Schallenberg, Avusturya’da geçici başbakanlık görevine atandı Schallenberg, Avusturya’da geçici başbakanlık görevine atandı

Belçika’da 200 günü aşkın süredir devam eden koalisyon görüşmeleri, kritik bir eşiğe geldi. Yeni Flaman İttifakı’nın (N-VA) lideri Bart De Wever, Kral Philippe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Ancak uzlaşmazlıkların devam etmesi, ülkeyi erken seçim ihtimaliyle karşı karşıya bırakıyor.

‘KOALİSYON ORTAKLARI’

Haziran 2024’te yapılan genel seçimlerin ardından birinci parti çıkan Flaman milliyetçisi N-VA’nın lideri De Wever, “Süper Not” adını verdiği sosyoekonomik paketi koalisyon ortaklarına kabul ettirmeye çalışıyor. Ancak sol ve liberal partilerin sert muhalefeti, görüşmeleri kilitliyor. Kral Philippe, müzakerelerin yıl sonuna kadar sonuçlanamaması üzerine De Wever’e ek süre tanımıştı. Kraliyetten yapılan açıklamaya göre, bu sürenin 31 Ocak’ta sona ermesi bekleniyor. Eğer o tarihe kadar bir mutabakat sağlanamazsa Belçika erken seçimlere gitmek zorunda kalabilir.

‘ÇALIŞMALI KAZANMALI’

De Wever’in “Çalışan Kazanmalı” sloganıyla tanıttığı plan, Belçika’nın giderek büyüyen bütçe açığını kontrol altına almayı hedefliyor. Öneriler arasında işsizlik maaşı için daha sıkı kurallar getirilmesi, faydalanma süresinin kısaltılması ve uzun dönemli istirahat raporlarının sınırlandırılması yer alıyor. Ancak sol partiler ve liberaller, bu reformların sosyal güvenlik sistemini zayıflatacağını savunarak pakete karşı çıkıyor. Yaklaşık 12 milyon nüfuslu Belçika’da 300 binden fazla kişinin işsizlik maaşı aldığı ve sistemin suistimal edildiği yönündeki iddialar, hükümetin öncelikleri arasında.

‘YÜKSEK BÜTÇE AÇIĞI’

Avrupa Birliği, Temmuz 2024’te yüksek bütçe açığı nedeniyle Belçika’ya yönelik disiplin süreci başlatmıştı. Hükümet yetkilileri, bütçe açığının tahmin edilenden 2 milyar avro daha fazla olduğunu ve 2029 itibarıyla bu rakamın 46 milyar avroya ulaşabileceğini açıklamıştı.

Belçika, federal bölgeler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle siyasi krizlere alışık bir ülke. 2010’da 541 gün, 2019’da ise 652 gün boyunca hükümetin kurulamamasıyla dünya rekoru kıran Belçika, bir kez daha benzer bir senaryoyla karşı karşıya. De Wever, 31 Ocak’a kadar koalisyon görüşmelerini sonuçlandıramazsa, Belçika yeniden sandık başına gidebilir. Eğer anlaşma sağlanırsa De Wever, merkez sağ ağırlıklı bir hükümetin başbakanı olarak görev alacak ve ülkenin ekonomik reformlarına liderlik edecek.

Kaynak: AA