Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 2025 yılı için hazırlanan 3,72 milyar dolarlık bütçeyi onayladı. Bu bütçe, uluslararası sorunlarla mücadele etmek ve BM'nin çeşitli programlarını finanse etmek için kullanılacak. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 16 Ekim'de sunduğu teklif doğrultusunda yapılan bütçe, bir dizi yeni program ve fon eklemeleriyle genişletildi.
2025 YILI BÜTÇESİNE YENİ EKLEMELER
BM'nin 2025 yılı bütçesi, uluslararası işbirliği, kalkınma, insan hakları, adalet, barışı koruma ve kamuoyu bilgilendirme gibi alanlarda faaliyet gösteren BM programlarını finanse edecek. Ayrıca, BM'nin "barışı koruma operasyonları" için ayrı bir bütçe de mevcut. Guterres'in sunduğu öneriye yaklaşık 1 milyon dolarlık ek bir bütçe dahil edildi.
Birleşmiş Milletler'in internet sayfasında yapılan açıklamaya göre, BM Genel Kurulu aynı oturumda, "denize kıyısı olmayan gelişmekte olan ülkeler" için yeni bir destek programı kabul etti.
ORTA DOĞU’DAKİ KRİZLER İÇİN EK ÖDENEK
Bütçede Orta Doğu’daki insani krizlerle mücadeleye yönelik ödenekler de artırıldı. Özellikle Gazze ve Suriye gibi bölgelere yönelik kaynaklarda artış sağlandı. 2025 bütçesinde, Gazze’deki insani kriz için 3,5 milyon dolarlık ek bir kaynak sağlandı. Ayrıca, Filistinli mülteciler için hayati önemi olan BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na 2,5 milyon dolarlık ek bir yardım da kabul edildi.
BM'nin Barış İnşa Fonu'na 50 milyon dolar, BM İnsan Hakları Ofisi’ne ise 8 milyon dolar ek destek ayrıldı. Ayrıca, Suriye’deki Kayıp Şahıslar Bağımsız Kurumu için 8,3 milyon dolarlık bir bütçe talep edilmişti.
YENİ BİR "10 YILLIK EYLEM PLANI" KABUL EDİLDİ
Genel Kurul ayrıca, "açık denizlere erişimi olmayan gelişmekte olan ülkelere destek" için bir "10 yıllık eylem planı" kabul etti. Bu plan, denize kıyısı olmayan ülkelerin kalkınmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.