Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ülkemizin doğal gaz depolama kapasitesinde önemli bir hedef koyduklarını duyurdu. Bakan Bayraktar, "Önümüzdeki 5 yıl içerisinde toplam 12 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulaşmayı planlıyoruz. Bu gelişme, yıllık doğal gaz tüketimimizin yüzde 20'sini depolayabileceğimiz anlamına geliyor," dedi. 

BOTAŞ’ın 50. Yılında enerji taşıma ve depolama kapasitesindeki ilerleme 

Bayraktar, BOTAŞ’ın 50. kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji altyapısındaki tarihi sürece vurgu yaptı. 1974 yılında kurulan BOTAŞ, Irak ham petrolünü Türkiye'ye taşıyan önemli boru hatları ile başladığı serüvenini, Hazar Bölgesi'nden dünya pazarlarına ulaşan BTC hattı ve çeşitli doğal gaz projeleri ile genişletti. Bayraktar, “BOTAŞ, bugün 3 bin 382 kilometre uzunluğunda boru hatlarıyla yaklaşık 14,5 milyar varil petrol taşındı” dedi. 

Alparslan Bayraktar Aa 2268225 1

Günlük LNG kapasitemiz 160 milyon metreküpe yükseldi! 

Bakan Bayraktar, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kapasitesindeki büyük artışa da dikkat çekti. 2016’da 30 milyon metreküpe olan günlük LNG alma kapasitesinin, bugün itibarıyla 160 milyon metreküpe ulaştığını belirten Bayraktar, “Bu sayede Türkiye, ihtiyacı olan gazın yarısını sıvılaştırılmış doğal gaz ile karşılayabilecek duruma geldi,” değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarını karşılama ve ihracat kapasitesi artıyor 

Bayraktar, Türkiye'nin doğal gaz altyapısının 81 ilde 862 yerleşim yerine ulaştığını ve yaklaşık 72 milyon vatandaşın doğal gaza erişim sağladığını aktardı. Ayrıca, BOTAŞ’ın enerji güvenliğini sağlamadaki rolünü ve uluslararası ticaret alanındaki başarısını vurguladı. “Türkiye artık enerji alanında kendi doğal gazını üreten, güçlü bir altyapıya sahip ve bölgesel arz güvenliğine katkıda bulunan bir lider ülkedir,” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: TRT Haber