Türk turizmi bu yıla çok umutlu başlamıştı aslında. Erken rezervasyonlardaki hareketlilik, yabancı seyahat severlerin Türkiye ilgisi, birleştirilen resmi tatillerle uzayan tatil periyodu derken işler yolunda gibiydi.
Ekonominin alarm verdiği, alım gücünün düştüğü, döviz kurunun uzunca bir süredir sabitlenmeye çalışıldığı ortamda fiyatlara ardı ardına gelen zamlar tüm sektörleri olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Özellikle akaryakıt fiyatlarındaki artışlar birçok sektörü doğrudan olmasa da dolaylı olarak etkiliyor. Zincirleme fiyat artışları ay sonunu getirmeye çalışan orta ve alt kesimdeki milyonlarca vatandaşı etkiliyor.
Doğalgaz, elektrik, su gibi maliyetlerdeki artışlar da hız kesmeden devam ediyor. Bu fiyat artışları Türkiye’nin bacasız sanayisi turizmi doğrudan etkiliyor.
Sigorta ve vergi yükü, konaklama vergisi gibi temel giderlerin yanı sıra elektrik, su, doğalgaz, gıda gibi artan maliyet kalemleri ile birçok turizm işletmesi sürdürülemez bir döngünün içine girdi.
Doğrudan fiyat artırarak bu döngüden çıkmak isteyen turizmciler Türkiye’nin rekabet şansı olmayan turizm pazarlarından gelen ekonomik tatil haberleri ile daha da dibe battı maalesef. Yüksek sezonda bayram döneminde bile birçok popüler turizm merkezinde konaklama tesislerinin doluluk oranları ancak yüzde 60’ları görebildi.
Parası olan, vize alabilen ya da vize derdi olmayan kesimler daha uygun fiyata yurt dışında tatil yapılabildiğini keşfedince olanlar oldu…
Önce Yunan Adaları adisyon paylaşımları, akabinde Paris, Amsterdam, Berlin, hatta Batı Trakya paylaşımları peşi sıra birbirini izledi.
Instagram’ın, Facebook’un, TikTok’un, YouTube’un etkileyici gücü ve kitleler üzerindeki yönlendirici hissiyatı devletleri oldum olası tedirgin ederken Türkiye Instagram’ı blokladığını duyurdu.
Bu yazıyı Hollanda’nın başkenti Amsterdam’dan yazıyorum. İnternet tarayıcısına yazdığınız herhangi bir adrese herhangi bir denetim olmadan rahatlıkla girebiliyorsunuz. Instagram yasağını da bu şehirde haber aldım. Tabii benim Instagram uygulamam Hollanda’da olduğumdan dolayı herhangi bir engellemeye maruz kalmadı.
HİZMET SEKTÖRÜ ETKİLENDİ
Türkiye’de VPN aracılığıyla Instagram’a erişmeye çalışan binlerce insanın yaşadığı travma, sıkıntı ve içeriğe ulaşabilme adına gösterilen emeği her gördüğümde daha da fazla üzülüyorum ülkem adına.
‘Zaten Instagram da kapalı, paylaşım da yapamıyoruz; otele, restorana gitmeye gerek yok’ demeye başlayan bir kitle de varmış ülkemizde.
Birçok küçük işletme, evden gelir elde eden girişimci, çiftçi, butik, matbaa, turizmci Instagram üzerinden ciddi bir müşteri kitlesine sıfır maliyetle erişme şansına sahipti.
Bu şans da Instagram kısıtlamasıyla ortadan kaldırıldı sağ olsunlar. PayPal, Booking gibi mecralar yıllardan beri kapalı bu ülkede. Modern dünyanın getirdiği nimetlerden sonuna kadar yararlanırken, uluslararası dijital alanda gelir elde etmek, bu geliri ülkeye getirmek bile ciddi bir emek istiyor.
Aracı ödeme kuruluşlarının platformları kapalı, insanlarla iş yapmaya çalışırken bu durumları açıklamak gurur kırıcı bir hale dönüşüyor. Kuzey Kore ile Türkiye karşılaştırılmalarının yapıldığı yasaklar ve ifade özgürlüğü konusunda daha liberal ve özgürlükçü olmaya ihtiyacımız var.
Ne dersiniz turizmcinin üzerine son toprağı Instagram’ı yasaklayanlar mı attı?