Haberler

Bangladeş'in Demir Leydisi Şeyh Hasina istifa edip ülkeden ayrıldı

Abone Ol

Başbakanlık görevinden istifa ederek Bangladeş'ten ayrılan Şeyh Hasina, ülkenin en uzun süre görev yapan başbakanı olarak tarihe geçti. 76 yaşındaki Hasina, Haziran 1996'dan Temmuz 2001'e ve Ocak 2009'dan Ağustos 2024'e kadar başbakanlık yaptı.

BABASI ÜLKENİN KURUCU CUMHURBAŞKANIYDI

Şeyh Hasina, ülkenin kurucu Cumhurbaşkanı Şeyh Mujibur Rahman'ın kızı olarak 28 Eylül 1947'de Tungipara'da doğdu. Babası Rahman, 1971'de Bangladeş'in bağımsızlığını kazanmasında önemli bir rol oynadı ancak 1975'teki askeri darbe sırasında ailesinin çoğunluğuyla birlikte öldürüldü. Hasina ve kız kardeşi Rehana, bu dönemde Almanya'daydı.

SÜRGÜN YILLARI VE SİYASİ LİDERLİĞİ

Siyasi hayatı boyunca birçok kez ev hapsine alınan ve sürgüne yollanan Hasina, 1981'de ülkesine dönerek Avami Birliği'nin lideri oldu. 1990'da askeri yönetimin sona ermesi için düzenlenen halk ayaklanmasında önemli bir rol oynadı. 1996'da yapılan seçimleri kazanarak ilk kez başbakan oldu.

İKİNCİ BAŞBAKANLIK DÖNEMİ

Hasina, 2001 seçimlerinde ağır bir yenilgiye uğradı ve 2004'teki bir suikast girişiminde ciddi şekilde yaralandı. Ancak 2008'de yapılan seçimlerde ezici bir zafer kazanarak ikinci kez başbakan oldu. Ocak 2009'da yemin ederek göreve başladı ve Ağustos 2024'e kadar bu görevi sürdürdü.

HASİNA HÜKÜMETİNE YÖNELİK ELEŞTİRİLER

Hasina'nın yönetimi, Covid-19 pandemisi sonrasında artan hayat pahalılığı, enflasyon ve ekonomik sorunlar nedeniyle eleştiriliyordu. Döviz rezervlerindeki düşüş ve dış borcun artması da hükümete yönelik eleştirileri artırdı. Ayrıca, Hasina yönetimi, siyasi muhaliflere ve medyaya baskı uygulamakla suçlanıyordu.