Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında Efes Selçuk’un Çamlık Mahallesi’nde konakladığı yapının korunması için 2019'dan beri mücadele eden Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, yapının bir an önce restore edilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Sengel, “Atatürk Evi’nin kim tarafından yapıldığı önemli değil. Belediye, valilik, Kültür Bakanlığı ya da başka bir kamu kurumu… Önemli olan bu kültürel değerlere sahip çıkmaktır” dedi.

Tarihi Yapının Durumu Endişe Verici

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında Kuşadası’ndaki Ege manevralarına katılmak üzere geldiği Efes Selçuk’ta kaldığı yapının durumu her geçen gün kötüleşiyor. Başkan Sengel, göreve geldiği 2019 yılından bu yana yapının restore edilmesi için yoğun çaba sarf ettiğini belirterek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazdığı yazıda yapının belediyeye tahsis edilmesini talep etti.

“2019’dan Beri Sürekli Taleplerde Bulunuyoruz”

Başkan Ceritoğlu Sengel, “2019 yılında Efes Selçuk Belediye Başkanı olduğumda Çamlık Atatürk Evi için müracaat ettik. Ancak bu süreçte yapının durumu maalesef hızla yıprandı. Valilikten ‘Çamlık Atatürk Evi’ni bize devredin, restorasyonunu gerçekleştirelim’ diye talepte bulunduk. Kendi bünyemizde deneyimli restoratör mimarlarımız var. Ancak o dönem YİKOB tarafından yapılacağı belirtildi” şeklinde konuştu.

“Bütçeden Her Yıl Pay Ayırıyoruz”

Geçen süre zarfında tekrar taleplerde bulunmalarına rağmen bu taleplerin de karşılık bulmadığını ifade eden Başkan Ceritoğlu Sengel, “2022 yılında bir kez daha talepte bulunduk. Valilik Makamı tarafından YİKOB payıyla ya da Efes Selçuk Belediyesi’ne devredilerek, mevcut sistemle restorasyonun yapılabileceğini söyledik. Ancak bugüne kadar hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Her yıl belediye bütçemizde restorasyon için pay ayırıyoruz. Gönderdiğimiz yazılara rağmen hala sonuç alamıyoruz” dedi.

“Herkesin Desteğini Bekliyoruz”

Başkan Ceritoğlu Sengel, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmanın herkesin görevi olduğunu vurguladı. “Atatürk Evi’nin kim tarafından yapıldığı önemli değil. Önemli olan bu kültürel değerlere sahip çıkmaktır. Milletvekilimiz Sevda Erdan Kılıç da konuyu meclis gündemine taşıdı. Herkesin desteğini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, mahalle mahalle gezip talepleri dinliyor Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, mahalle mahalle gezip talepleri dinliyor

Atatürk Evi’nin Tarihçesi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1937 yılında Kuşadası’ndaki askeri manevraya katılmak üzere Efes Selçuk’a trenle gelmiş ve Çamlık’a (o zamanki adıyla Aziziye köyü) geçerek burada konaklamıştır. Atatürk, bu evde ikamet ettiği süre boyunca çevresindeki çam ağaçlarına hayran kalmış ve bu nedenle köyün adının “Çamlık” olarak değiştirilmesini önermiştir.

Kaynak: BÜLTEN