Ekonomi

'Beyaz altın'ın hasadı başladı| Yüksek rekolte yüzleri güldürüyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, ‘beyaz altın’ olarak adlandırılan pamuk hasadı başladı

Abone Ol

Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerinden biri olan Ceylanpınar’da, bu yıl yüksek rekolte beklentisiyle hasat sürüyor. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) çerçevesinde sulama imkanlarının genişlemesi, pamuk ekim alanlarını artırarak çiftçilere umut olmaya devam ediyor.

Pamuk, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisi ve küspesiyle hayvancılık sektörüne hammadde sağlaması nedeniyle stratejik öneme sahip ürünler arasında yer alıyor. Sulama imkanlarının genişlemesiyle pamuk, bölgede çiftçilerin en çok tercih ettiği ürünlerden biri haline geldi.

Çiftçi Enes Bayluğ, bu yıl pamuk hasadında yüksek verim elde edildiğini belirterek, “2024 yılının ilk pamuk hasadına başladık. Yaklaşık bir haftadır hasat yapıyoruz. Verim oldukça yüksek, ancak fiyatlar beklentimizin altında kaldı. Dönüm başına 12 TL masraf ediyoruz, fakat pamuk fiyatı bu yıl 24 TL olarak açıklandı. Bu fiyatlar, çiftçinin maliyetlerini karşılamakta yetersiz kalıyor. Fiyatların artması, çiftçiyi daha fazla teşvik eder ve pamuğa olan ilgiyi artırır,” ifadelerini kullandı.

Rekoltenin yüksek olmasına rağmen düşük fiyatlar, çiftçilerin maliyetlerini karşılamada zorluk yaşamasına neden oluyor. Çiftçiler, fiyatların iyileştirilmesini ve pamuk üretimine yönelik teşviklerin artırılmasını talep ediyor.