Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, kültür yayınları arasında üçüncüsü yer alan kitabı büyük bir emek ve istek ile gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Kitabın tanıtım toplantısına katılan Önder Aksoy’un eşi Gönül Aksoy da çok duygulandığını, böyle bir çalışmayla birlikte eşinin adının sonsuza kadar yaşayacağını belirterek, gelecek kuşaklara Ayvalık’ın o yıllarını anlatacak büyük bir eser çıktığını söyledi.
KENT HAFIZASINA FOTO ÖNDER ADIYLA YERLEŞMİŞ
Geçmişi her yönüyle öğrenmek ve öğretmek konusunda sorumluluklarının bulunduğunu belirten ve bu slogan ile yola çıktıklarını belirten Başkan Mesut Ergin, “Ayvalık Belediyesi Kültür Yayınları projemizin üçüncü kitabını sizlerle buluşturabildiğimiz için son derece mutluyuz. Kitabımızla Ayvalık kent arşivimize katkı sağlayacak yeni bir çalışmaya daha imza attığımıza inanıyoruz. Bir Kent, Bir Fotoğraf Sanatçısı: Ayvalık’a Önder Aksoy İle Yeniden Bakmak” başlığı taşıyan bu kitabımız: Ayvalık kent hafızasına “Foto Önder” adıyla yerleşmiş olan Önder Aksoy’un biyografisini, onun 60 yıllık sanat yolculuğunu ve sanatçımızın kişisel arşivinden özenle seçilmiş fotoğraf seçkisini bizlere sunmaktadır. Yakın zamanda kaybettiğimiz sanatçımız ömrünün altmış yılını fotoğrafa adamıştır. Ayvalık’ta bizleri fotoğraf sanatıyla tanıştıran ilk isimlerden biri olmuştur. Kendisi sadece Ayvalık’ta değil aynı zamanda Türkiye Fotoğraf tarihinde de önemli izler bırakmıştır. Bizler de bu nedenle değerli sanatçımızın anısını yaşatacak bir vefa kitabı hazırlamak için yola çıktık” diye konuştu.
YENİ NESİLLERE TANITILACAK
Böylesi bir çalışmayı kendisinin hayatta olduğu zamanlarda hazırlamak istediğini ama f gerçekleştiremediği kitap çalışmasını bizlere bıraktığı bir emanet olarak gördüğünü dile getiren Başkan Ergin, bu emanetten yola çıkıp Önder Aksoy’un yeni nesillere tanıtılacağını söyledi. Sanatçının eserleriyle anılmasına olanak sağlayacak bu kitabın hazırlanmasına vesile olduklarını ifade eden Başkan Ergin konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Böyle bir çalışma bizlere nasip oldu. Önder ağabeyimize karşı görevimizi az da olsa yerine getirebilme şansına sahip olabildik. Bu açıdan son derece huzurlu olduğumuzu da belirtmek isterim. Bu kitapta Önder Aksoy’un objektifinden bize kalan Ayvalık’ı görebileceğiz. Her birimizin kendi tarihimizden de bir iz bulacağı fotoğraflarla anılarımızı tazeleyeceğiz. Aynı zamanda değerli sanatçımızın fotoğraflarına yansıyan Ayvalık tutkusuna, fotoğraf aşkına, üretkenliğine şahit olacağız. Ve tabii ki, ilkelerinden asla taviz vermeyen cumhuriyetçi, Atatürkçü aydın kimliğinde birleşeceğiz ve kendisi ile daima gurur duyacağız. Böyle bir çalışmanın büyük bir emek sonucu ortaya çıktığına bizzat şahit olduk. Bu açıdan kitabı hazırlayan Dr. Berrin Akın Akbüber’e, Taylan Köken’e ve Turgut Baygın’a Ayrıca sanatçının fotoğraf arşivini bizlerle paylaşan ve tüm bu süreçte desteğini esirgemeyen Önder Aksoy’un değerli eşi sayın Gönül Aksoy’a huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Bu kitabın, bizi daima onunla bir arada tutacağına inanıyoruz. Şunu da belirtmek isterim ki, Kültür yayınlarımız yeni projeler üretmeye, yeni kitaplar hazırlamaya da devam ediyor. Çok yakın zamanda sizlerle buluşacak yeni bir kitabımız daha olacak. Mübadelenin 100’üncü yılında Ayvalık’ın, mübadil kent kimliğine yakışacak bir çalışma titizlikle hazırlanıyor. Mübadele kitabımızla buluşmayı heyecanla bekliyoruz. Tarihi, doğası, kültürü ve mimarisi ile çok özel bir yer olan hepimizin gözbebeği Ayvalık’ımıza yakışacak çalışmaları hazırlayıp Ayvalık Belediyesi Kültür Yayınları serisini olarak yayına dönüştürdüğümüz için çok mutluyuz. Ayvalık’ımızla, Ayvalık’ımızın zengin kültürü ve tarihiyle gurur duyduğumuz gibi bunları aktardığımız kitaplarımızla da gurur duyuyoruz. Sözlerimi, destekleri ile bizi daima motive eden değerli halkımıza teşekkür ederek ve Ayvalık sevgisinde birleşen herkese keyifli okumalar dileyerek bitirmek istiyorum.”
FOTOĞRAFA ADANMIŞ BİR HAYAT
Kitabın hazırlanmasında büyük emekleri olan Dr. Berrin Akın Akbüber de yaptığı konuşmada, “Bizlerin bu çalışmada buluşabilmemizin en büyük nedenini ve 2019 yılında kaybettiğimiz ve belki de son kuşak olarak bizlerin tanışabildiği Ayvalık kültür tarihinde önemli izler bırakmış Foto Önder olarak hafızalarımızda yer etmiş fotoğraf sanatçısı Önder Aksoy’un objektifinden Ayvalık’a tekrar bakabilmek ve onun anısını Ayvalık’ta yaşatabilmek oluşturmuştur” dedi.
Çalışma sürecinde vardıkları en önemli noktalardan birinin bizim aslında bildiklerini sandıkları Önder Aksoy’u ne kadar az tanımış olduklarını ifade eden Akbüber şöyle konuştu:
STÜDYOSU FOTOĞRAFÇILIK OKULU GİBİYDİ
“Biz Önder Aksoy’un dünyasına girdikçe onun fotoğrafa adanmış bir hayatını ve emeği, sanatçı tavrını ve Ayvalık tutkusunu gördük. Bunu da sanatçının binlerce kare fotoğrafını tararken, onun notlarını okurken, fotoğraf tarihinde bıraktığı izleri sürerken en önemlisi de onu tanıyanlardan aktardıklarını kaleme alırken gördük. Sizler de kitabı elinize aldığınızda göreceksiniz, o daima fotoğrafın belgesel yanı ve sanatsal tavrıyla ilgilenmiştir. Fotoğraftaki bu çabası, kendisini Ayvalık’taki meslektaşlarından ayıran en büyük özelliği bu olmuştur. Ayrıca stüdyosu, bir fotoğraf okulu olarak birçok kişinin hayatına dokunmuştur. Ayvalık’ı fotoğraf sanatıyla tanıştıran kişi olmuş, fotoğraf sergileriyle Ayvalık’ın kültür hayatına yön vermiştir. Eğitim yararına açmış olduğu sergilerle aydın kişiliğini de ortaya koymuş gençlerin hayatına dokunmuştur.”
SADECE AYVALIK ALBÜMÜ YAPILMADI
Yaklaşık bir buçuk senedir mesai harcadıkları çalışmanın onun gerçek bir sanatçı olduğu gerçeğine ulaştırdığını ve hayranlığının ve saygısının daha çok arttığını vugulayan Akbüber şöyle devam etti:
“Belki de bu nedenle onun fotoğraflarıyla sadece bir Ayvalık Albümü yapmak istemedik, aslında işimiz çok daha kolay olurdu. Biz, Türk fotoğrafçılık tarihine Ayvalıklı fotoğraf sanatçısı olarak yerleşmiş Önder Aksoy’u tanıtmak istedik. Ona yakışan bir kitap yapmak istedik. Bu niyetle kitabımızı 6 bölümde hazırladık. Birinci bölümde Önder Aksoy’un Hayatı-İbrahim Aksoy Arşivini 2. Bölümde Fotoğrafçılığa Başlamasını ve Foto Önder Serüvenini 3.bölümde Bir Fotoğraf Sanatçısı: Önder Aksoy’u 4. Bölümde Önder Aksoy ile Ayvalık Kent Belleğini 5.bölümde Sanatçının Fotoğraf Tarihindeki İzlerini ve son bölümde Önder Aksoy'a Veda Ettiğimiz bir içerik oluşturduk. Bu çalışmanın sizlerle buluşması noktasında her zamanki gibi, bizleri tüm samimiyeti ile destekleyen ve böyle bir çalışmanın Ayvalık Belediyesi Kültür Yayınları kapsamında hazırlanmasına ve yayınlanmasına olanak sağlayan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’e çok teşekkür ederiz. Yine tüm süreçte yanımızda olan, destek ve çabaları ile yükümüzü hafifleten Ayvalık Belediyesi çalışanlarına ve kitabın içeriğinin samimi ve gerçekçi olması için katkı sağlayan tüm Önder Aksoy dostlarına teşekkürlerimizi bir borç biliriz. Son olarak bu çalışmanın sizler ile buluşmasında büyük bir rol oynayan nezaketi ve güveni ile bizleri hep motive eden Önder Aksoy’un değerli eşi Gönül Aksoy’a sonsuz teşekkürlerimizi sunarız. Bu bizler için bir vefa kitabıydı. Hepimiz üzerinde çok emeği var, Ayvalık olarak onun çalışmalarını bir kitapta toplayabildiğimiz ve onu yaşatabildiğimiz için çok huzurluyuz.”
ÖNDER AKSOY’UN ARŞİVCİLİK YANI ÇOK KUVVETLİ
Kitabın hazırlanmasında ve fotoğraf arşivinin taranmasında büyük katkıları bulunan yerel tarihçi Taylan Köken de yaptığı konuşmada, kitap çalışmasında yer alan kişiler arasında Önder Aksoy'u en az tanıyan kişilerden biri olduğunu söyledi. Önder Aksoy’un adını duyduğunu, sanatçı kişiliğinin önemi hakkında söylenenleri bildiğini ifade eden Köken, “Ancak ne bir sergisini izleme olanağım ne de kendisini tanıma imkânım olmamıştı. Çalışma gündeme geldikten sonra eşi Gönül Aksoy ile tanıştık ve evinde özenle sakladığı Önder Aksoy arşivini aldık ve taratmaya başladık. Bu kitap sayesinde Önder Aksoy'u tanıma, anlama sürecinin içinde bulundum. Önder Aksoy yalnız titiz bir fotoğraf sanatçısı değil, aynı zamanda arşivcilik yönü de çok kuvvetli, işini özen ve hevesle yapan bir fotoğraf işçisiydi. Babası İbrahim Aksoy'dan devraldığı Eski Ayvalık Fotoğraflarını, tanımış olduğu diğer Ayvalıklı hemşerilerinin arşivlerinden yararlanarak tasniflemiş, çoğaltmış ve gelecek nesillere kalacak eşsiz bir koleksiyon bırakmıştır... Tüm ilgi alanı Ayvalık üzerine olan benim gibi yerel araştırmacılar için bu arşivin içinde olmak gerçekten müthiş bir deneyim oldu” dedi.
ZAMANIN AKIŞINI EN İYİ GÖSTEREN USTA
Önder Aksoy'un belge fotoğrafçılığı, elinde bulunan arşivin ileri götürülmesi, zamanın eksiksiz olarak kaydının tutulması açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Taylan Köken konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sayın Aksoy 60 yıllık sanat hayatında daima bu bilince sahip olmuş, hiç taviz vermeden, hiç usanmadan, işini en iyi şekilde yapmanın gayreti içinde olmuştur... Zamanın akışını bize gösteren en güzel çalışmaları ise Ayvalık Panoramalarıdır. Bu fotoğrafların çekilmesi için uygun ışık ve açıyı yakalamak amacıyla sürekli tepelerde dolaşmış yüzlerce kare fotoğraf çekmiştir. Hatta rahatlıkla iddia edebilirim ki; Tepelerden çekilmiş bir Ayvalık Fotoğrafı varsa o fotoğrafı Önder Aksoy'dan başkası çekmiş olamaz. Değerli konuklar kitabın içinde görecekseniz ki Önder Aksoy Türk Fotoğraf Sanatında, çağdaşlarıyla birlikte anılan, büyük usta kategorisinde yer alan bir sanatçıdır. Bir fotoğrafından kitap yazılmış, Türkiye çapındaki yıllıkların içinde yer almış, kişisel ve karma sergileriyle hem Ayvalık'ta hem de yurtiçinde saygı duyulan bir isim olmuştur. Kendisini rahmetle anıyorum. Son olarak bu çalışma ve diğer kültür yayınları için bize her türlü imkânı sağlayan Ayvalık Belediye Başkanı Sayın Mesut Ergin'e ve onun nezdinde ilgili tüm müdürlerimize ve belediye emekçilerine teşekkür ediyorum.”
İYİ BİR ÖĞRETİCİYDİ
Kitabın hazırlık aşamasında aileyle ilişkiyi sağlayan ve küçük yaşlardan itibaren Aksoy Ailesi’nin en yakınında olan, kendilerine, “Önder Amca ve Gönül Teyze” diye hitap eden Ayvalık Belediyesi halkla ilişkiler birimi personeli Serkan Kibar da konuşmasında aileyle birlikte o özel günleri yaşamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Serkan Kibar, “Sadece fotoğrafçı değil, iyi bir amca, iyi bir öğretici ve büyük bir Ayvalık sevdalısıydı. Önder Aksoy benim için Önder Amca. Önder Amca’nın Ayvalık’ın geçmişi ve geleceği arasında köprü olduğunu düşünüyorum. Bu köprü sadece görsel- fotoğraf değil kültürel de bir köprü. Ayvalık doğal güzellikleriyle ve insanıyla var da olduğunu da bizlere gösterdi. Önder Amca kendisini, ailesinin maddi manevi birikimini, Ayvalık’a adadı. Önder Amca’nın en büyük şansı da, onun Ayvalık’ın aşkına destek veren, onu çok seven Gönül Teyzeydi. Hem Ayvalık Tarihi’ne, Hem Önder Aksoy’a sahip çıkan, hem de Gönül Teyze’nin hayalini gerçekleştiren, Berrin Akın hocama, Taylan Köken hocama, Turgut Baygın abime ve Belediye Başkanımız Mesut Ergin’e emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.