Eğitim

Batarya teknolojilerine yeni adım: Lisansüstü program başlatılıyor

Sabancı Üniversitesi ve Siro Enerji, batarya teknolojileri alanında Türkiye’nin ilk lisansüstü programını başlatıyor. 2024-2025 eğitim yılında hayata geçecek bu yeni yan dal programı, öğrencileri batarya bilimi ve mühendisliği konusunda derinlemesine bilgi ve pratik becerilerle donatacak

Abone Ol

Enerji üretimi ve depolama alanında yaşanan gelişmeler, batarya teknolojilerine olan ilgiyi artırırken, bu alandaki nitelikli insan kaynağı ihtiyacı da giderek büyüyor. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla, Sabancı Üniversitesi ve Siro Enerji, Türkiye’de batarya bilimi ve mühendisliği konusunda lisansüstü eğitim programları tasarlamak için geçtiğimiz yıl önemli bir iş birliği gerçekleştirdi.

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkay Savaş, bu programın, batarya teknolojilerinde nitelikli mühendis ve araştırmacı yetiştirmeyi hedeflediğini belirtti. Prof. Dr. Savaş, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında başlayacak Batarya Bilimi ve Mühendisliği yan dal programının, öğrencilere sektörün gereksinimlerine uygun kapsamlı bir eğitim sunacağını ve kariyer gelişim fırsatları sağlayacağını vurguladı.

Programın, batarya bilimi ve mühendisliğinde hem teorik hem de pratik bilgileri harmanlayarak öğrencileri sektöre hazırlayacağını belirten Savaş, öğrencilerin bu alandaki yenilikleri takip edebileceklerini ve batarya teknolojileri ile ilgili kritik sorunlara çözüm geliştirebileceklerini ifade etti.

Prof. Dr. Selmiye Alkan Gürsel ise yeni yan dal programının disiplinler arası temel mühendislik becerilerini elektrokimya, termodinamik, batarya kimyası ve üretimi gibi konularla birleştireceğini belirtti. Ayrıca, programın laboratuvar çalışmalarıyla öğrencilerin pratik becerilerini geliştirmeyi hedeflediğini de ekledi.

Savaş ve Gürsel, üniversite-sanayi işbirliklerinin Türkiye'nin teknolojik kalkınmasında büyük rol oynadığını ve yeni iş fırsatları ile uluslararası rekabet açısından önem taşıdığını vurguladılar. Bu tür işbirliklerinin, bilimsel araştırmaları uygulamalı çözümlerle birleştirerek ekonomik ve teknolojik ilerlemeye katkıda bulunacağını ifade ettiler.