Anayasa Mahkemesi, maaş zammını eleştiren bir e-posta nedeniyle tazminatsız işten çıkarılan bir çalışanın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Karara göre, yıllık maaş zammından memnun olmayan Serap Aslan A., zammın yetersiz olduğunu belirttiği bir e-postayı yöneticilere göndermişti. E-postasında, "Bana verilen zam oranını zarf içinde insan kaynaklarına iade ediyorum. Bu oranı kim ya da kimler belirlediyse aralarında paylaşsınlar, bilgilerinize." şeklinde ifadeler kullanmıştı.

TAZMİNAT KARARI

İş akdi bu nedenle feshedilen Serap Aslan A., kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi talebiyle Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Ancak mahkeme, e-postanın işverenin onur ve saygınlığına zarar verebilecek nitelikte olduğunu belirterek feshin haklı olduğunu ve tazminat talebini reddetti.

Türkiye'nin obruk tehlike ve risk haritası güncelleniyor Türkiye'nin obruk tehlike ve risk haritası güncelleniyor

Kararın ardından Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de yerel mahkeme kararını onayladı. Bunun üzerine Serap Aslan A., Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vererek, başvurucuya 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

ADİL BİR DENGE KURULMALI

Kararda, ifade özgürlüğünün demokratik bir toplumun temellerinden biri olduğu vurgulandı ve devletin bu özgürlüğü koruma yükümlülüğü üzerinde duruldu. Ayrıca, yerel mahkemenin, ifade özgürlüğü ile işverenin itibar hakları arasında adil bir denge kuramadığına dikkat çekildi. Bu nedenle kararın, yeniden yargılama yapılmak üzere Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmedildi.

Kaynak: AA