Ata Parti İzmir İl Başkanı Sema Ünal, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü öncesinde yaptığı açıklamada, Ata Parti’nin eylemlerini Atatürk’ün eserlerinden ilham alarak hazırladıklarını ifade etti. Ünal, Atatürk'ün kendi el yazısıyla yazdığı "Medeni Bilgiler" kitabını yol haritası olarak benimsediklerini belirtti. Ünal, Anıtkabir Derneği tarafından Ata Parti İzmir İl Başkanlığı’na kazandırılan "Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar" arşivinin kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Özgür Özel Sosyalist Enternasyonal’de Filistin için eylem çağrısı yaptı Özgür Özel Sosyalist Enternasyonal’de Filistin için eylem çağrısı yaptı

‘BAĞIMSIZLAŞMA YOLUNU AÇAN İLK ÖNDER’

“Hepimizin baş ucu kitabı olması gerektiğine inandığımız "Nutuk" kitabı da dahil olmak üzere; her hafta cumartesi günleri herkese açık olan ve partili yol arkadaşlarımızın da katılım sağladığı zoom üzerinden eğitim çalışmalarımız; bizlerin yaşam biçimi haline gelmiştir. 10 Kasım öncesi; Anıtkabir Derneği tarafından 24 ciltten oluşan "Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar'ı" İzmir İl Başkanlığımızın kütüphanesine kazandırmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu muhteşem arşivi bize kazandıran önceki Anıtkabir Derneği Başkanı Sayın, Turhan Olcaytu'nun sunuş yazısını sizlerle paylaşmak isterim… Atatürk yok edilmek istenen Türk toplumunun çöküş yıllarında başına geçerek; mucizeden de öte yeniden dirilişin, derlenişin ve çağdaş uygarlık yolunda şahlanışın, tek sözcük ile anlatımıdır. O; yıkılan Osmanlı İmparatorluğu'nun yerine; yepyeni bir Türk Devleti kurarak, onu insanlık aleminin onurlu, saygın ve eşit haklara sahip, bir üyesi düzeyine getiren seçkin bir kişiliktir. O; dünya tarihinde tek bir tümceyle anlatılmak istenirse, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olarak anılacaktır. O; dünyanın bütün mazlum uluslarına sömürgecilerin insafsız kıskacından, kurtuluşun ilk örneğini göstererek; onlara bağımsızlaşma yollarını açan ilk önderdir.

‘İLK ULUSAL DEVRİMCİDİR’

O; yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde bile, hala orta çağın mistik ve skolastik düşünce ortamında hiç kıpırdamadan yaşamakta olan Türk toplumunu çağcıl uygarlık platformuna çekip çıkaran ve geri kalmış uluslara bu yolda da rehberlik eden ilk ulusal devrimcidir. O; yeryüzünde ırk, dil, din, mezhep, cinsiyet, mezhep ayrımı gözetmeksizin dünyanın bütün uluslarını ve toplumlarını insancıl (hümanist) bir düşünce düzleminde buluşturup kaynaşmalarını öneren ve bunu uygulayan bir dünya lideridir. O; İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Birleşmiş Milletler'in gerçekleştirmeye çalıştığı dünya barışı çabalarına çok yıllar öncesinden "Yurtta Barış, Dünyada Barış" ilkesiyle öncülük eden ve bu ilkeyi insanlığa armağan eden ilk ve tek kişidir. O; İslam ülkeleri arasında, laik dünya görüşünü ilk kez uygulamaya koyan ve yaşama geçiren ilk ve tek liderdir. O; batılı birçok ülkeden önce, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını kazandırarak uygarlık alanında ve İslam dünyasında onu hak ettiği şerefli yerine yükselten büyük bir devlet adamıdır.

“O’NA KAZANDIRAN TILSIMLI GÜÇ’

Atatürk, çağının ilerisinde bir dünya görüşüne, kültürüne ve derin bir sezgiye sahip sıra dışı, olağanüstü bir şahsiyettir. Onun görüş ve olayları süratle kavrayışı, karşılaştığı sorunları üç boyutuyla değerlendirebilmesi, sağlam bir muhakeme, kendisine sonsuz bir güven duygusu, olaylara bakışı, ufuk ötesine ulaşan olağanüstü uzak görüşlülüğü, insanları ilk anda etkileme yeteneği, çeşitli topluluklar ve kişilerle bire bir ilişkilerde kurduğu çok güçlü diyaloglar, insanları (ikna) inandırma gücü, temasta bulunduğu kişi ve toplulukları derhal etkileyerek onları yönlendirebilmek, örgütleyebilmek, seçtiği hedeflere yöneltebilmek, sarsılmaz bir azim (istenç), kesin kararlılık ve daha nice nitelik ve yetenekleri O'na kazandıran tılsımlı güç, bütün yaşamı boyunca hiç ara vermeksizin okuması, okumayı bir tutku, bir hırs haline getirmiş olmasıdır.

“ATATÜRK’ÜN İZ BASIMI FAALİYETLERİMİZ…”

Bir söz vardır; "Çok yaşayan mı, çok gezen mi, çok bilir?" derler. Kuşkusuz, çok yaşamanın ve çok gezmenin "bilme'ye" etkisi vardır. Ama günümüzde ve Atatürk'ün yaşadığı çağda "çok bilmenin yolu çok okumaktan" geçtiği gerçeğidir. Atatürk'ün düşünce yapısına maya veren O'nun okuduğu kitaplar olmuştur. Atatürk'ü anlayabilmek için; onun bu beyin gücünü kazandıran kitapları tek tek incelemek ve hatta işaretlediği sayfaların yanına aldığı notları okumak, özümsemek her birimizin; bu özel insan gibi bir bakış açısına sahip olmasına yardımcı olacaktır. Aramızdan ayrılışının 86'ncı yılı olan bu 10 Kasım günü; partili yol arkadaşlarımız ile birlikte, Atamıza saygı duruşunda bulunacak, "Atatürk'ü anmak Atatürk'ü anlamak ve onun gibi düşünmek" inancıyla Atatürk'ün iz basımı olan faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Minnettarlığımızla kutlu tin'ini saygıyla anıyoruz; ruhu şad olsun.”

Kaynak: Bülten