Tacikistan'da son yıllarda giderek sıkılaşan düzenlemelerle başörtüsü kullanımı tamamen yasaklandı. Ülkenin Parlamentosu, başörtüsünün giyilmesini, ithal edilmesini, satılmasını ve reklamını yapanları ağır cezalarla karşı karşıya bırakan bir yasa tasarısını onayladı.

BAŞÖRTÜSÜ YABANCI GİYSİ OLARAK TANIMLANDI

Başörtüsü, Tacikistan'ın kültürel değerlerine uygun olmayan "yabancı giysi" olarak tanımlandı ve kullanımı kesin olarak yasaklandı.

Yasayı ihlal eden vatandaşlar, 7 bin 920 Tacikistan Somoni'si (yaklaşık 25 bin TL) para cezası ödemek zorunda kalacaklar. Hükümet yetkilileri için ceza miktarı 54 bin Somoni'ye (167 bin TL), dini otoriteler için ise 57 bin 600 Somoni'ye (178 bin TL) kadar çıkabilecek.

Başörtüsü yasağı daha önce kamu kurumlarında başörtüsü takılmasını yasaklayan düzenlemelerle adım adım hayata geçirilmişti. Yeni yasa ile birlikte başörtüsü yasağı resmiyet kazanmış oldu.

100 yıllık yasağın ardından gelen servet: Tam 16.5 milyon dolara satıldı 100 yıllık yasağın ardından gelen servet: Tam 16.5 milyon dolara satıldı

TACİK GELENEKLERİNE UYUMLU OLMADIĞI VURGULANDI

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, geçmişte yaptığı açıklamalarda başörtüsü ve uzun sakal gibi unsurların Tacik gelenekleriyle uyumlu olmadığını vurgulamıştı. Rahman, "Allah'ı kalp ile sevin" diyerek Müslümanları dış görünüşleri ile değil, kalpleriyle ibadet etmeye teşvik etmişti.

Tacikistan'da başörtüsü yasağı, ülkedeki sosyal ve kültürel dinamikler üzerinde tartışmalara yol açmış durumda. Başörtüsü yasağının yanı sıra, erkeklerin sakal uzatmasının da yasak olabileceği belirtiliyor.

Bu gelişmeler, Tacikistan'da dini ve kültürel özgürlüklerin sınırları konusunda geniş kapsamlı tartışmalara sebep olmaktadır.

Kaynak: haber7