR LABORATUVARI'NDA 30 BİN TEST

Türkiye’de ilk kez İzmir’de kurulan Egeşehir Laboratuvarı, Bornova'dan alınan zemin numunelerini inceledi. Çiğli’de bulunan ve TSE onaylı bu laboratuvarda beton, kaya ve zemin incelemeleri için 50 farklı test yapılıyor. Bornova’dan alınan numuneler üzerinde yaklaşık 30 bin test gerçekleştirildi ve bu veriler uzmanlarca değerlendirilecek.

ULUSLARARASI STANDARTLARDA ZEMİN ANALİZLERİ

Egeşehir Laboratuvarı Müdür Yardımcısı Gökçe Nazlı Kalbaz, zemin ve kaya numunelerinin analizlerinin uluslararası standartlarda yapıldığını belirtti. Kalbaz, “Sondajla elde edilen numunelerin tanımlaması yapıldıktan sonra uygun mühendislik deneyleri gerçekleştiriliyor. Bornova bölgesinin zemin yapısı incelendi ve yaklaşık 30 bin deney yapıldı” dedi.

DEPREM RİSKİ VE ZEMİN DAVRANIŞLARI

Kalbaz, elde edilen verilerin bölgenin olası bir depremden nasıl etkileneceğine dair öngörülerde bulunulmasını sağlayacağını ifade etti. “Deprem anında bölge zemininin nasıl davranacağına dair fikir sahibi olunacak. Aylık yaklaşık 10 bin deney yapılıyor ve bu çalışmalar, bölgenin yerleşime uygunluk durumunu da ortaya koyacak” diye konuştu.

ZEMİN SINIFLANDIRMA VE ANALİZLERİ

Yapı Beton Zemin Malzeme Deneyleri Teknik Elemanı Burak Tintin, kum, kil ve çakıl zeminleri sınıflandırmak için yapılan bilimsel çalışmaları anlattı. Tintin, “Sondaj çalışmaları sonucu kuyulardan alınan numuneler üzerinde fiziksel ve mekanik deneyler yapılıyor. Bu deneyler, zemini sınıflandırmamızı sağlıyor” dedi. Teknik eleman Melisa Tavsi ise likit limit deneyi ile zeminin su geçirgenliğini ve sıvılaşma riskini analiz ettiklerini belirtti.

​​​​​​​

TÜRKİYE’DE İLK VE TEK: REZONANT KOLON VE BENDER ELEMENT DENEYLERİ

Egeşehir Laboratuvarı, Türkiye’de ilk kez rezonant kolon ve bender element deneylerini gerçekleştiriyor. Ayrıca konsolidasyon, tek ve üç eksenli basınç dayanımı, kesme kutusu, makaslama deneyi gibi mühendislik testleri de yapılabiliyor. Zemin (fiziksel) deneyler ise su içeriği, kıvam limitleri, elek ve hidrometre analizi ile özgül ağırlık testlerinden oluşuyor.

İzmir’de Deprem Güvenliği İçin Yapılan Çalışmalar ve Zemin Analizleri: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deprem araştırmaları ve risk azaltma projeleri, Bornova’da yapılan 30 bin test ile güvenli yapılaşma ve riskli zeminlerin belirlenmesine katkı sağlıyor.