Ege Telgraf Gazetesi muhabiri Nihat Ak'ın haberine göre; Bornova Belediyesi, Büyük Park'ta belediyeye ait Nikah Salonunda yeni döneme dair vizyon toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının büyük ilgi gösterdiği program Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’nin göreve geldiği günden bugüne ilçe genelinde gerçekleştirdiği çalışmanın video sunumuyla başladı. Başkan aday adaylığından bu yana dillendirdiği belediyenin kurumsallaşması sorunuyla sözlerine başlayan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, "Ben adayken 'Bornova'nın geçmiş 20 yılına hakim gelecek 20 yılına da talibim' dedim. Bu bir slogan değil içi dolu bir iddiaydı. Ben gençlik kolları başkanıydım, sendika başkanlığı görevlerini yürüttüm. Geçmiş belediye başkanlarımızın yaptığı faydalı ama sonra kaldırılan işleri biliyorum. Belediyemizin en önemli sorunu kurumsallaşma. 10 yıl aralıksız belediye başkanlığı yapan kimse yok, bu da tecrübenin devam ettirilmemesini sağlıyor. Bizim hedefimiz bu, gelenin öncekinin yaptıklarını bozmak yerine onun üzerine devam etmekti" ifadelerini kullandı.
DAHA DA HIZLANACAĞIZ
Yaklaşık 20 günlük hızlı çalışmalarının beklentiyi arttırdığına dikkati çeken Başkan Eşki, “Vatandaşın hizmetten memnun olması için tam kadro çalışmanız gerekiyor. Belediyeciliğin çok alanı var. Temel hizmetlerde yeterli güveni verirseniz, adaletli olursanız kimse size karşı art niyet beslemeyecektir. Zabıtamız tüm ilçede kaldırım işgallerini kaldırıyor. Dramalılar Köşkümüzün bahçe duvarını bitirdik, orası müze olacak. Verdiğimiz sözleri yerine getirecek çalışma içinde gidiyoruz. Çok hızlı başladığımız bunun beklentiyi artıracağı söyleniyor. Daha da hızlanacağız, Bornova'nın hizmete ihtiyacı var" şeklinde konuştu.
TELEFONA BAKAN 46 ÇALIŞAN 10
Belediyenin hizmet üretme yeri olduğunu vurgulayan Başkan Eşki, “Bornova Belediyesi’nde bir iletişim merkezi var 46 kişi telefonlara bakıyor. Asfalt, kaldırım işlerine bakan işçi sayısı 10. Sokakta çalışan kişi sayısının belki 100 olması lazım. 46 kişi çok yoğun olur çünkü çok şikayet alırsınız. Biz eksikleri yerinde görüp hızlı müdahale edeceğiz. Büyükşehir ile uyumlu biçimde yürüteceğiz bu işleri. Veteriner İşleri Müdürlüğü sürgün yeri olmayacak. Sokak hayvanlarımıza en iyi hizmeti verecek hale getireceğiz. Aynı anda birden fazla operasyon yapılabilir hale gelecek. Can dostların yaşam kalitesini artıracağız. 20 Şubat'ta adayların kesinleştiği gün Mustafa İduğ'un göreve getirdiği Zafer Kutbay'ı aradım ve yapılan şeylerin belediyeye zarar vereceğini ifade ettim. Mahalle toplantısında da işe alımların yanlış olduğunu söyledim. Olgun Başkanın söz verdiği kişileri işe almasıyla ilgili Mustafa İduğ çok ağır cümleler kurmuştu, kendisi gider ayak Olgun Başkanın 8 katı kişiyi işe aldı. 79 arkadaş benim adaylığımdan itibaren işe alındı. Ben kimseyi işten atmam, bu benim tarzım değil. Belediye adresim belli olsun diye işe girecek yer de değil. Kimsenin ailesel ilişkilerinden dolayı farklı yerlerde çalışma imtiyazından olduğunu düşünmüyorum. Bizim herkesi memnun etmek değil, herkese hizmet etmek amacımız var. Çalışma yerini beğenmeyenin demek ki işe ihtiyacı yok, ayrılabilir” dedi.
"KASA EKSİ 20 MİLYON"
Önceki belediye başkanları döneminde mali dengenin iyi ayarlandığına vurgu yapan Başkan Eşki, “Bornova Belediyesi 25 yıldır borcu olmayan bir belediye. Mustafa İduğ'dan önce de öyleydi. Her gelen başkan bir miktar parayla teslim aldı. Herkesin yoğurt yiyişi ayrı, ben kasada para tutmayacağım. 'Kasada 200 milyon var' gibi bir algı oluştu ama mali tabloyu incelediğimizde gördük ki, yurt inşaatı var onun hakedişleri ödendiğinde kasada 8 milyon kalıyor. Şirketimizin damga vergisi ve birkaç müdürlüğün borçları toplandığında kasada eksi 20 milyon gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Herkes bizim paramız var gibi bakıyordu ama keşke kasada 200 milyon olsaydı. Biz de gelir getirici birçok etmeni hayata geçirmeye çalışacağız. Bornova'nın mali disiplinini koruyarak bir taraftan da iş yapacağım" diye konuştu.
İMAR İŞİN EN ZORU
İmar konusunda yaşayacakları zorluklara da dikkati çeken Başkan Eşki, “İmar konusu işin en zor kısmı. Vatandaş park istiyor ama bunları yapmak için alana ihtiyaç var. Bunun için de kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Bazı yerlerin artık kadim sorunu haline gelmiş kentsel dönüşüm problemleri var. Yüzde 20 emsal kararı da iptal oldu. Bir sistem kuracağız. Önümüze önce bir haritaları açıp nerede nasıl yöntem izlememiz gerektiğine bakacağız. Bazı bölgelerde yerinde bazı bölgelerde ada bazında dönüşüm gerekiyor. Belediyenin imkanları ve bütçesi sınırlı. Burada adım adım. Kentsel dönüşümü nerede yaparsak örneğin Çınarlı Mahallesi una uygun en genç bina 60 yaşına yakın. Temel nokta inşaat maliyetlerinin yüksekliği. İmar konusunda insan hayatını tehlikeye sokacak hiçbir işe imza atmayacağım. O anlamda katı bir tavrım olacak. İnşaat maliyetleri düşmeden bizim bunları çözme şansımız olmayacak” dedi.
ŞOV YAPILACAK BİR ŞEY DEĞİL!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘kemer sıkma’ açıklamasının zamanlamasının manidar olduğunu belirten Eşki, "AK Parti alsaydı İstanbul ve Ankara'yı kemer sıkacaklar mıydı? Bizim hizmet yapmamız için para harcamamız gerekiyor. Bize kemer sıkın deniyor. Bugün pandemi döneminde gördük ki sosyal yardımlar birçok yerde devletin uzanamadığı yerde hayat oldu. Depremde gördük, belediyelerin ortaya koyduğu yoğun bir çaba oldu. Yerel yönetimlerin güçlü olması vatandaşla faydalı olmasını sağlar. Yerel yönetimleri sıkarsak bu işin nereye varacağını düşünmek istemiyorum. Kemer sıkma politikasını makam araçlarında ve 3-5 yerden maaş alan kişilere de uygularlar. Mecliste mangal partisi yapmaktan vazgeçerler. Kemeri yanlış ilmiğine takıyorlar. Umarım farklı bir uygulamaya gidilir. Zam vermek, ücret belirlemek temel bir görev. Burada en yükseği ben verdim gibi bir dünyam yok. Gerçekten ekonomik sıkıntı birçok belediyeye dar boğaza almış durumda. Verebileceğimiz neyse yaşanabilir ve ödenebilir bir ücret. Üzerinden şovu yapılacak bir şey değil. Çalışan açısından yanabilir, belediye açısından ödenebilir bir maaş politikamız olacak” diye konuştu.