Böbrek rahatsızlıkları son yıllarda giderek artış göstererek genel sağlık durumunu olumsuz etkiliyor. Fazla kilo, diyabet ve hipertansiyon böbrek rahatsızlıklarına en çok sebep olan nedenler arasında. Böbrekler vücuttan toksinlerin atılmasında, hormonların salgılanmasında, kan basıncının düzenlenmesinde ve asit-baz dengesinin düzenlenmesinde ve genel sağlığın korunmasında çok etkilidir.
Dış etkenlerden kolayca etkilenebilen böbreklerin sağlığını korumaksa çok önemlidir. Böbrek sağlığının korunabilmesi için öncelikle diyabet, hipertansiyon ve obeziteye karşı önlemlerin alınması çok önemliyken bazı besinlerin beslenme programına eklenmesi ile de böbrek sağlığınızı korumak mümkün.
İdrar söktürücü lahana: Vitamin ve mineral içeriği çok yüksektir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar, vücuttaki zararlı serbest radikalleri temizlemeye yardımcıdır. Aynı zamanda böbrek fonksiyon bozukluğu riskini de azaltmaktadır. Lahana içeriği sayesinde idrar söktürücü özellik gösterir. Bu sayede vücuttan toksinlerin atımını kolaylaştırır.
Lif deposu elma: Zengin vitamin, mineral ve lif kaynağı olan elmanın bileşiminde bulunan antienflamatuar ve antioksidan maddeler kötü kolesterol, kalp hastalığı, diyabetin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Diyabet hastalığının gelişmesi böbrek hastalığının tetiklenmesine neden olmaktadır. Diyabetin önlenmesinde etkili olan elma böbrek hastalıklarından korunmada da yakından ilişkilidir.
Toksin atıcı karnabahar: Vücuttaki toksik maddeleri nötralize eden bileşikleri içeren karnabahar bu özelliği ile karaciğer sağlığında etkiliyken C vitamini, folat ve lif bakımından zengin içeriği sayesinde de böbrek dostu bir sebzedir.
Mesane taşı için kabak çekirdeği: Yapılan çalışmalar kabak çekirdeğinin diyet lifi, E vitamini, çinko, protein, bakır ve demir içeriği sayesinde mesane taşı riskini azalttığını kanıtlamaktadır. Aynı zamanda kabak çekirdeğinin tohumları fosfor bakımından yüksek içeriğe sahiptir bu da vücudun potasyum seviyesinin dengeye gelmesinde etkili olmaktadır.
İdrar yolu enfeksiyonu için kızılcık: İdrar yolu enfeksiyonunda çok etkili bir besindir. Antioksidan özellikleri sayesinde sindirim sisteminde ve böbreklerde bakteri üremesini önleyen doğal bir antibiyotiktir. Yapılan araştırmalar, kızılcığın böbrek taşını tedavi etme potansiyelinin de olduğunu ortaya koymuştur.
Böbrek iltihaplanmasına karşı kiraz: Kalp ve böbrekleri korumaya yardımcı zengin bir antioksidan ve fitokimyasal kaynağıdır. Kiraz tüketmek vücudu ve özellikle böbrekleri iltihaplanmaya karşı korumaya yardımcı olur.
Antioksidan deposu zeytinyağı: Besleyici değeri çok yüksektir. A,C,E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum minerallerini ve omega-9 yağ asidini içerir. Kötü kolesterolü düşüren zeytinyağı, antienflamatuar etkisi sayesinde kalp damar hastalıklarına ve hipertansiyona karşı koruyucu etki göstermektedir. Özellikle hipertansiyon hastalığı böbrek hastalıklarını tetikleyebildiği için önlenmesi çok önemlidir.