İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği İzmir Sanat Söyleşileri bu ay, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Ayşe Kulin’i ağırladı. Kulin, okurlarıyla geçmişe dair anılarını ve son eseri 4 Gün 3 Geceyi paylaştı.
Kulin, söyleşi boyunca kitap yazma sürecinde yaşadığı dönüm noktalarına değindi. Özellikle, Varoşta Kadın Olmak kitabıyla tanınan Nalân Türkeli’nin eserinin kendisi üzerinde yarattığı derin etkiden bahsetti. Kulin, Türkeli'nin kitabını okuduktan sonra kitaplarını daha farklı bir bakış açısıyla yazmaya başladığını belirterek, “Her kitap size bir kapı açar. O kitaptan sonra hayatımda hep bunu göz önünde tutarak yazmaya çalıştım” dedi.
‘BANA DÜNYANIN KAPISINI AÇTI’
Kulin, Türkeli’nin kitabını okuduktan sonra yaşadığı duygusal değişimi de aktardı. Çöp toplayan insanların yaşamlarını hiç düşünmediğini fark ettiğini ve gece boyunca ağladığını anlatan Kulin, "O kitaptan sonra dünyaya bakışım değişti. Çöp toplayan insanların hayatlarını hiç mi düşünmedin? Kendime böyle bir soru sordum ve çok utandım" diyerek, o anın kendisi için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
‘MEĞER ÖDÜLÜ GERÇEKTEN KAZANMIŞIM’
1995’te kazandığı Haldun Taner Öykü Ödülü’nün hikâyesini de paylaşan Kulin, ödülü kazandığını duyduğu anda şüpheyle yaklaşmış. “Telefon yoktu, sesli mesaj makineleri vardı. Gelen mesajda Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandığım söyleniyordu. Başta bunu ciddiye almadım, ama ertesi gün tekrar dinleyip aradım ve gerçekten kazanmış olduğumu öğrendim” diyerek, ödülün kendisi için sürpriz olduğunu ifade etti.
‘ADI: AYLİN’ EFSANESİ
Kulin, en ünlü eserlerinden biri olan Adı: Aylin hakkında da anılarını paylaştı. Yazar, kitabı yazma sürecinin ilginç bir şekilde başladığını, büyük bir yayınevine kabul edilmesinin ardından Aylin Radomisli karakterini yaratmaya karar verdiğini söyledi. “Adı: Aylin inanılmayacak kadar çok sattı. Bir yıl boyunca zirvede kaldı, böyle bir örnek dünyada yok” diye konuşan Kulin, kitabının büyük ilgi görmesinin ardından yazarlık kariyerinin dönüm noktasına geldiğini vurguladı.