Yerel Yönetim Haberleri

Başkan Tugay, Ege Telgraf’a konuştu: İzmir beni cesaretimle anacak!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ege Telgraf’ı ziyaret etti. Kent gündemindeki konular hakkında merak edilen soruları yanıtlayan Tugay, gelecekte hayata geçirecekleri projeleri anlattı. Başkan Tugay, “Gelecekte nasıl anılmak istersiniz?” sorusuna da yanıt verdi

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ege Telgraf’ı ziyaret etti. Ziyaretinde Başkan Tugay’ı, Ege Telgraf Genel Yayın Yönetmeni Aylin Suphandağlı, Ege Telgraf Dijital Platformu Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aycan Suphandağlı, Ege Telgraf Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İsmail Kazım Erkmen ağırladı. Ziyaretinde, kent gündemine yönelik açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, İzmir’in öne çıkan başlıklarını da Ege Telgraf muhabirlerine değerlendirdi.

“OTOGAR AYNI YERİNDE”

İzmir’in ulaşımı ve İzmir’e gelenlerin ilk ayak bastığı yerden başlayalım: Otogar. İzmir Otogarı’nda neler yapılacak? Otogar Metrosu ne zaman hayata geçecek?

İzmir’in uzun yıllardır kanayan yaralarından biri olan Otogar ile ilgili yapılan çalışmaları anlatan Tugay, “Otogarın intifa hakkını İZULAŞ’a devrettik. Yönetim olarak sorunlarını giderdiğimiz bir süreçle birlikte işletmede yeni bir sürece geçmek. Yıkıp yeniden yapmak iyi bir seçenek olabilirdi ancak maliyeti çok fazla ve uzun soluklu bir iş. Önümüzdeki beş yıllık süreçte revizyonlar ve bakımlarla birlikte aynı yerde devam etmesine karar verdik. İşletmeci firmayla görüştük sorunları aktardık önce yapabiliriz deseler de sonra daha farklı cevaplar verdiler. Böyle olunca harekete geçtik. Orada devam eden bir mahkeme süreci var. Süreç belediye lehine sonuçlanacak gibi. Sonrasında da mevcut firma ya da başka bir firma ya da biz kendi şirketimiz üzerinden hem problemleri düzelteceğiz hem de işletmeye devam edeceğiz.

‘BAŞKA BİR ÇÖZÜM DE ÜRETEBİLİRİZ’

Acil sorunlarla uğraşırken ulaşım master planının yeniden yapılması gerektiğini fark ettik. 2017 yılında yapılmış bir plan var ancak plana tamamen sadık kalınmamış. Bizde şehrin yeni gelişim alanlarıyla birlikte kendi hedeflerimizle paralel bir plan çalışması için anlaşma noktasındayız. İmzaların atılmasının ardından en geç bir buçuk yıl içerisinde plan hazırlanmış olacak. Otogar Metrosu o plan çerçevesinde ilerleyecek. Bu proje zaten bakanlığın yetkisinde ancak bugüne kadar yatırım olmamış. Başka bir çözümde üretebiliriz. Bu metro olabilir başka bir ulaşım şekli olabilir bunu plan belirleyecek” ifadelerini kullandı.

HANGİ AKSA NELER YAPILACAK?

Son zamanlarda sadece kentin ana arterlerinde değil kılcal damarlar dediğimiz sokaklarda da trafik sıkışıklığı ile karşılaşıyoruz. Bu sorunların tamamı nasıl bertaraf edilecek?

Önümüzdeki üç ay içerisinde üç önemli kavşak için ihaleye çıkacağız. 30 Ekim’de Mürsel Paşa alt geçidi için ihale olacak. Ocak ayında Zafer Payzın kavşağının revizyonun için ihaleye çıkılacak. Bir de Karabağlar ’da Yeşillik Caddesi üzerindeki köprülü kavşak için ihale gerçekleştireceğiz. Onat Tünelleri ile Buca Metrosu’nda çalışmalarımız devam ediyor. Gaziemir’de bulunan ESBAŞ’ın arka yolundan havaalanına giden alternatif yol için çalışmalar sürüyor” diyen Tugay, “Bu yol ile bölgedeki yoğun trafiği akıcı hale getirmiş olacağız. Havaalanına gitmek isteyen İzmirliler Gaziemir trafiğine girmeden gidebilecek. Yine İzmir’in birçok noktasında trafiği rahatlamak için alt ve üst geçitler ile alternatif yollar gibi projelerimiz var. Bunların hepsini çok kısa zamanda yapacağız. Bunları yaptığımızda İzmirli hemşerilerimiz trafikte daha kısa süre vakit harcayacak. Yine Mavişehir’de Kemal Baysak Bulvarı var, oraya da bir köprülü bağlantı yapacağız. Karabağlar ‘da önümüzdeki süreçte dört tane bağlantı yolu açacağız. Bağlantı yollarıyla birlikte Karabağlardaki trafiği de rahatlatacağız.

İZBAN’I DEVRETMEK Mİ DEVRALMAK MI İSTİYOR?

İZBAN’da uzun süredir sorunlar yaşanıyor. Sizin daha önce birtakım çağrılarınız oldu ancak şu anda süreç hangi noktada?

İZBAN iyi işlemiyor. Sorunların giderilmesi için yatırım şart. Ancak yatırım için de ortakların uzlaşması gerekiyor. Uzlaşmazlıklar fazla olduğu için iki başlı bir yönetim de tek başlı bir yönetim olmasını istediğimi daha önce söyledim. Tek başlı bir yönetimle birlikte kararlar daha çabuk alınır. Bu düşüncemde aynı noktadayım. Ulaştırma Bakanı ile görüşmeyi bekliyorum kendisine talebimi yineleyeceğim. Ya Devlet Demiryolları bizden alsın onlar işletsin ya da bize versinler biz işletelim. Bakanlık ile uzlaşacağımızı düşünüyorum.

Önceliğiniz devretmek mi yoksa devralmak mı?

İZBAN’ı biz işletelim isterim. Halk zaten bizim işlettiğimizi düşünüyor. Biz işletelim gerekli yatırımları İzmirliler için yapalım. Diğer ortak onaylamadıkça elimiz kolumuz bağlı. Bazı yükümlülükler Devlet Demiryolları’nda ancak sorumluluklarını yerine getirmiyorlar. Böyle olunca problemler çıkıyor. Yeni vagon alalım diyoruz kabul etmiyorlar. Sinyalizasyonda güncelleme lazım, vagon azlığı ve rayların bakımsızlığı bunların hepsi yenilenmeli. Ben daha öncede problemleri anlatmaya çalıştım. Çözülmesi için çaba göstermek istiyoruz ancak yüzde yüz sahibi değiliz. Bu sebeple kendi kararlarımızı uygulayamıyoruz.

'AKLIMIZDA ÇOK ŞEY VAR AMA...'

Karşıyaka Yamanlar yangınından sonraki süreç nasıl ilerliyor? O bölgede nasıl bir dönüşüm olacak?

Sosyal yardımlar ya da yangından zarar gören insanlara yardım anlamında bir komisyon oluşturduk. Bu komisyonda meclis üyeleri bürokratlar ve ben varım. Burada her hafta yeni bir toplantı yapılıyor. Bu zamana kadar çok iş yapıldı. Kiminin bağının bahçesinin bakımını üstlendik, kiminin hayvanlarına yem verme ve bakım işini üstlendik. Yanan evlerin eşyalarını tamamladık. İlk elden bir hane başına 50 bin TL yardım yapıldı. Yine yanan evlerin yeniden yapılması için çalışmalar yapılıyor. Burada ruhsatsız binalar var, onlarla ilgili yol haritaları oluşturulacak. Bu arada bakanlık ve valilik biz de yardımcı olacağız dediler. Onlarla da bir uyum sağlamaya çalışıyoruz. Bu şekilde ilerliyor. Yanan ormanlık alanlarla ilgili dikimler yapılıyor ama dikimler konusunda bizim yetkili olduğumuz alan sayısı çok sınırlı. Kendi yetkili olduğumuz alandaki ağaçlara özel bakım programı uyguladık ve ağaçların çoğu yeniden canlandı. Başarılı bir iş oldu. Sonbahar sonlarında kış aylarında yeni ağaçlandırma çalışmaları yapacağız. Bakanlıkla yapacağımız görüşmelerle daha da genişletebiliriz yanan alanlardaki çalışmalarımızı.

Ağaçlandırmayla ilgili aklımızdan geçen çok şey var ama yanan alanların büyük çoğunluğu orman alanları olduğu için o noktada bakanlığın izni gerekiyor. Ortak çalışma noktasında bir irade ortaya koymak gerekiyor. Bakalım onu göreceğiz.

İLGİLİ KISMA İTİRAZ EDECEĞİZ

İmarla ilgili bir problem oldu orada. Hükümet kanadı da bu konuda çok net bir açıklama yapmadı. Yanan bölgenin imara açılma ihtimali var mı?

Daha önce deprem konutları yapılmıştı o bölgeden bahsediliyor. O bölgenin bir kısmında deprem konutlarının yapılmadığı ama orman alanı. Orası işte kayalık orman yapılmaya müsait değil diye bir açıklama vardı. Bizim arkadaşlarımız alanı incelediler ve oranın öyle söylendiği gibi bir alan olmadığı aslında gerçekten ağaçların olduğu bölgeler olduğunu saptadık, dolayısıyla o kısmına itiraz edeceğiz. Deprem konutlarının yapıldığı yere itiraz etmeyeceğiz, ancak hastanenin üstündeki yerle ilgili kısma itiraz edeceğiz. O bölgede ağaçlar ve orman alanı var. Orayı da kapsıyor bu karar o kısmına itiraz edeceğiz. Bir miktar orman alanını yok eden bir karar.

Körfezdeki balık ölümleriyle ilgili çağrıda bulundunuz, hem körfez sorununu nasıl çözeceksiniz, bundan sonra ne gibi adımlar atılması gerekiyor? Körfezde atılan her adım içinize siniyor mu? Nasıl bir körfez hayal ediyorsunuz?

Bizim gözle gördüğümüz bir kirlilik hali vardı, böylesine bir durum beklemiyorduk. Başka denizlerde de oldu doğrudur. Bizim tabi kendi körfezimiz önceliğimiz. O konuda ben kendi adıma şehrimiz açısından çok rahatsız edici buldum. Hiçbirimizin hiçbir zaman kabul etmemesi gereken bir problem. Bu böyle olabilir dememeliyiz. Kirletmeyi durdurmak ve arkasından temizlenmesi için yapılabilecek her şey için çaba göstermek gerekiyor. Yetki ve sorumluluk açısından denizin temizlenmesi ve orada akıntının olması için bir kanal açılması gibi çalışmalar bakanlığın yetki ve sorumluluğunda… 3 bakanlığın hatta…

‘BEŞİNCİ FAZZIN BİTMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ’

Bir de körfezi aynı zamanda kirleten dereler yoluyla gelen sanayi atıkları var, tarımsal atıklar var. Bunların da kontrol ve denetiminin yaptırılmasından tamamen bakanlıkların yetkisinde. Belediyenin yetkisi yok bunlarla ilgili. Bizim arıtmadan kaynaklanan bir kirlilik olduğu iddiası var, kısmen doğru tamamen değil. Zaman zaman bizden önceki dönemlerde oluşan bazı arızalardan dolayı böyle bir kirlilik olmuş ama biz bu konuda çok hassasız. Şu anda 4. FAZ inşaat çalışmalarının bir an önce tamamlanması için balık ölümlerinden önce gerekeni yapmıştık. Arkadaşlarımız yakından takip ediyor. Mart ya da nisanda 4. Faz bitmiş ve açılmış olacak. Dönemim bitmeden de 5. Fazın bitmesini de sağlayacağım. Onun dışında güneybatı arıtmanın kapasitesini artıracağız. Yağmur suyu ile kirli suyun ayrımını sağlayacak çalışmayı yüzde 80’e tamamlanacak şekilde yapacağız. Bunlar da körfezin kirlenmesine neden olmayacak.

‘BİR SENE İÇİNDE HER ŞEYİ NETLEŞTİRECEĞİZ’

Toprağı, denizi, havayı, suyu kirletmeme konusunda çağı yakalayan bir atık yönetim sistemine ihtiyacımız var. Bu konuda da çok ciddi bir şekilde çalışıyoruz. Zannediyorum bir sene içinde her şeyi netleştirmiş olacağız. Bir kısmını geri dönüştürdüğümüz, bir kısmını da yakarak bertaraf ettiğimiz bir sistem olacak. Bu gelişmiş ülkelerin hepsinde bu şekilde oluyormuş. İzmir’de de bu şekilde olacak.

Deniz taksi ile ilgili biz hep iskelelerine kadar çalışmasını yaptık. Sadece hangi tekne bu amaçla kullanılır diye biz hazırda tasarlanmış olanlardan bulabilir miyiz diye araştırma yaptık bulamadık. O nedenle bize özel bir tasarım yapıldı. O çalışma bittikten sonra hoş güzel küçük tekneler olacak. Hızlı gidecek, pek çok iskeleye yanaşabilecekler. Deniz taksi tekneleri imal ediliyor.

‘YENİ KUYULARIN AÇILMASINI SAĞLAYACAĞIZ’

İzmir’e su sağlayan barajlarda ciddi seviyelerde azalış oldu. Bu konuyla ilgili nasıl bir önlem alacaksınız? İzmir’in su sorununu nasıl çözeceksiniz?

Var olan su kaynaklarının üzerine yeni su kaynakları ilave etmek, su kaynakları miktarını artırmak gerekiyor ama en az onun kadar da suyu kullanmayla ilgili önlemler almamız gerekiyor. İzmir’in kayıp kaçak oranı şu anda Türkiye’nin en iyi durumda olan tesislerine sahip. Çok yüksek bir kayıp kaçak yok. Bazı bölgelerde daha fazla kayıp kaçak var. Onları yönetmek lazım. Onun dışında en büyük sorun tarımsal sulamada yaşanıyor. Tarımsal sulama çok su tüketiyor ama aynı zamanda Susuzluk nedeniyle ciddi sorunlar yaşanıyor. Bunun için önümüzdeki aylarda önümüzdeki sene hizmet edecek şekilde sulama göleti yapmaya karar verdik. 80 tane yeni gölet yapılacak. İzmir’in kırsal bölgesinde pek çok farklı noktada. Orada sulama açısından biraz daha şey yapmayı düşünüyoruz. Su depolamayı ve kullanmayı. İçme suyu açısından eğer bu sene normal yağmurlar yağarsa bu senekinden fazla sorun olmaz. Ama geçen sene olduğu gibi kurak geçerse önümüzdeki sene sıkıntı olabilir. Olmasın diye bazı barajların yapımı ve bazı yeni kuyuların açılması için çalışacağız.

BELEDİYE BİNASI NASIL OLACAK?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet binası nasıl olacak? Nasıl bir bina hayal ediyorsunuz?

Koruma Kurulu ile kitle üzerinde anlaşıldı. Binanın ne yükseklikte ve genişlikte olacağı görüşüldü. Hükümet Konağı’nın olduğu alanı büyük bir bina ile kapatmak istemiyoruz. O yüzden o alanda bina biraz daralacak, ‘L’ şeklinde bir binaya izin verildi. 6 ila 7 katlı bir bina olacak. Kültürpark Holler’deki herkesi oraya taşıyıp holleri de komple boşaltalım istiyoruz.

ANAFARTALAR TURİZM VE ALIŞVERİŞ ALANI OLACAK

İzmir’ denildiğinde aklımıza gelen ilk yerler Kemeraltı, Kadifekale ve Kültürpark… Vaatlerinizi anlatırken “Kemeraltı’nda laboratuvarlar kuracağız, Kültürpark’ı Central Park gibi hayal ediyorum” demiştiniz. Neler yapılacak?

Kemeraltı’nın restore edilmesi gereken yapıların restore edilmesi, yeni kullanımlar tanımlanması gibi çalışmalar var… Kemeraltı kendi kendine bir dönüşüm yaşıyor, biz bölgesel dönüşümler sağlamak istiyoruz. Onun için tam karar verilmedi ama ilk önce Anafartalar Caddesi, Hatuniye Meydanı civarındaki binalara yoğunlaşıp orayı bölgesel olarak değiştireceğiz. Orayı turizm ve alışveriş alanı olarak tasarlıyoruz.

KADİFEKALE’YE 20 BİN KİŞİLİK AMFİ TİYATRO GELİYOR

Kadifekale’nin eteğinde çalışmaları devam eden bir amfi tiyatro var. Normalde bu 20 yılda biter diye planlanıyordu ancak biz onu yeni bir evreye geçirdik. 2 yıl içerisinde bitireceğiz. İki yıl sonra şehir merkezinden görebileceğiniz, 20 bin kişilik etkinliklerin yapılacağı tiyatro gün yüzüne çıkacak. O bölgeyi yenileyeceğiz. Bu işin teknik tarafı var o yüzden çok detay vermek istemiyorum. Fakat gözümüzü oralara diktik, orada yeni alanlar, sosyal alanlar oluşturacağız.

KÜLTÜRPARK VE YEŞİLDERE BİRLEŞECEK!

Kültürpark’ta daha fazla ağaç, daha fazla yeşillik, daha fazla spor tesisi ve birşeylerin yenilip içilebileceği alanlar planlıyoruz. Onun dışında tüm gereksiz şeylerin kaldırıldığı bir şeye dönüştüreceğiz. İzmir’in Central Parkı da diyebiliriz. Kültürpark’ı Yeşildere’de EXPO için belirlenmiş yer vardı ya sonrasında EXPO’yu başka bir yere seçelim istedik, işte o alanı bir rekreasyon alanı olarak herkesin gitmekten keyif alacağı yeşil alan ve sosyal donatı alanına çevireceğiz. Yeşildere’deki alan ile Kültürpark’ı birbirine bağlayacağız. Devamlılığı olan iki alan gibi olacak.  

LUNAPARK’A NE OLACAK?

Lunapark endişesi de vardı… Kaldırılıp kaldırılmayacağı çok konuşuldu ama net bir karara bağlanmadı?

Kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Yerine daha güzel bir lunapark olabilir, başka bir yere de lunapark yapabiliriz. Ya da o lunaparkın olduğu alanı bambaşka bir şekilde tasarlayabiliriz. Buna henüz karar vermedik.

GÖREVE GELDİĞİNDE EN ÇOK NEYE ÜZÜLDÜ?

Göreve geldiğinizden beri birçok olay yaşandı. Sizi en çok üzen şey ne oldu?

Hem orman yangınları hem de Körfez… İkisine de çok üzüldüm. Körfez bizim için, İzmir için bir yerde onur ve gurur meselesi. Körfez’in bu hale gelmesi çok üzücü bir şey. Sorumluluğu alan herkesin bir daha böyle bir şeye sebep olmamak için dikkat etmesi gerekiyor. Buna belediye de başka kurumlar da dahil. Körfez’i kim kirletiyorsa derhal durması lazım.

Yerelde hizmet veren birçok başkan arkasında birtakım eserler bıraktı ya da bırakamadı… Siz bu kentte nasıl bir başkan olarak anılmak, bu kente nasıl bir eser bırakmak istiyorsunuz?

Çok fazla şey var yapmak istediğim. Hangilerini yapabiliriz, bitirebiliriz bilmiyorum ama belki bu yollar, tüneller, kavşaklar konusunda hem cesur girişimleri olmuş hem de hızlı çözümler üretmiş bir başkan olabilirim diye düşünüyorum. Yorucu işler ama inşallah bu Onat Tüneli bu dönem bitecek ve ben bu işin bir parçası olmaktan mutluluk duyacağım. Neden yeni tünellerimiz olmasın, neden yeni metrolarımız olmasın neden pek çok yeni kavşağımız olmasın? Bunlar keyifli işler, kötü değil. Kentsel dönüşüm konusunda da çok hassasım. Bir 10 gün ila 2 hafta arasında 3000 konut için bir lansman yapacağız. Her şey hazır.

‘HEPSİNİ BİTİRİP TESLİM EDECEĞİZ’

Son olarak yapı kooperatiflerle ilgili sorunu nasıl çözeceksiniz?

Kooperatifler konusunda da mahkeme inşaat düzeylerinin tespitini yapıyor. O bittikten sonra biz devralacağız. Bir yıl içerisinde bitireceklerimiz var, bir buçuk ila 2 yıl içinde bitireceklerimiz var. Hepsini bitirip teslim edeceğiz.