Almanya'dan İsveç'e, Finlandiya'dan Norveç'e kadar pek çok ülke, halkını acil durumlara karşı bilinçlendirmek için çeşitli önlemler alıyor.

Almanya, olası bir saldırı durumunda insanların en yakın sığınağı hızlı bir şekilde bulabilmesi için bir uygulama geliştiriyor. Ülkede mevcut 600'den az kamu sığınağının sadece 480 bin kişiyi barındırabileceği belirtiliyor. Bu nedenle, devletin sığınak sayısını artırmaya yönelik bir plan başlattığı bildiriliyor. Uzmanlar, önümüzdeki yıllarda Rusya'dan bir saldırı ihtimalinin arttığını öngörüyor ve bu nedenle Berlin'deki metro istasyonları, okullar ve belediye binalarının bodrum katları gibi yapılar da sığınak olarak kullanılmaya başlandı.

İsveç'te Kriz Hazırlıkları

Güney Kore Ordusu: Kuzey Kore, çöp taşıyan 40 balon gönderdi Güney Kore Ordusu: Kuzey Kore, çöp taşıyan 40 balon gönderdi

İsveç, vatandaşlarına savaş ve kriz zamanlarında hayatta kalma becerileri kazandırmak amacıyla "Kriz ya da Savaş Gelirse" başlıklı 32 sayfalık bir broşür dağıtıyor. Bu broşürde, su temini, tuvalet kullanımı, hava saldırısı sığınakları, dijital güvenlik gibi çeşitli acil durum tavsiyeleri yer alıyor. İsveçli yetkililer, kolektif direncin önemine vurgu yaparak, saldırıya uğramaları durumunda halkın bağımsızlık ve demokrasi için üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtiyor.

Norveç ve Finlandiya’da Kriz Hazırlıkları

Norveç, 2,6 milyon haneye benzer kriz kitapçıkları dağıtarak, sakinlerinin acil durumlarda, örneğin nükleer bir kaza durumunda, temel ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarına dair bilgiler sunuyor. Ayrıca, konserve gıda, enerji barları, kuru meyve ve bal gibi bozulmayan yiyecekleri depolamalarını tavsiye ediyor. Nükleer tehditlere karşı ise iyot tabletleri stoklanması öneriliyor. Finlandiya ise “72tuntia.fi” adlı bir web sitesi aracılığıyla, vatandaşlarına "72 saat hayatta kalabilir misiniz?" sorusunu soruyor ve acil durum hazırlıkları yapmalarını teşvik ediyor. Web sitesinde, psikolojik dayanıklılığı güçlendirme, siber güvenlik, kapalı alanda barınma gibi konularda ipuçları yer alıyor.

Savaş Hazırlığına Yönelik Sivil Katılım

Bu önlemler, sadece devletin değil, aynı zamanda vatandaşların da savaş ve kriz zamanlarında hazırlıklı olmalarını sağlamak amacıyla alınıyor. Almanya, inşaatçılara yeni evlere güvenli sığınaklar ekleme yükümlülüğü getirecek. Finlandiya ise sakinlerine malzeme ve beceri testleri yapmalarını öneriyor. Avrupa’daki bu hazırlıklar, savaş ihtimalinin gittikçe ciddileştiği bir dönemde halkın hayatta kalma yeteneklerini artırmayı amaçlıyor.

Kaynak: NTV