- yüzyılın ikinci diliminde, Gürcistan’da kuvvetli bir özbenliğe dönüş rüzgârı esmeye başlar. Bunu eğitimli, -özellikle de Rusya’da eğitim almış- aydın Gürcü gençleri başlatır. İlia Çavçavadze ve Akaki Tsereteli’nin başını çektiği bu devrimci hareket; Niko Nikoladze, İakob Gogebaşvili, Kirill Lortkipanidze, Sergey Meşki, Vakhtang Tulaşvili, Samson Abaşidze, Petre Nakaşidze gibi yazarlardan da destek görünce, Gürcü tarihi değişmeye başlar. Hem siyasi hem de edebiyat nehirlerinde kabarmalar, dalgalanmalar görülür. “Tergaglete” adındaki bu görüş, Gürcistan’da soyluların ideolojisine karşı savaş açan toplumsal ve sanatsal bir harekettir. Bu fırtınanın başladığı noktada duran kişi, bugün “aziz” ilan edilmiş bir yazardır: İlia Çavçavadze. (Meraklısına Not; Çavçavadze, 1987’de Gürcistan Ortodoks Kilisesi tarafından aziz ilan edilmiştir.)
Bir dil devrimcisi: İlia Çavçavadze
“Ulusal tiyatromuz, halkın bir araya gelebileceği tek yerdir. Kederlerimizi ve dertlerimizi anadilimizle açıklayabileceğimiz bir yer olduğundan ulusal kimliğimizin oluşması adına çok önemlidir......
“Ulusal tiyatromuz, halkın bir araya gelebileceği tek yerdir. Kederlerimizi ve dertlerimizi anadilimizle açıklayabileceğimiz bir yer olduğundan ulusal kimliğimizin oluşması adına çok önemlidir... Bütün yaşamımızı, bu yaşamın bilgeliğini ve umutlarını ancak ulusal tiyatromuzda ifade edebiliriz. Bunu da, bir tek dürüstçe kucaklayacağımız anadilimiz sayesinde başarabiliriz. Çünkü dil, halkın aklının ve yüreğinin ifadesidir.”