Antalya'da Demirciler Çarşısı'nda kalaycılık yapan Kasapkara, "Antalya'da benim yaptığım işi yapan kalmadı," diyerek, bu el sanatının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

7 yaşında Çıraklık Başladı

Mustafa Kasapkara, Kahramanmaraş'ta 1971-1972 yıllarında 7 yaşında baba mesleğine çırak olarak başlamış. O dönemde çocukların hem okula gitmeleri hem de meslek öğrenmeleri gerektiğini anlatan Kasapkara, “O zamanlar çocuklara meslekler böyle öğretilirdi, okul ve çıraklık bir arada yürürdü. O yaşlarda meslek zoruma gitse de, zamanla alıştım ve sanatımı benimsedim,” dedi. Kasapkara, babasından öğrendiği kalaycılığı, 1990 yılında Antalya'ya taşındığında da devam ettirerek, 35 yıl boyunca Antalya'da hizmet vermeye başlamış.

Kasapkara, mesleğini çocuklarına da 7 yaşında öğrettiklerini ve aynı geleneksel anlayışla işlerini sürdürdüklerini söyledi. Küçük oğlu bakır malzemelere kumlama yaparken, büyük oğlu ise kalaylama işini üstleniyor. Kasapkara ise eşyalara şekil veriyor. Baba mesleğinin yaşatılması için, oğullarını küçük yaşlardan itibaren yetiştiren Kasapkara, mesleğin geleceği için duyduğu endişeyi de dile getiriyor.

Kalaycılık mesleği Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Mustafa Kasapkara, kalaycılığın, özellikle Antalya'da artık kaybolan bir meslek olduğunu belirtiyor. "Antalya'da benim yaptığım işi yapan kalmadı," diyerek, bu sanatın yok olma noktasına geldiğini vurguladı. Kasapkara, "Kalaylama işi yapan, ufak tefek tamirat işleri yapanlar var ama A’dan Z’ye her şeyi yapabilecek kapasitede bir tek ben kaldım. Meslek bitti, yetişen de yok" diye ekledi. Kalaycılığın, bir ekip işi olduğunu ifade eden Kasapkara, hem çıraklık hem kalfalık hem de ustalık gerektiren bir meslek olduğunu belirtti. Çocukların mesleği küçük yaşlardan itibaren öğrenmesi gerektiğini söyleyen Kasapkara, “15 yaşından sonra bir çocuğa meslek öğretmek çok zor. O yaşlarda kalaycılık öğretilemez, sanatı aşılamak için çok küçük yaşta başlanmalı,” dedi.

Demirciler Çarşısı'nın Canlandırılmasını İstiyor

Mustafa Kasapkara, aynı zamanda Antalya Demirciler ve Sobacılar Çarşısı Esnaf Derneği Başkanlığı görevini de yürütüyor. Kasapkara, çarşının tarihi ve kültürel önemine dikkat çekerek, bu bölgenin yeniden canlandırılması gerektiğini vurguladı. "Bu çarşı, Antalya'nın ilk sanayisi olarak kabul ediliyor. Buraya daha fazla ilgi gösterilmeli, etkinlikler düzenlenmeli. Biz de buraya sahip çıkılmasını istiyoruz" dedi.

Kasapkara, özellikle yerel yönetimlerden ve kamu kurumlarından destek beklediklerini, çarşıyı ve mesleği yaşatmak için el birliğiyle çalışılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Antalya'da sanatı öğrenebilecek gençlere yönelik bir eğitim sistemi kurulması gerektiğini, Gaziantep'teki gibi uygulamalı kursların burada da yapılmasını önerdi. “Gaziantep’teki gibi burada da zorunlu stajlar olmalı, gençler bu sanatı öğrenmeli. Bizim mesleğimiz yok olmadan, gençlere aktarılmalı," dedi.

Empati'nin konuğu Yasemin Kay Allen: Annemin ismine sorumluluğum vardı Empati'nin konuğu Yasemin Kay Allen: Annemin ismine sorumluluğum vardı

Kalaycılığın El Becerisiyle Yapılan Sanat Olduğuna Dikkat Çekiyor

Kasapkara, kalaycılığın fabrikasyon değil, el becerisiyle yapılan bir sanat olduğuna dikkat çekerek, “Kalıplarda her şeyi yapabilirsiniz ama el becerisiyle her insan her şeyi yapamaz. Bizim işimiz özeldir, ecdadımız bu işi yaparak kültürümüzü yaşatmış" dedi.

Kaynak: İHA