Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik gündemini etkileyen önemli bir düzenlemeyi duyurdu. Bakan Şimşek, küçük işletmelere yönelik enflasyon muhasebesi uygulamasında yeni kolaylıklar sağlanacağını açıkladı. "Yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz," dedi.

Türkiye'de enflasyon muhasebesi son olarak 2004 hesap döneminde uygulanmış, 2021 yılı sonuna kadar ise herhangi bir düzeltme yapılmamıştı. 2021 sonunda enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşmasının ardından, meslek mensupları ve sivil toplum kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda konu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşındı.

Bakan Şimşek, TÜRMOB ve diğer meslek kuruluşlarının önerilerini dikkate alarak, enflasyon düzeltmesinin 2023 yılı sonuna kadar uygulanmasının ertelendiğini belirtti. Ayrıca, 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılmış beyannamelerin verilme süresinin önce 27 Ağustos’a, ardından 6 Eylül’e kadar uzatıldığını vurguladı.

Küçük işletmelerin enflasyon düzeltmesinden daha az etkilenmelerini sağlamak amacıyla alınan yeni kararları açıklayan Şimşek, "TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, TÜRMOB gibi iş dünyası ve meslek kuruluşlarının talepleri üzerine, cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeler 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmayacaklar” dedi.

Hazırlanan tebliğ taslağının Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiğini belirten Şimşek, 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablolarında brüt satışları 50 milyon liranın altında olan mükelleflerin, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmadan beyannamelerini verebileceğini söyledi. Ayrıca, önceki dönemlerde beyanname vermiş mükelleflerin düzeltme beyannamesi vermeleri gerektiğini, bu beyannameleri 6 Eylül 2024’e kadar teslim edenlerin ceza veya faiz ödemeyeceklerini ifade etti.

YENİ BİR MODEL GELİŞTİRİLDİ

Yatırım yapan mükellefler için yeni bir model üzerinde çalıştıklarını belirten Bakan Şimşek, enflasyon düzeltmesinin yatırım finansman giderlerini maliyetlere ekleyerek vergi yükü oluşturduğunu ve bu sorunu çözmek amacıyla yatırım döneminde enflasyon düzeltmesine tabi tutulan karların vergilendirilmemesi ve işletme döneminde beş yıl içinde dikkate alınabilmesi yönünde bir model geliştirdiklerini belirtti. Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte bu konuyu yasama gündemine getirmeyi planladıklarını ekledi.

Enflasyon muhasebesi, paranın satın alma gücündeki değişimleri dikkate alarak mali tabloların gerçek durumu yansıtmasını sağlar. Bu düzenleme, aktif hesapları güçlü olan mükelleflerin enflasyon düzeltmesinden olumlu etkilenirken, borçları fazla olanların olumsuz etkilenmesini engellemeyi amaçlıyor. Bakanlık, sermaye yerine yabancı finansman kaynakları kullanan mükelleflerin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılmasını hedefliyor.

Kaynak: Bülten