Banka promosyonları güncellenmeli
Fransızca kökenli bir sözcük olan promosyon kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğü’ne göre kelime manası "Bir malı geniş kitlelere t...
Fransızca kökenli bir sözcük olan promosyon kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğü’ne göre kelime manası "Bir malı geniş kitlelere tanıtmak ve o malın sürümünü sağlamak ve özendirmek amacıyla yapılan çalışmalar" olarak geçmekte. Banka promosyonu aynı zamanda sunmak ve takdim etmek anlamına da gelmekte. Ürünün adının ve sloganının belirlenmesi de promosyon şirketlerinin görev ve sorumlulukları arasında yer alıyor. Günümüzde bu tanıtım yöntemi daha çok hediyelik eşyalar ile birlikte kullanılmakta ise de, bankaların işletilen para karşılığında verdikleri para en çok gündemi meşgul eden promosyon olmaya devam ediyor.
Devlet memurları başta olmak üzere, özellikle kamuda çalışan işçiler ve son yıllarda emeklilerinde gözü kulağı hangi banka ne kadar promosyon veriyor? sorusuna odaklanmış durumda. Yaklaşık 18-20 yıl önce promosyon anlaşmalarını kurum amirleri yapar, kurum çalışanlarının maaşlarının anlaşma yapılan ilgili bankaya yatırılması karşılığında ödenen parayla, yani promosyonla bazen kuruma araç aldırırlar, bazen kurumun muhtelif ihtiyaçlarını giderirler, bazen de banka promosyonunu cebine atmış şeklinde ithamlardan kurtulamazlardı. Bankalar tarafından çalışanların, ya da emeklilerin bankadaki paralarının kullanılması karşılığında ödenen promosyonun tamamının personele dağıtılması, zaman içerisinde yayınlanan talimatlarla ödenen promosyonun tamamının kişilere ödenmesi sağlandı. Devlet memurlarına ödenen promosyonlar 2 bin, 3 bin, 5 bin derken 5 yıllık yapılan son promosyon anlaşmaları 30 binli rakamlara kadar ulaştı.
Yeni tartışmalar ise, mevcut talimatlara göre en az 2, en çok 5 yıllık yapılan promosyon anlaşmalarının bir standarda bağlanarak sürenin 3 yılla sınırlandırılması, 2022 yılından önceki yıllarda yapılmış olan anlaşmalarının tamamının iptal edilerek, promosyon anlaşmalarının yenilenmesi ve bundan sonra yapılacak olan promosyon anlaşmalarına, her yıl enflasyon oranında ek artış yapılması hakkında hüküm konulması yönünde.
GÖZLERİNİ DİKTİLER
Müşteri potansiyellerini artırmak isteyen bankalar bu günlerde gözlerini emekli maaşlarını dikmiş durumdalar. Memurların daha eski yıllardan bu yana almaya başladıkları banka promosyonlarını, emekliler 01 Mart 2017 yılında ilk kez aldılar. Emekliler bankalarla üç yıllık sözleşme yapıp, üç yıl süreyle başka bankalara gidemiyorlar. Şimdi üçüncü defa promosyon zamanı gelince, bazı özel bankalar kesenin ağzını açtı, bazıları her emekliye 7 bin TL'ye kadar promosyon verirken, yanlarında getirdikleri her bir emekli için de 250-300 TL ekstra para veriyoruz diyerek reklam yapıyorlar. Daha önceki yıllarda düşük ücretlerle yapılan promosyon anlaşmalarından çıkamayanlar ise kendilerine adeta kandırılmış, enayi gibi hissediyorlar. Bence yöneticilerin ve bankaların bunu düşünmesi gerek ama, bankaların amacı daha çok para kazanmak olduğu için maalesef geçen bir günün hatta bir saatin bile hesabını yapmaktan da geri durmuyorlar. Elbette günün ekonomik şartlarında üç beş kuruş bile pek çok vatandaşımız için önemli. Birinin aldığı promosyonun üç beş katını başkası alıyorsa algı ‘biri yer, biri bakar’ şekline dönüşüyor. Enflasyonun yüksek çıkmasıyla birlikte, artan maaşlarla çalışanın bankaya yatan para miktarı ve para hareketliliği de artıyor. Doğal olarak promosyonu daha önce alan kişi daha sonra alan kişiye göre de kat be kat kayba uğruyor. Daha önceden promosyon ödemesi yapılan çalışanlar serzenişlerinde haklılar mı? Elbette haklılar. Ekonomik şartlar değişti. Çalışanın bankaya yatan parası neredeyse ikiye katlandı. Cumhurbaşkanlığı talimatıyla kamu ihalelerine girerek hizmet veren şirketlerin ödemesine bile enflasyon farkı ilave edilmişken çalışanın hakkı olan banka promosyonlarının güncellenmemesi doğru değil. Tüm çalışanların gözü kulağı yapılacak yeni bir düzenlemeyle, banka promosyonlarının güncellenmesinde. İşçi, memur, emekli gibi sabit ücretlilere ödenen banka promosyonlarının enflasyonun yüksek olduğu ekonomik ortamlarda yüksek ödenmesi paranın değerinin düşmesiyle birlikte, bankada dönen para miktarının artmasından kaynaklanıyor. Bankaların en çok kar ettiği ekonomik ortamlar ise, yüksek enflasyon ortamlarında yüksek faizle satılan para.
Özetle;
2022’den önce yapılan tüm promosyon anlaşmaları güncellenmelidir. Güncellenmeyen promosyon anlaşmalarının manası, işçinin, memurun, emeklinin cebinden bankaya para aktarmak demektir.