Aydın'da aylardır süren kuraklık, tarım alanlarını etkisi altına alarak adeta çöl havası oluşturdu. Eylül sonu itibarıyla zeytin hasadına başlanan ilde, kuraklık nedeniyle ağaçlar meyvelerini besleyemedi ve birçok zeytin ile incir ağacı kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Yerel halk, yağmur duasına çıkarken, tarım sektörünün en büyük sorunu girdi maliyetlerinden kuraklığa dönüşmüş durumda. Aydın'da Eylül ayında metrekareye düşen ortalama yağış miktarı 16.4 kilogramken, Ekim'de bu rakam 45.2 kilograma kadar çıkması bekleniyordu. Ancak yaklaşık 100 gündür damla yağmur düşmemesi, tarım ürünlerinin gelişimini olumsuz etkiliyor. Meteoroloji verilerine göre, Kasım ayında Aydın’ın uzun yıllar ortalaması 86.5 kilogram yağışken, henüz yağış görünmüyor.
Kuraklık nedeniyle zeytin üreticileri, ağaçlarda meyve olmasına rağmen ürünlerin adeta çekirdekten ibaret kaldığını belirtiyor. “Geçtiğimiz yıllarda Eylül sonunda zeytin hasadına başlanırdı. Bu yıl ise Kasım ayına girdik ve ağaçlardaki zeytinler hiç gelişmedi” diyen üreticiler, normal şartlarda 5-6 kilo zeytinden 1 kilogram yağ elde edileceğini, bu yıl ise bu oranın 12-13 kilogramda bir kiloya düştüğünü ifade ediyor. Asırlık zeytin ağaçlarının da kurumaya yüz tuttuğu kaydediliyor.
Menderes Nehri'nin bile kuruma tehlikesi yaşadığı belirtilirken, üreticiler, "Geçen yıllarda kasım ayında nehrin taşmasından kaynaklanan su taşkınları ile mücadele ediyorduk. Şimdi ise kış ortasında susuzluğa çare arıyoruz" şeklinde konuştu.