Nihat AK/EGE TELGRAF- İzmir'de bir süredir, garanti kapsamında olan ticari ve özel araç sahipleri, hizmet almakta ciddi zorluklar yaşıyor. Birçok araç sahibi, kaportası hasar görmüş, çarpık kapılı araçlarla trafikte ilerlemek zorunda kalıyor. Araçlarının garanti kapsamından çıkmaması için ise yetkili servislere adeta yalvarmak durumunda kalıyorlar. Ancak uzmanlar, bu sorunun çözümsüz olmadığını belirtiyor. Oto tamircilerinin temsilcileri, yetkili servislerle işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade ederken, tüketicilere Blok Muafiyeti Yasası hatırlatılıyor. Bu yasa, araç sahiplerinin garanti süresi boyunca, yetkili servisler dışında da yetkin özel servislerden hizmet alabilmesini sağlıyor.

ADM Elektrik duyurdu: Denizli'de uzun süreli elektrik kesintisi olacak, 16-17 Kasım tarihlerine dikkat! ADM Elektrik duyurdu: Denizli'de uzun süreli elektrik kesintisi olacak, 16-17 Kasım tarihlerine dikkat!

ŞİKAYET ÇOK

Araçların özellikle garanti süreçlerinden kaynaklı yetkili oto servislerindeki yoğunluğun çok ciddi boyutlara ulaştığını dile getiren Bornova Oto Tamircileri Odası Başkanı Bülent İşçi, “Son dönemde, özellikle garanti süreçlerinden kaynaklı olarak yetkili oto servislerinde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Yeni araç sahiplerinin arıza ve bakım işlemlerinde, araçlarının garanti kapsamından çıkmamak için yetkili servisleri tercih etmeleri, servislerdeki kapasiteyi aşmış ve tüketicilerin hizmet alma süreçlerini uzatmıştır. Bu durum, tüketicilerimiz için ciddi bir sıkıntı yaratıyor. Her gün onlarca şikayet bu konuda bize iletiliyor. Yetkili servislerdeki bu yoğunluğu azaltmak ve tüketicilere daha hızlı hizmet sunmak için, biz Bornova Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak her türlü iş birliğine açığız. Esnafımız, bu yoğunluğu hafifletme ve tüketici memnuniyetini artırma konusunda katkı sağlayabilir. Biz, yetkili servislerle iletişime geçerek, birbirimize nasıl daha verimli hizmet verebileceğimizi masaya yatırmaya hazırız. Tüketicilerin araçlarına daha hızlı çözümler üretebilmesi, ticari kullanım ve kazanç kayıplarının önlenmesi adına işbirliği yapmamız, hem esnafımızın hem de tüketicilerimizin faydasına olacaktır. Bu yüzden, yetkili servisleri bu noktada bizimle işbirliği yapmaya davet ediyoruz. Yoğunluğu birlikte aşabilir, hizmet süreçlerini hızlandırabiliriz” dedi.

'İŞİMİZİ İYİ YAPIYORUZ'

İşini iyi yapan esnafın yetkili servisler tarafından rakipmiş gibi görünmesinin yanlış bir algı olduğunu belirten Başkan İşçi, “Garanti süresi sona eren araçlarda bakım, onarım ve arızaların büyük bir kısmı, esnafımızın ellerinde gerçekleşmektedir. Küçük esnafımız, uzmanlık alanında kaliteli hizmet vererek, müşterileriyle bire bir ilgileniyor, yapılacak işlemler hakkında detaylı bilgi sunuyor ve en hesaplı fiyatları sunma noktasında büyük bir çaba sarf ediyor. Bu yaklaşım, esnafımızı daha cazip bir alternatif haline getiriyor. Çünkü tüketici artık sadece fiyata değil, aynı zamanda hizmetin kalitesine ve güvenilirliğine de değer veriyor. Elbette, yetkili servislerle esnaf servisleri arasında bir rekabet varmış gibi bir algı oluşuyor. Fakat biz, bu içten minik yarışı sektörü daha sağlıklı hale getirecek bir fırsat olarak görüyoruz. Küçük esnafımız, her gün bu işin içinde, her arızayı, her ihtiyacı adeta kendi işini yapar gibi sahipleniyor. Her bir müşteri bizim için çok kıymetli ve biz onların sorunlarına çözüm üretmek için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

'EN AZ 4 HAFTA'

Her geçen gün trafiğe çıkan araç sayısının artmasının da servislerdeki yoğunluğa sebep olduğunu belirten Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mehmet Torun, “Artan araç sayısıyla birlikte, servis talepleri de hızla yükselmiş durumda. Ne yazık ki, bu servislerin kapasitesi, artan talepler karşısında yetersiz kalıyor. Hem yetkili servislerde hem de sigorta firmalarıyla anlaşmalı servislerde çok uzak tarihlere randevular verilmesi, vatandaşlarımız için büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Birçok tüketicimiz, araçlarının bakım ve onarım işlemlerini yaptırmak için uzun süre beklemek zorunda kalıyor. Bu durum, hem zaman kaybına hem de ticari araç sahipleri için ciddi kazanç kayıplarına yol açıyor. Hatta, bu yoğunluktan dolayı bazı tüketiciler, işlem sürelerini kısaltmak adına araya hatırlı kişiler sokmak zorunda kalıyor. Torpilli olarak tanımlanan bazı tüketicilerin bile küçük işlemler için 3-4 hafta sonrasına ancak randevu alabildiği ortada. Bu durum, işin doğasına aykırı ve hiç de sağlıklı bir hizmet anlayışına sahip değil” dedi.

'DOĞRU BİLİNEN YANLIŞ'

Kendi yetkili servislerinde yapılmayan işlemler için otomotiv firmalarının araç garantilerini sonlandıracağı algısının aslında doğru bilinen bir yanlış olduğunu vurgulayan EGOD Başkanı Torun, “Blok Muafiyeti, araç sahiplerinin garanti süresi boyunca sadece yetkili servislerde değil, aynı zamanda özel servislerde de bakım ve onarım hizmeti alabilmesini sağlayan bir rekabet düzenlemesidir. Bu düzenleme, tüketici haklarını koruyarak alternatif hizmet sunumunu teşvik eder ve aracın garanti kapsamını bozmaz. Rekabeti teşvik etmek, maliyetleri düşürmek ve tüketici haklarını korumak için alınan bir karar bu. Özel servislerin Blok Muafiyeti'nden yararlanabilmesi için TSE TS 12047 Hizmet Yeterlilik Belgesi: Servislerin kalite standartlarını ve teknik gereklilikleri karşıladığını gösteren belgenin olması ve onarımda orijinal ya da eşdeğer kalitedeki parçaların kullanılması gereklidir. 4054 sayılı "Rekabetin Korunması Hakkında Kanun". 2017’de yayımlanan Blok Muafiyeti Tebliği, araç sahiplerinin garanti kapsamını kaybetmeden özel servislerden hizmet alabilmesini sağlayan koşulları belirler. TSE TS 12047 Belgesi ve Blok Muafiyeti Tebliği, özel servislerin standartları karşılaması durumunda, araç sahiplerinin garanti haklarını koruyarak bakım ve onarım hizmeti alabilmelerini sağlar” diye konuştu.

Kaynak: EGE TELGRAF