Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, Avustralya'nın, Nauru'daki gözaltı merkezlerinde uzun süreli ve keyfi gözaltına alınan sığınmacılara yönelik insan hakları ihlali gerçekleştirdiğine karar verdi. Komite, Avustralya'nın sığınmacıların gözaltına alınmasında sorumlu olduğunu vurguladı.
NAURU'DAKİ KOŞULLAR VE SAĞLIK SORUNLARI
BM İnsan Hakları Komitesi, Avustralya'nın Nauru ile yaptığı anlaşmalar kapsamında sığınmacıların bu Pasifik adasına zorla gönderilmesini ele alarak, gözaltındaki sığınmacıların kötü koşullar nedeniyle fiziksel ve zihinsel sağlık sorunları yaşadığını belirtti. 2012 ve 2013 yıllarında Avustralya'nın Nauru'ya göndermeyi kabul ettiği sığınmacıların, aşırı kalabalık koşullar ve kötü yaşam şartları nedeniyle büyük zorluklar yaşadığı ifade edildi.
Komite üyesi Mahjoub El Haiba, Avustralya'nın sorumluluktan kaçamayacağını belirterek, "Bir devlet, sığınma işlemlerini başka bir devlete devrederken insan hakları sorumluluğundan kaçamaz" dedi.
GÖÇ POLİTİKASI VE SIĞINMACILARIN DURUMU
Avustralya'nın göç politikası, denizde yakalanan sığınmacıların gözaltı merkezlerinde tutulmasını öngörüyor. Gözaltına alınan sığınmacıların çoğu, ilk olarak Christmas Adası'na gönderildikten sonra Nauru'ya nakledildi. 2017 yılında, İranlı bir mülteci, Nauru'da gözaltında tutulduğu dönemde sağlık sorunları yaşamış ve bu nedenle Avustralya'ya gönderilmiştir.
Söz konusu davalarda sığınmacılar, Avustralya'nın Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini ve keyfi gözaltı nedeniyle insan haklarının ihlal edildiğini iddia ederek şikayette bulunmuştu. Avustralya ise Nauru'daki olayların kendi yargı yetkisi dışındaki bir alanda gerçekleştiğini savunmuştu.