Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Kritik altyapıları siber tehditlere karşı koruyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lübnan’daki çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması olaylarının ardından siber tehditlerin tekrar ön plana çıktığını belirtti.

Abone Ol

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin siber güvenliğini sağlamak amacıyla Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) çalışmalarının stratejik önem taşıdığını vurguladı. Bakan Uraloğlu, 2013 yılında kurulan USOM’un Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösterdiğini belirterek, kritik altyapıların korunması ve siber tehditlere karşı hızlı tespit ve müdahale için teknolojik tedbirler geliştirdiklerini ifade etti. Merkez tarafından her gün 422 büyük saldırının ve 11 milyon zararlı erişim isteğinin engellendiğini duyurdu.

Siber tehditlerle mücadele ve teknolojik tedbirler

Bakan Uraloğlu, USOM’un siber olaylara karşı etkili bir müdahale kapasitesine sahip olduğunu ve siber güvenlik zafiyetlerini önlemek amacıyla kapsamlı çalışmalar yürüttüğünü belirtti. 17 milyon IP adresinin sürekli olarak tarandığını ve geçen yıl 140 bin büyük saldırının engellendiğini söyledi. Ayrıca, USOM’un telefon operatörleriyle iş birliği içinde siber savunma kapasitesini artırdığını ve çeşitli eğitimler ile tatbikatlar düzenlediğini ekledi. Bakan, zararlı içeriklere karşı yerli ve milli projeler geliştirdiklerini ifade etti. Avcı, Azad, Kasırga ve Atmaca gibi projelerin ulusal siber güvenliğe önemli katkılar sağladığını belirtti. Avcı, zararlı yazılımları tespit ederken, Azad yapay zeka kullanarak botnetleri tespit ediyor. Kasırga, internet üzerindeki zafiyetleri tararken, Atmaca mevcut zafiyetleri engelliyor.

Uraloğlu, ayrıca Fetih Projesi kapsamında oluşturulan uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarı ile uzmanların yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.