Çeşme Turistik Otelciler Birliği'nin (ÇEŞTOB) Ağustos ayında yapılan genel kurulunda tüzük değişikliğiyle artık profesyonel otel yöneticilerinin de birlik başkanı olmasının yolu açıldı. Boyalık Beach Otel Genel Müdürü Orhan Belge, genel kurulda belirlenen yeni yönetim kurulu üyelerinin oy birliğiyle ÇEŞTOB Başkanlığı'na seçildi. Dünyanın farklı yerlerinde düzenlenen turizm fuarlarına katılarak ülke, bölge ve belde tanıtımına katkı koymaya çalışan, "Egeli turizmcilerin Evliya Çelebisi” diye tanımlanan Boyalık Beach Otel Genel Müdürü Belge ile Çeşme ve İzmir turizmi üzerine söyleştik.
İzmir turizmi için Çin pazarının önemine dikkati çeken deneyimli turizmci Orhan Belge, Çeşme'ye Almanlar'dan sonra en çok Çinli turist geldiğini belirtti. Bu yıl Temmuz ayında Alaçatı ve Çeşme sokaklarında Çinli, Koreli turistlerin görüldüğüne dikkati çeken Belge, "Pandemi öncesi gittiğimiz Çin fuarlarının etkisini görmeye başladık. Çin çok iyi bir pazar, harcamada sınır tanımıyorlar. Bizim için çok değerli, tanıtım konusunda ağırlık verilmesi gereken bir pazar. Çinli turist sadece deniz, kum, güneşi hedeflemiyor, kültür turizmini önemsiyor ve kış aylarında da geliyor. Bu nedenle sezonun uzaması için önemli" dedi.
İzmirli turizmciler olarak geçmiş yıllarda Çin'deki fuarlara İzmir Valiliği'nin desteğiyle katıldıklarını, bunun faydasını da görmeye başladıklarını hatırlatan ÇEŞTOB Başkanı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Orhan Belge, "Valiliğimiz önderlik ederse yine katılırız" diye konuştu. Çin'de Şubat ve Mayıs ayında iki fuar düzenlendiğini belirten Belge, "Şubat ayındaki fuar için artık çok geç. Ancak Mayıs ayında Çin Halk Cumhuriyeti'nin Shanghai şehrinde gerçekleşecek fuara İzmir Valiliğimiz de destek verirse katılım çok yararlı olacaktır" görüşünü dile getirdi.
Sektör temsilcilerinin fuarlara katılmasının önemine değinen Orhan Belge, "Fuarlara katılmak da yetmiyor, öncesinde çalışmak gerek. Gideceğimiz ülkelerin yerel acentalarına ulaşmak, beklentileri anlamak ve ona göre pazarlama yapmamız gerekiyor" dedi. Geçmiş yıllarda İzmir Tanıtma Vakfı'nın önderliğinde düzenlenen yurt dışı fuarlara katıldıklarını, her seferinde İzmir'in aktif tanıtıma çok ihtiyacı olduğunu gördüklerini belirten Belge, önümüzdeki dönemde katılmayı planladıkları turizm fuarlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Turizmcilerin önünde bölgemiz için 'katılmazsak olmaz' diyeceğimiz önemli fuarlar var. Biz şimdi İngiltere ile başlarız, Hollanda, Berlin, Belgrad ve Azerbaycan ile devam ederiz. Son dönem Azerbaycan da oldukça ilginç ve iyi bir pazar olarak değerlendiriliyor. Birkaç yıl öncesine kadar İran da iyi ve kaliteli bir pazardı Türkiye için. Ancak şu dönem aynı şeyi söyleyemiyoruz. Fuarlara Çeşmeli turizmcilerin birliği ÇEŞTOB olarak Çeşme Belediyesi ile ortaklaşa katılıyoruz. Çok da güzel geri dönüşler alıyoruz. Fuarlara katılamayan tesislerin de tanıtımı mutlaka yapılıyor. Bizim destinasyonumuz için Utrecht Hollanda, Londra WTM, ITB Berlin ve Azerbaycan turizm fuarları öne çıkıyor. Öte yandan İstanbul'da düzenlenen iki turizm fuarına, İzmir'de Travel Turkey'e ve Antalya'daki fuarlara da katılmayı düşünüyoruz."
"Erithrai Antik Kenti bir altın madeni"
Çeşme'nin sadece deniz, kum, güneşiyle değil arkeolojik ve kültürel değerleriyle de öne çıkması gereken bir destinasyon olduğunu vurgulayan Orhan Belge, "Bölgemiz için Ildırı'da yer alan ve 12 İyon şehrinden biri olan Erithrai adeta bir altın madeni" dedi. Buranın Çeşme'nin tanıtımında daha efektif kullanılması gerektiğini vurgulayan Belge, "Örneğin Çinli turist geldiğinde buraları görmek istiyor, bizlerden bilgi istiyor. Çince dökümanların hazırlanması gerekiyor özellikle yurt dışı fuarlar için. Buraya daha fazla turlar düzenlenmesi, antik kenti öne çıkartacak etkinlikler yapılması gerektiğini düşünüyorum" görüşünü dile getirdi.
"Sağlık turizmi Çeşme'ye turist çekecek"
Çeşme'nin sahip olduğu potansiyele rağmen sağlık turizminden hak ettiği payı alamadığına dikkati çeken ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge, "Elimizde muhteşem bir termal su olmasına karşın turizm hareketliliği sağlayamıyoruz" diye konuştu. Belediyenin Ilıca'da başlattığı termal kür merkezinin çok yakında tamamlanmasını beklediklerini anlatan Belge, "Tesis tamamlandığında hem günübirlik hem de uzun konaklamalı turist gelebilecek. Yurt dışından da turist çekecek bir yatırım olacak" dedi. Çeşme'nin karma bir destinasyon olduğunu söyleyen Orhan Belge, "Sörf başta olmak üzere, deniz, güneş, kum, eğlence, gastronomi, yanı sıra bisiklet turları ve festivallerle müthiş bir çekim noktası, cazibe merkezi olma yolunda ilerliyoruz" diye ekledi.
Enflasyonun tesislere olumsuz etkisi
Yüksek enflasyon nedeniyle konaklama tesislerinde maliyetlerin çok arttığını vurgulayan Orhan Belge, "Personel, enerji bedeli ve yiyecek gibi üç önemli gider kaleminde inanılmaz artışa rağmen en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz" dedi. Yüksek fiyatlar nedeniyle sezonda misafir kaybının yaşandığına değinen Belge, "Yılda üç dört defa tatil yapan bir aile bunu ikiye düşürdü. Birini de bayrama denk getirdi. Açıkçası artan fiyatlar nedeniyle yıl bazındaki tatil sayısında azalma oldu. Bu arada sezon da biraz kaydı geçen yıllara göre. Yine de Çeşme için Ağustos'un iyi geçtiğini söyleyebilirim. Eylül ayını da yüzde 50 dolulukla kapattık. Bu yıl Alman pazarı misafir portföyünde de bir kayıp yaşandı ne yazık ki" diye konuştu.
Turizm sektörü sorunlarına çözüm arıyor
Sektörün pandemiden bu yana yaşadığı yetişmiş eleman kaybı sorununun sürdüğünü dile getiren Orhan Belge, ÇEŞTOB olarak bu sorunu gidermek için turizm eğitimi veren kurumlarla iş birliğini arttıracaklarını söyledi. Bölgedeki turizm tesislerinin önemli bir sorununun da personelin kalacağı tesis eksikliği olduğunu söyleyen Belge, "Bunu gidermek için tüm otellerin yararlanabileceği bir tesis kurmak istiyoruz. Yeni dönemde bu tür projelerimizi tek tek yaşama geçireceğiz" bilgisini verdi.
Belge: Umut turizmcinin de ekmeği
2025 yılında "Türkiye turizminde rekor yılı" olarak tanımlanan 2019 yılı rakamlarını yakalayacaklarına inandığını belirten ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge, "Umut turizmcinin de ekmeği. Umutsuz olmak için bir neden yok. Sektör her türlü olanağa sahip. Yeter ki tanıtımımızı doğru yapalım. Turizm deyince herkesin bir araya geldiğini görüyoruz ki, bu sektörümüz için çok değerli" dedi. Çeşme'de ilk kez bir kadın belediye başkanı seçildiğine dikkat çeken Belge, "Başkanımızın turizme de bakışı çok olumlu. Desteğini yanımızda hissediyoruz. Belediye başkanımız, kaymakamımız, valilikle iş birliği içinde sezon hazırlıklarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
Orhan Belge, Çeşme’nin en önemli meslek birliklerinden ÇEŞTOB'un 121 üyesi bulunduğunu, ilçedeki tesislerin yüzde 80'inin ÇEŞTOB'a üye olduğunu söyledi. Belge, yeni dönemde ekip arkadaşlarıyla birlikte Çeşme’nin turizm potansiyelini yükseltmek ve bölgeyi cazip bir turizm merkezi haline getirmek için çalışacaklarını sözlerine ekledi.
•••
ÇEŞKA Çeşmeli kadının emeği
Çeşme'de yaşayan yedi gönüllü kadının çabasıyla 2015 yılında kurulan Çeşme Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi'nin (ÇEŞKA) Çeşme Limanı'nın karşısında açılan ÇEŞKA-El Sanatları & Kafe'si büyük ilgi görüyor. Kooperatife üye kadınların el emeği işlerinin satıldığı dükkanın yanındaki açık alanda bulunan kafe 2022 yılında Çeşme Belediyesi'nin desteğiyle açılmış. Kafede başta sakızlı ve limonlu olmak üzere birbirinden leziz yöresel ürünler sunuluyor. Fiyatların piyasa koşullarına göre oldukça makul ve taptaze olduğu, müşterilerin yer bulmakta zorlandığı kafe yazın 08.00 - 20.00 saatleri arasında açık. Kış aylarında ise sadece el sanatları dükkanında hizmet veriliyor. ÇEŞKA'nın ünü İzmir'e ulaşan lezzetlerine çarşı içindeki ÇEŞKA Mutfak'tan da ulaşılabiliyor. Yaklaşık 100 kadın üyesi bulunan ÇEŞKA, yıl içinde başta çarşı içindeki tarihi Aya Haralambos Kültür Sanat Merkezi olmak üzere İzmir'de de çok sayıda sergiye, festival ve fuarlara katılıyor. Kooperatif, üyelerinin gelişimi ve güçlendirilmesi için Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ve SİMURG Kadın Kooperatifleri Birliği'nin eğitimlerinde de yer alıyor.