Bilim ve Teknoloji

Uzayda başıboş gezegenler ve kahverengi cüceler keşfedildi

Abone Ol

CNN'in haberine göre, astronomlar, Dünya'dan yaklaşık 960 ışık yılı uzaklıktaki Perseus Bulutu'nda yer alan NGC 1333 bulutsusunda dikkat çekici bir keşfe imza attı. Bu bulut içinde, yıldızlara bağlı olmayan ve kendi başına gezegen olarak hareket eden toplam altı "başıboş gezegen" belirlendi.

Bu keşif, Johns Hopkins Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği bir araştırmayla ortaya çıktı. Araştırma ekibi, James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST) kızılötesi kameralarını kullanarak, NGC 1333 bulutsusunun gaz ve tozla dolu türbülanslı ortamında bu gezegenlerin varlığını tespit etti. Bu gezegenlerin Jüpiter'den büyük olduğu ve yıldız oluşum sürecinde önemli bir rol oynayabileceği ifade edildi.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden astrofizikçi Dr. Adam Langeveld, "Yıldız oluşum sürecinin sınırlarını araştırıyoruz. Eğer genç Jüpiter benzeri bir gök cismi varsa, doğru koşullar altında bunun bir yıldıza dönüşmesi mümkün olabilir mi? Bu, yıldız ve gezegen oluşumunu anlamak için kritik bir bilgi sağlıyor" açıklamasını yaptı.

Araştırmanın diğer bir önemli bulgusu, gezegenlerin, merkezlerinde bir yıldız bulunmadan da oluşabileceğini ortaya koydu. Johns Hopkins Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve astrofizikçi Prof. Dr. Ray Jayawardhana, "Genç bir yıldız kümesinin en sönük üyelerini ararken Webb’in kızılötesi dalga boylarındaki hassasiyetini kullandık. Bu, astronomideki temel bir soruya yanıt arıyor: Bir yıldızın oluşumuna yetecek en hafif kütle ne kadar olabilir? Yıldız benzeri en küçük serbest dolaşan cisimlerin kütlesinin, gezegenlerle örtüştüğü ortaya çıktı" dedi.

Araştırma sırasında ayrıca, NGC 1333 bulutsusunda, gezegenlerle benzer özellikler taşıyan ve "kahverengi cüce" olarak bilinen çok nadir bir gök cismi tespit edildi. Kahverengi cüceler, gezegenlerden daha büyük ama yıldızlardan daha küçük kütlelere sahip gök cisimleridir. Araştırmada, bu kahverengi cücenin etrafında bir yıldız oluşumunu andıran tozlu bir disk bulundu ve burada mini gezegenlerin oluşmasının mümkün olduğu değerlendirildi.

Araştırmacılar, bulutsuda yeni doğan yıldızlarla birlikte 5-10 Jüpiter kütlesinde gezegenler bulduklarını ve bu keşiflerin gezegenlerin ve kahverengi cücelerin nasıl oluştuğu ve evrim geçirdiği hakkında daha fazla bilgi sağlayabileceğini belirtti. Araştırma, "The Astronomical Journal"da yayımlanmak üzere kabul edildi ve astronomik gözlemlerde yeni bir dönemin kapılarını araladı.